email:

info@agrocretanews.gr

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Πανταζής στο CretaOne 102,3: Στον «αέρα» οι επιδοτήσεις, στα ύψη το κόστος παραγωγής – Μόλις 50 από τις 2.500 δηλώσεις σε ΚΥΔ της Ιεράπετρας

Οι καθυστερήσεις στο ΟΣΔΕ και την καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων, τα σοβαρά προβλήματα στην πλατφόρμα και η εκτόξευση του κόστους παραγωγής προκαλούν έντονη ανησυχία στους παραγωγούς

Σοβαρές καθυστερήσεις στην καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων, προβλήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας του ΟΣΔΕ και νέα επιβάρυνση για τους παραγωγούς από την αύξηση του κόστους παραγωγής περιέγραψε ο Αργύρης Πανταζής, μέλος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, μιλώντας στο CRETAONE 102,3.

Όπως ανέφερε, η εικόνα που υπάρχει δεν αφορά μόνο την Κρήτη αλλά συνολικά τη χώρα, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι χρόνοι κατάθεσης των φακέλων από την Ελλάδα στο κεντρικό ευρωπαϊκό σύστημα έχουν ήδη παρέλθει κατά τρεις μήνες.

Ο κ. Πανταζής σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καταρτίσει τους φακέλους που πρέπει να αποσταλούν από τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την κατανομή των επιδοτήσεων και την τελική καταβολή τους στους δικαιούχους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει ήδη υπάρξει ενημέρωση για τις ημερομηνίες καταβολής της προκαταβολής. «Η προκαταβολή της ενίσχυσης δύναται να χορηγηθεί έως 31 Οκτωβρίου», ανέφερε, ενώ για τις υποβολές που θα πραγματοποιηθούν από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 16 Οκτωβρίου η προκαταβολή μπορεί να φτάσει έως τις 30 Νοεμβρίου.

«Πρωτόγνωρα μεγάλη καθυστέρηση»

Ο κ. Πανταζής χαρακτήρισε πρωτόγνωρη την καθυστέρηση, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την προκαταβολή των ενισχύσεων, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 30%, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το ποσοστό είναι απολύτως σταθερό.

Όπως εξήγησε, η προκαταβολή λειτουργούσε ως ένα στάδιο κατά το οποίο μπορούσε να πραγματοποιείται επιπλέον έλεγχος μέχρι την οριστική καταβολή και την εξατομίκευση του ποσού που θα λάμβανε κάθε παραγωγός.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις αλλαγές που έχουν επέλθει στη διαδικασία, σημειώνοντας ότι η ελληνική πολιτεία δεν κατάφερε, λόγω της μετάβασης στο νέο σύστημα, να αποφύγει τις σοβαρές καθυστερήσεις.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε, νέα δεδομένα δημιουργούνται και από την ανάγκη αξιοποίησης στοιχείων του Κτηματολογίου για τον εντοπισμό και την αποτύπωση των αγροτεμαχίων. «Έχουμε, δηλαδή, ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσουμε», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι το Κτηματολόγιο παρουσιάζει σημαντικές δυσλειτουργίες.

Τα προβλήματα του Κτηματολογίου και η εικόνα στην Ιεράπετρα

Ο κ. Πανταζής στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που καταγράφονται στα δεδομένα του Κτηματολογίου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν λάθη και παραλείψεις, την ώρα που τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται για την ολοκλήρωση των δηλώσεων.

Έφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιεράπετρα, αναφέροντας ότι ένα μεγάλο ΚΥΔ της περιοχής, το οποίο διαχειρίζεται περίπου 2.500 δηλώσεις, έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να καταχωρήσει μόλις 50, λόγω των δυσλειτουργιών του συστήματος.

Παράλληλα, τόνισε ότι η πλατφόρμα παρουσιάζει ακόμη σοβαρά προβλήματα, παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί πως θα ήταν ανοιχτή από τις αρχές Αυγούστου. «Χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλές επιδιορθώσεις εκεί στα ψηφιακά συστήματα της πλατφόρμας και ακόμη παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, η καθυστέρηση δεν επηρεάζει μόνο την καταβολή των ενισχύσεων. Χωρίς την ολοκλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, οι παραγωγοί δεν μπορούν να προχωρήσουν σε επιχειρηματικά σχέδια και άλλες διαδικασίες που συνδέονται με την αγροτική δραστηριότητα.

«Ο χρόνος μετατρέπεται σε χρήμα»

Ο κ. Πανταζής προειδοποίησε ότι όσο καθυστερούν οι διαδικασίες τόσο αυξάνονται τα προβλήματα για τους παραγωγούς, αλλά και ο φόρτος εργασίας για τα ΚΥΔ. «Χάνεται πολύτιμος χρόνος, ο οποίος μετατρέπεται σε χρήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι το υπουργείο χρειάζεται να συγκεντρώσει το σύνολο των δηλώσεων προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε και στην ημερομηνία της 26ης Οκτωβρίου, καθώς, όπως ανέφερε, στο σχετικό έγγραφο προβλέπεται ότι μετά την ημερομηνία αυτή κλείνει η διαδικασία για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει την ενιαία ενίσχυση. Υπογράμμισε μάλιστα ότι θα πρέπει να παραμείνει ο χρόνος αυτός διαθέσιμος, όχι για τους παραγωγούς, αλλά για τα ΚΥΔ, καθώς σε αυτά αναμένεται να μεταφερθεί μεγάλο μέρος του φόρτου εργασίας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Αυξημένο κόστος και νέα πίεση στις τιμές

Στο δεύτερο μεγάλο μέτωπο, αυτό του κόστους παραγωγής, ο κ. Πανταζής έκανε λόγο για «πολύ σοβαρό ζήτημα» βιωσιμότητας για πολλούς παραγωγούς.

Ξεκαθάρισε ότι οι ενισχύσεις δεν αποτελούν χρήματα που δίνονται από την κυβέρνηση ως παροχή προς τους παραγωγούς, αλλά χρήματα που δικαιούται ο πρωτογενής τομέας, καθώς προκύπτουν από ευρωπαϊκές πολιτικές, πρωτόκολλα και νομοθεσίες.

Την ίδια ώρα, περιέγραψε την αύξηση του κόστους των εφοδίων, φέρνοντας ως παράδειγμα το νιτρικό κάλιο, το οποίο, όπως ανέφερε, από πέρυσι μέχρι φέτος αυξήθηκε κατά περίπου 10%. «Τα λιπάσματα, τα φάρμακα, τα υποπροϊόντα που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα έχουν πάει στο θεό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την ενέργεια, σημείωσε ότι έχει σημασία όχι μόνο η συγκράτηση των τιμών αλλά η ουσιαστική μείωσή τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος, προειδοποίησε ότι η αύξηση του κόστους παραγωγής αναμένεται να περάσει και στον καταναλωτή. Όπως ανέφερε, «τα φρούτα και τα ψηλά λαχανικά κλπ θα χρειαστεί ο καταναλωτής να τα πληρώσει ακόμη ακριβότερα», υπογραμμίζοντας ότι τα επιπλέον χρήματα δεν καταλήγουν στην τσέπη του παραγωγού αλλά κατευθύνονται στα αυξημένα κόστη που απαιτούνται για την παραγωγή.

Σχετικά Άρθρα

ΑΑΔΕ: Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026 – Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα

ΑΑΔΕ: Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026 Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα Απλοποιήσεις και Βελτιώσεις Ι. Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα Σε...

ΥΠΑΑΤ: Νέο βήμα για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας στη βιολογική παραγωγή

Ξεκίνησε η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του συστήματος πιστοποίησης, της ιχνηλασιμότητας...

Το νέο φορολογικό τοπίο για τους αγρότες: Ποιοι βλέπουν όφελος έως 2.900 ευρώ

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στον αγροτικό τομέα όσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος, με την καθιέρωση...

Υπεγράφη η Κοινή Απόφαση για την παροχή Γεωργικών Συμβουλών

Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτη Σχοινά, και τον Διοικητή της...

Αναγκαία η στήριξη των συνεταιρισμών του πρωτογενή τομέα

Πολλαπλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μελισσοκομικός κλάδος μέσα σε ένα περιβάλλον στο...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ