email:

info@agrocretanews.gr

Σάββατο, 13 Ιουνίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Κλείνει η δύσκολη χρονιά των κηπευτικών στην Κρήτη με θετικό πρόσημο για τους παραγωγούς

Παρά τα σοβαρά προβλήματα από την καστανή ρυτίδωση, τις ιώσεις, την κακή ποιότητα νερού και τις καιρικές συνθήκες, η φετινή καλλιεργητική περίοδος των θερμοκηπιακών κηπευτικών στην Κρήτη ολοκληρώνεται με ικανοποιητικά αποτελέσματα, χάρη στις αυξημένες τιμές παραγωγού και τη διατήρηση της ζήτησης.

Ο απολογισμός των παραγωγών κηπευτικών, που έχει ήδη γίνει, έχει δείξει καλά αποτελέσματα, αν και η σαιζόν που έκλεισε ήταν εκείνη που είχε τα περισσότερα προβλήματα λόγω κακής ποιότητας νερού, καστανής ρυτίδωσης και αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Στην Κρήτη οι καλλιέργειες κηπευτικών υπό κάλυψη πλησιάζουν τα 30.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 18.000 στρέμματα καλλιεργούνται στον Νομό Λασιθίου, με την Ιεράπετρα να «φιλοξενεί» το 90% από αυτά. Στον Νομό Ηρακλείου τα θερμοκήπια με κηπευτικά φτάνουν τα 8.000 στρέμματα και τα υπόλοιπα είναι διάσπαρτα στον Νομό Χανίων.

«Εμείς στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου πλησιάζουμε στα 3.000 στρέμματα θερμοκηπίων, τα οποία προσπαθούμε σιγά-σιγά να τα εκσυγχρονίσουμε και να τα επεκτείνουμε, εντάσσοντας τις κατασκευές στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα που τρέχουν. Μόνο στο Ελαφονήσι, στον Πλάτανο και στην Κουντούρα Χανίων ξεπερνούμε τα 2.800 στρέμματα και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την κατασκευή νέων θερμοκηπιακών μονάδων», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καντάνου-Σελίνου κ. Κώστας Βιδαλάκης.

«Έχουμε ολοκληρώσει σε ποσοστό 90% τις καλλιέργειές μας και μένει ένα μικρό ποσοστό παραγωγών που αντιμετώπισαν πάρα πολλά προβλήματα, ιολογικά και εντομολογικά, με πρώτο και πιο σοβαρό την ίωση της καστανής ρυτίδωσης, που τους οδήγησε στο ξερίζωμα από πολύ νωρίς, κατά τον Φλεβάρη και τον Μάρτη. Αυτοί οι παραγωγοί φύτεψαν ξανά δεύτερη καλλιέργεια, με πολύ μεγάλο ρίσκο, και τελικά ούτε αυτή πήγε καλά, με αποτέλεσμα να γράψουν ζημιές. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να είσαι μέσα στο θερμοκήπιο μετά τις 15 Μαΐου. Εδώ στα Χανιά καλλιεργούμε κυρίως ντομάτες στα θερμοκήπια και αυτός είναι ο λόγος που είχαμε πολλά προβλήματα από τον ιό του κίτρινου καρουλιάσματος, αλλά και από την καστανή ρυτίδωση, που παρά τα προληπτικά μέτρα που είχαμε πάρει, δεν καταφέραμε να την εμποδίσουμε να εισβάλει μέσα στις καλλιέργειές μας.

Σε γενικές γραμμές, πήγανε πάρα πολύ καλά όσοι είχαν καλά και υγιή περβόλια, ενώ αυτοί που είχαν κάποιο μικρό πρόβλημα με τις ιώσεις πήγαν μέτρια. Από την καστανή ρυτίδωση είχαμε πολλές απώλειες, ειδικά στον όγκο παραγωγής. Επειδή τα προϊόντα ήταν λιγότερα, παντού είχαν ανέβει και οι τιμές παραγωγού. Παρά την καστανή ρυτίδωση, το κίτρινο καρούλιασμα, τον βοτρύτη και τον περονόσπορο, που ήταν σε έξαρση, η σαιζόν σε γενικές γραμμές πήγε καλά, επειδή είχαμε αυξήσεις στις τιμές από το χωράφι», πρόσθεσε ο κ. Κώστας Βιδαλάκης.

Τα τελευταία χρόνια, σε όλη την Κρήτη, που φύτευε πάντα περισσότερες ντομάτες, τα στρέμματα που φυτεύονται με ντομάτες πλέον είναι λιγότερα, ενώ έχει αυξηθεί το ποσοστό του εξαγώγιμου αγγουριού.

«Και στον Νομό Χανίων έχουν μειωθεί τα στρέμματα που φυτεύονται με ντομάτα και έχουν αυξηθεί τα αγγούρια και τα βελανίδια, ενώ ένα καλό ποσοστό έχει πάρει και η ροζ ντομάτα.

Όλα τα προληπτικά μέτρα που έχουμε πάρει για να μην εξαπλωθεί η καστανή ρυτίδωση δεν επαρκούν για να κρατήσουμε σε καλή κατάσταση τις καλλιέργειές μας. Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να καθυστερούμε λίγο να εξαπλωθεί ο ιός σε όλο το θερμοκήπιο», μας είπε ο κ. Βιδαλάκης.

Οι καλλιέργειες κηπευτικών στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου αρδεύονται από μια λιμνοδεξαμενή 360.000 κυβικών, που εμπλουτίζεται από το νερό ενός ποταμού. Οι περισσότερες καλλιέργειες είναι με ντομάτες και λιγότερα αγγούρια, πιπεριές και βελανίδια.

«Περιμένουμε όμως να κατασκευαστεί μια νέα λιμνοδεξαμενή, που έχει εγκριθεί, χωρητικότητας 1.000.000 κυβικών, και αν τα καταφέρουμε να την έχουμε ολοκληρωμένη σε μια δεκαετία, θα είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι.

Εφόσον εξασφαλίσουμε το νερό με τη νέα λιμνοδεξαμενή, τότε θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, κατασκευάζοντας καινούργια θερμοκήπια και εκτός αναδασμού, όπου είναι φθηνότερη η αγροτική γη. Σήμερα, μέσα στον αναδασμό δεν υπάρχει διαθέσιμο αγρόκτημα για αγορά. Όλα είναι καλλιεργημένα και δεν πωλούνται», καταλήγει ο Κώστας Βιδαλάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καντάνου-Σελίνου Χανίων.

neakriti.gr

Σχετικά Άρθρα

Πληρωμές 50,3 εκατ. ευρώ σε 48.150 δικαιούχους

Κατά την περίοδο 15 Ιουνίου έως 19 Ιουνίου, θα καταβληθούν 50.393.656,46 ευρώ σε 48.150 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων...

Ελαιόλαδο: Καθηλωμένες οι τιμές παρά τις προσδοκίες των παραγωγών

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΔΗΚ Ν. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ...

Μητσοτάκης: Είναι δύσκολη η μεταρρύθμιση, υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι αγρότες μας έχουν ένα δίκιο να παραπονιούνται

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 και...

Αποζημιώσεις αγροτών έως 4.340 ευρώ το στρέμμα και νέα Σχέδια Βελτίωσης: Τι πληρώνει ο ΕΛΓΑ, ποιοι κερδίζουν μόρια για τα τρακτέρ 

 Σε ΦΕΚ οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές του Daniel-Σημαντικές εξελίξεις για χιλιάδες παραγωγούς σε Θεσσαλία, Στερεά...

ΑΚΚΕΛ: Κυβερνητική απόφαση δύο ταχυτήτων στις αποζημιώσεις, εγκαταλείπονται  οι κτηνοτρόφοι του 2024-2025

Το ΑΚΚΕΛ καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη νέα ρύθμιση του Υπουργείου Αγροτικής...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ