email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Πρώτα έλεγχος και εγκύκλιοι από την ΑΑΔΕ και μετά πληρωμές για τα Leader λέει ο Σχοινάς

Έγγραφη απάντηση στη Βουλή έδωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς στον βουλευτή Σπύρο Τσιρώνη, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να τονίζει ότι οι πληρωμές στα προγράμματα Leader θα γίνουν μόνο από την ΑΑΔΕ μετά το πέρας των ελέγχων, αλλά και την έκδοση σχετικών εγκυκλίων.

Όπως είπε ο κ. Σχοινάς η εντολή πληρωμής έχει περάσει στην αρμοδιότητα της ΑΑΔΕ η οποία κάνει ελέγχους και κατόπιν εκδίδει τις σχετικές εγκυκλίους για τις πιστώσεις μέσω των οποίων θα ωφεληθούν οι Τοπικές Ομάδες Δράσης. Τις προηγούμενες ημέρες μεταφέρθηκαν τα κονδύλια ως μη ολοκληρωμένες πράξεις και ως ανειλημμένες υποχρεώσεις από ΠΑΑ 2014-2022 στο ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027. Σε μια απάντηση η οποία δημοσιεύτηκε αρχικά στο agronewsbomb.gr, ο Υπουργός έθεσε όλο το θεσμικό πλαίσιο δείχνοντας ότι ακόμα δεν προβλέπεται η αμοιβή των δικαιούχων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επενδύσεων.

Αναλυτικά η απάντηση του ΥΠΑΑΤ:

«Αναφορικά με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του προγράμματος CLLD/LEADER, επισημαίνεται ότι η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΥΕ ΠΑΑ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ) του ΥΠΑΑΤ, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που αφορούν στη μεταφορά των μη ολοκληρωμένων πράξεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014–2020 (ΠΑΑ 2014-2020) ως συνεχιζόμενες πράξεις στο Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023–2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027).

Πιο συγκεκριμένα, εκδόθηκε η υπ΄ αριθ. 88241/07.04.2026 (ΑΔΑ: 63Ι94653ΠΓ-Τ03) «Απόφαση έγκρισης ανειλημμένων υποχρεώσεων του Μέτρου 19 ‘‘ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ LEADER (ΤΑΠΤοΚ – ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ’’ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022) στην Παρέμβαση Π3-77-4.2 ‘‘ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ LEADER (ΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ)’’ του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027», με βάση την οποία τα έργα του ΠΑΑ 2014-2020 μεταφέρονται στο ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.

Επιπλέον, η αρμόδια Μονάδα Χρηματοοικονομικών Ροών και Πληροφοριακών Συστημάτων της ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ του ΥΠΑΑΤ έχει ολοκληρώσει το σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς μετάπτωσης των σχετικών Τεχνικών Δελτίων στο νέο Ο.Π.Σ.Κ.Α.Π. (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής), ώστε να καταστεί δυνατή η διαχείριση και ολοκλήρωση των πράξεων στο πλαίσιο του ΣΣ ΚΑΠ 2023–2027.

Επίσης, σύμφωνα με τον ν.5264/2025 «Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, μεταφορά Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και λοιπές διατάξεις» (Α΄239) και το ΠΑΑ 2014-2020, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) έχει οριστεί ως αρμόδια αρχή για τη διενέργεια των πληρωμών του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται στο πλαίσιο των Τοπικών Στρατηγικών LEADER.

Επισημαίνεται ότι, προκειμένου να καταστεί δυνατή η έναρξη των πληρωμών των πράξεων που έχουν μεταφερθεί ως ανειλημμένες υποχρεώσεις στο πλαίσιο του ΣΣ ΚΑΠ 2023–2027, απαιτείται η ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ενεργειών από την Α.Α.Δ.Ε., ιδίως όσον αφορά στην εκχώρηση των αναγκαίων αρμοδιοτήτων στους αρμόδιους φορείς και την έκδοση των σχετικών εγκυκλίων και οδηγιών εφαρμογής».

ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Περιφέρεια Κρήτης: Σχέδια βελτίωσης ενημέρωση

Η Περιφέρεια Κρήτης ανακοινώνει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στη δημοσίευση...

Ενημέρωση Περιφέρειας Κρήτης για παράταση έναρξης υποχρέωσης υποβολής δηλώσεων συγκομιδής ελαιοκάρπου

Η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 220379/26 Υπουργική...

Αυξάνονται οι επισκέπτες που αναζητούν τον εναλλακτικό τουρισμό στο Ρέθυμνο

Σε διαρκή άνοδο βρίσκεται για ακόμα μία χρονιά το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών για...

Τελευταίες μέρες για μεταβιβάσεις-χιλιάδες δικαιώματα στον “αέρα”

Μεταβιβάσεις δικαιωμάτων στον αέρα, ΟΣΔΕ κλειστό και οι πληρωμές πάνε για Δεκέμβριο; Λήγει στις 15...

ΑΑΔΕ: Διπλό χτύπημα της ΑΑΔΕ στο «Ελ. Βενιζέλος» – Κατάσχεση 477.000 λαθραίων τσιγάρων

Δύο ξεχωριστές υποθέσεις λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων αποκαλύφθηκαν από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στον Διεθνή...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ