email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Αδικαιολόγητες αυξήσεις στο ράφι

Με αδικαιολόγητες ανατιμήσεις «πιάστηκαν» απ’ τα ελεγκτικά κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney.gr σε αυτές συμπεριλαμβάνονται σχεδόν όλες οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Όπως εξηγούσαν πηγές απ’ το Υπ. Ανάπτυξης οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις εντοπίστηκαν να πουλάνε με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους παρτίδες προϊόντων για τις οποίες ισχύει πλαφόν (μάσκες, αντισηπτικά, αλκοολούχα προϊόντα κοκ).

Μάλιστα σύμφωνα με το Newmoney, οι επιχειρήσεις πιάστηκαν να έχουν ανεβάσει τις τιμές σε προϊόντα για τα οποία είχαν ενημερωθεί πως θα υπάρξουν ανατιμήσεις χωρίς ωστόσο να έχουν παραλάβει τις νέες –πιο ακριβές – παρτίδες! Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν τις τιμές στις μάσκες υψηλής προστασίας, οι οποίες είχαν «εκτοξευτεί» στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν απ’ τη ΔΙΜΕΑ κατόπιν απόφασης του υπ. Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση υποτροπής προβλέπεται το πρόστιμο να φθάσει το 1 εκατ. ευρώ.

Οι σχετικές ανακοινώσεις για τις συγκεκριμένες υποθέσεις αναμένονται εκτός απροόπτου σήμερα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως εφεξής όσοι εμπορεύονται ή παράγουν προϊόντα το κόστος των οποίων επηρεάζεται από τον πόλεμο στη Ουκρανία θα πρέπει να λειτουργούν με το περιθώριο κέρδους που λειτουργούσαν οι τον Σεπτέμβριο του 2021. Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα διασαφήνισε ότι η επιλογή αυτή γίνεται με μέριμνα και για τις περιοχές, όπως τα νησιά, όπου υπάρχουν αυξημένα κόστη (π.χ. μεταφοράς) και γι’αυτό προβλέπεται ο προσδιορισμός του πλαφόν κέρδους στη βάση εσόδων – εξόδων.

Ο ίδιος σημείωσε πως «δεν θα μπει αόριστα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους» και πρόσθεσε: «Γενικά όλες οι επιχειρήσεις να καταλάβουν ότι πρέπει να βάλουν πλάτη αυτή τη δεδομένη συγκυρία» ενώ προανήγγειλε ότι σήμερα ή αύριο θα δημοσιοποιηθούν βαριά πρόστιμα, σε πολλές επιχειρήσεις στην τροφική αλυσίδα, για υπερβολικό κέρδος, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ελέγχων.

Η διάταξη, πέραν των καυσίμων και των αλεύρων, θα έχει ένα «παράθυρο» περιορισμού στο κέρδος οποιουδήποτε προϊόντος η τιμή κάνει απότομη άνοδο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διάταξη θα περιέχει μια γενική αναφορά που, επί της ουσίας, θα βάζει στο μικροσκόπιο των Αρχών οποιοδήποτε προϊόν παρατηρηθεί ότι δέχεται μπαράζ ανατιμήσεων.

Σχετικά Άρθρα

Η Κρήτη και τα προϊόντα της στη SIAL Paris 2026

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στη Διεθνή Έκθεση SIAL Paris 2026,...

ΚΑΕΚ… Ψηφιακός έλεγχος, αναλογικοί τίτλοι

Ιωάννης Περουλάκης Βρισκόμαστε στις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου και η παράταση για την Ενιαία Αίτηση...

Επιστροφή ενοικίου: Πόσα θα πάρετε τον Νοέμβριο – Οι παγίδες και τα παραδείγματα

Με την επιστροφή ενοικίου έως το τέλος Νοεμβρίου, οι δικαιούχοι ενοικιαστές θα λάβουν μια...

Αγροτικό πετρέλαιο: Πώς θα πάρουν λειτουργεί το mydiesel – Τα 4 βήματα

Η νέα ψηφιακή διαδικασία βασίζεται στην έκδοση ηλεκτρονικού κουπονιού, το οποίο θα χρησιμοποιείται την...

De minimis ζωοτροφών: Προς Νοέμβριο μεταφέρονται οι πληρωμές των 53,7 εκατ. ευρώ – Τα ποσά ανά ζώο

Για τον Νοέμβριο μετατίθεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ