email:

info@agrocretanews.gr

Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Στο τραπέζι το 10% της νέας ΚΑΠ για τους νέους αγρότες – Σχέδιο ενίσχυσης της υπαίθρου

Νέα δεδομένα στη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής γεωργίας δημιουργεί η πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μεγαλύτερη οικονομική στήριξη των νέων παραγωγών.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η πρόταση να δεσμευτεί το 10% των κονδυλίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2028-2034, αποκλειστικά για την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.

Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε τις σχετικές εισηγήσεις με ευρεία πλειοψηφία, αναγνωρίζοντας ότι η γήρανση των παραγωγών απειλεί τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα.

Οι προτάσεις προβλέπουν ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, χαμηλότοκα δάνεια και μηχανισμούς προστασίας απέναντι στις διακυμάνσεις των αγορών και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται επίσης στην απόκτηση καλλιεργήσιμης γης, στην επαγγελματική κατάρτιση και στη βελτίωση των υποδομών της υπαίθρου.

Για την Ελλάδα, όπου πολλοί νέοι δυσκολεύονται να ξεκινήσουν αγροτική δραστηριότητα εξαιτίας του υψηλού κόστους εγκατάστασης, μια τέτοια χρηματοδοτική κατεύθυνση θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες.

Ωστόσο, η πρόταση δεν αποτελεί ακόμη οριστική απόφαση χρηματοδότησης. Η τελική συμφωνία θα εξαρτηθεί από τις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις.

Το ουσιαστικό ζητούμενο παραμένει η μετατροπή των εξαγγελιών σε πραγματικά διαθέσιμα κεφάλαια, ώστε οι νέοι άνθρωποι να αποκτήσουν προοπτική στην παραγωγή και να περιοριστεί η εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου τα επόμενα χρόνια.

ellinasagrotis.gr

Σχετικά Άρθρα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Να συμπεριληφθούν τα αγροτικά νομικά πρόσωπα στην έκπτωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο

Την άμεση αποκατάσταση μιας αδικαιολόγητης ανισότητας που προκύπτει από το ισχύον πλαίσιο χορήγησης της...

Κυρ. Μητσοτάκης: «Πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες της χώρας σε τρόφιμα, ειδικά σε προϊόντα που παραμένουμε εισαγωγικοί»

Ενημερωτικό σημείωμα για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεσσηνία Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης...

Συνάντηση Μ. Σχοινά με την Πρεσβευτή  του Καναδά: Στο επίκεντρο η προστασία της φέτας, οι επενδύσεις και η ενίσχυση της αγροδιατροφικής συνεργασίας

Οι δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας και Καναδά στον αγροδιατροφικό τομέα, η προσέλκυση επενδύσεων,...

Ημερομηνίες έναρξης συγκομιδής ελαιοκάρπου σε 11 ακόμη Κοινότητες της Π.Ε. Ηρακλείου

Ημερομηνίες έναρξης συγκομιδής ελαιοκάρπου σε 11 ακόμη Κοινότητες της Π.Ε. Ηρακλείου όπου ολοκληρώθηκαν οι...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ