email:

info@agrocretanews.gr

Πέμπτη, 14 Μαΐου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Δείχνει να ανεβαίνει ξανά η τιμή του ελαιολάδου 

Σημάδια ανάκαμψης στις τιμές του ελαιολάδου καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Συνεταιρισμοί και παραγωγοί στην περιοχή της Σητείας βρίσκονται σε αναμονή, ευελπιστώντας σε περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξε μία αισθητή πτώση (και 3,35 το κιλό) τιμών σε σχέση με τις αρχές του έτους, όπου ο μέσος όρος ήταν στα 3,60- 3,65 το κιλό.

Τις τελευταίες μέρες λοιπόν ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Σκοπής προχώρησε στην πώληση 90 τόνων ελαιολάδου στην τιμή των 3,60 ευρώ το κιλό, οι τρεις γραμμές (η τιμή μειώνεται 3 λεπτά για κάθε γραμμή πάνω από τις 3 γραμμές οξύτητα). Η τιμή θεωρείται σχετικά ικανοποιητική, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Νίκος Φυγετάκης.

«Πράγματι», συνέχισε, «είναι η καλύτερη τιμή που υπάρχει αυτή την στιγμή στην αγορά, είναι σχετικά καλή, όμως αν συνυπολογίσουμε το κόστος ενέργειας, καυσίμων, αγροτικών εφοδίων που έχουν ανέβει κατακόρυφα, δεν είναι η τιμή που πρέπει να είναι. Εκτιμούμε πάντως ότι οι τιμές θα έχουν ανοδική πορεία. Είμαστε εν αναμονή.

Καλό είναι να υπάρχει ψυχραιμία από όλους, παραγωγούς και συνεταιρισμούς. Το άγχος και η πίεση δεν νομίζω να ωφελούν. Ασφαλώς και υπάρχουν ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Εμείς ως Συνεταιρισμός προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο ώστε και να καλύπτονται οι παραγωγοί και να επιτυγχάνουμε μία καλή τιμή. Μάλιστα πριν από λίγο χρονικό διάστημα, όταν είχε δοθεί τιμή 3,53, κρίθηκε ασύμφορη και δεν προχωρήσαμε σε πώληση. Οι παραγωγοί αντιλαμβάνονται τα δεδομένα.

Θεωρώ ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που θα κρατήσουν κατά την άποψή μου το λάδι ψηλά. Αναφέρομαι στην αναμφισβήτητη ποιότητα του προϊόντος που έχουμε εμείς στην περιοχή της Σητείας. Στο γεγονός ότι η ποσότητα είναι μειωμένη σε σχέση με τη ζήτηση. Είναι και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, που πλήττουν πολύ τον “ανταγωνιστή” του ελαιολάδου που είναι το ηλιέλαιο με αποτέλεσμα η τιμή να έχει ανοδική πορεία γιατί παρατηρείται πλέον μεγάλη έλλειψη ηλιέλαιου στην αγορά».

Αναμένοντας την άνοδο

Για το αν θα επηρεάσει τα δεδομένα και η επικείμενη έναρξη της τουριστικής περιόδου σημείωσε:

«Ήδη έχουν αρχίσει συζητήσεις και εκτιμάται ότι σιγά -σιγά θα αρχίσει να μπαίνει περισσότερο το ελαιόλαδο στην εστίαση, οπότε αυτό θα αυξήσει περισσότερο την ζήτηση. Όσο “συμπιέζεται” η παραγωγή του ηλιέλαιου και των άλλων σπορέλαιων θα αυξάνεται η ζήτηση σε ελαιόλαδο, όπως εκτιμάται. Γενικότερα αναμένεται μία ναι μεν αργή, αλλά ανοδική πορεία στην τιμή του ελαιολάδου».

Ο Συνεταιρισμός της Σκοπής έχει ως τώρα προχωρήσει στην πώληση 150 τόνων ελαιολάδου και έχει προς διάθεση ακόμα περίπου 400 τόνους.

«Οι ίδιοι οι παραγωγοί κρατούν στάση αναμονής, ευελπιστώντας ότι η τιμή θα ανέβει κι άλλο. Δεν υπήρξε πίεση για την πώληση μεγαλύτερης ποσότητας τελευταία. Πετύχαμε μία σχετικά καλή τιμή προς στιγμήν, για τα δεδομένα της εποχής, πουλήσαμε μία ποσότητα 90 τόνων για να εξυπηρετηθούν και οι αγρότες που είχαν ανάγκη διότι πρέπει να καλλιεργήσουν, να αγοράσουν λιπάσματα, αγροτικά εφόδια κλπ. Γενικότερα όμως είμαστε εν αναμονή προσδοκώντας κάτι καλύτερο», κατέληξε ο κ. Φυγετάκης.

Πηγή: anatolh.com

Σχετικά Άρθρα

Εξαρθρώθηκαν 2 εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση φυτοπροστατευτικών

Εξαρθρώθηκαν -2- εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση φυτοπροστατευτικών προϊόντων Συνελήφθησαν -4- άτομα, ενώ...

ΑΑΔΕ: Έως μέσα Ιουνίου οι αιτήσεις ΟΣΔΕ – Πότε θα πληρωθούν οι αγρότες

Πότε θα ανοίξουν οι πλατφόρμες της ΑΑΔΕ για λιπάσματα και de minimis στη μηδική...

Αποκάλυψη: Το πάρτι της απάτης συνεχίζεται σε ΟΠΕΚΕΠΕ – Καταγγελίες για οικογενειακές κομπίνες με ψεύτικα βόδια στα Φάρσαλα

Τέσσερις συγγενικές οικογένειες δηλώνουν πάνω από 2700 βόδια και καταγγέλλεται ότι δεν έχουν ούτε...

ΑΑΔΕ: Άνοιξε εκ νέου το σύστημα ΕΑΕ 2025 για διορθώσεις και υποβολή δικαιολογητικών

Άνοιξε εκ νέου το πληροφοριακό σύστημα υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2025 και...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας – «Κανένα ρομπότ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον αγρότη»

 Πετάσης Νίκος Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ρομποτική αλλάζουν σταδιακά το πρόσωπο της σύγχρονης γεωργίας,...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ