email:

info@agrocretanews.gr

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Ρέθυμνο: Ξεκινά ο τρίτος γενικός ψεκασμός δακοκτονίας

Καλούνται οι παραγωγοί να έχουν ανοικτά τα αγροκτήματά τους

Τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026 ξεκινά, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ο τρίτος γενικός δολωματικός ψεκασμός στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας για την προστασία του ελαιοκάρπου σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, οι ψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν σε Δημοτικές Ενότητες των Δήμων Ανωγείων, Μυλοποτάμου, Ρεθύμνης, Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου.

Ειδικότερα, ο τρίτος γενικός δολωματικός ψεκασμός αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Ανωγείων, Κουλούκωνα, Γεροποτάμου, Αρκαδίου, Ρεθύμνου, Λαπαίων, Νικηφόρου Φωκά, Λάμπης, Φοίνικα, Κουρητών και Συβρίτου.

Καλούνται οι παραγωγοί να έχουν ανοικτά τα αγροκτήματά τους

Οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να έχουν ανοικτά και προσβάσιμα τα αγροκτήματά τους, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία, ενώ ζητείται και η ενεργή παρουσία τους για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των ψεκασμών.

Για τις ακριβείς τοποθεσίες στις οποίες θα πραγματοποιούνται καθημερινά οι εφαρμογές, οι παραγωγοί θα πρέπει να απευθύνονται στον αρχιεργάτη του εκάστοτε συνεργείου ή να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις που υποχρεούται να αναρτά ο εργολάβος.

Ιδιαίτερη προσοχή στους βιοκαλλιεργητές

Οι βιοκαλλιεργητές θα πρέπει να σημάνουν ευδιάκριτα τα αγροκτήματά τους, ώστε να αποφευχθεί η εφαρμογή του ψεκασμού σε βιολογικές καλλιέργειες.

Παράλληλα, καλούνται να λαμβάνουν οι ίδιοι τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας.

Η διάρκεια του τρίτου γενικού ψεκασμού δεν πρέπει να ξεπεράσει τις οκτώ ημέρες.

Πότε αναστέλλονται οι ψεκασμοί

Η εφαρμογή του προγράμματος διακόπτεται προσωρινά όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες.

Συγκεκριμένα, οι ψεκασμοί αναστέλλονται όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 28 βαθμούς Κελσίου ή όταν πνέουν άνεμοι έντασης άνω των 5 μποφόρ.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 28313 43820 και 28313 43822.

cretaone.gr

Σχετικά Άρθρα

Παραμένει το χάσμα ανάμεσα σε αγρότες και κυβέρνηση – Προανήγγειλαν νέες κινητοποιήσεις πριν τα Χριστούγεννα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους

Μεγάλες είναι οι αποστάσεις που χωρίζουν τους αγρότες από την κυβέρνηση για αυτό και...

Αυξημένη επαγρύπνηση για την προστασία των κηπευτικών και ανθοκομικών καλλιεργειών

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, επιβεβαιώθηκε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο η παρουσία του ενωσιακού...

Ενημέρωση για την ονομασία «ΜΕΛΙΧΛΩΡΟ/ΜΕΛΙΠΑΣΤΟ» στο ενωσιακό Μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης

Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου γνωστοποιεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η...

ΥΠΕΘΟΟ-ΥΠΑΑΤ-ΑΑΔΕ: Από 1/11/2026 η νέα διαδικασία για την απαλλαγή ΕΦΚ και αναλογούντος ΦΠΑ στο αγροτικό πετρέλαιο

Υπογράφηκε η Κοινή Απόφαση Α. 1224/2026 του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργείου...

Ελαιοσυγκομιδή: Στα ύψη τα μεροκάματα – Έως 90 ευρώ την ημέρα

Από 60 έως 90 ευρώ φτάνει η ημερήσια αμοιβή για το μάζεμα της ελιάς,...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ