email:

info@agrocretanews.gr

Πέμπτη, 14 Μαΐου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας – «Κανένα ρομπότ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον αγρότη»

 Πετάσης Νίκος

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ρομποτική αλλάζουν σταδιακά το πρόσωπο της σύγχρονης γεωργίας, φέρνοντας τη Γεωργία Ακριβείας στο επίκεντρο της βιώσιμης αγροτικής παραγωγής

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) αργά αλλά σταθερά εφαρμόζεται όλο και περισσότερο στον πρωτογενή τομέα καθιστώντας τη Γεωργία Ακριβείας το μόνο δρόμο για τη Βιώσιμη Γεωργία του Μέλλοντος.

b1de6aac

Όλα τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και τις προηγμένες χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά συνεργάζονται τα τελευταία χρόνια για να αναπτύξουν με την εφαρμοσμένη έρευνα τους μέσα και μεθόδους που οδηγούν με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο βιώσιμο μέλλον της αγροτικής παραγωγής της Ευρώπης.

Η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην αγροτική παραγωγή, γνωστή και ως Γεωργία Ακριβείας, μετασχηματίζει ριζικά τον πρωτογενή τομέα, συνδυάζοντας την αυξημένη παραγωγικότητα με τη βιωσιμότητα. Η τεχνολογία αυτή δεν αντικαθιστά τον αγρότη, αλλά αναβαθμίζει τον ρόλο του σε διαχειριστή δεδομένων, επιτρέποντάς του να λαμβάνει πιο ορθές αποφάσεις.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και γεωπόνος Νίκος Μουτεβελής, μας είπε σχετικά ότι, «η πρόκληση της εποχής μας είναι, σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να καταφέρουμε να βρούμε λύσεις που η υψηλή τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη να φτάσει στα χέρια του σύγχρονου αγρότη και να τον βοηθήσει στην καθημερινότητα του. Δεν προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα διαστημικό θερμοκήπιο αλλά ένα θερμοκήπιο που βρίσκεται στην Ιεράπετρα  και που μπορεί να κοιτάξει ισότιμα ένα θερμοκήπιο της πιο προηγμένης χώρας στον τομέα της τεχνολογίας της Ευρώπης που είναι η Ολλανδία. Χωρίς φυσικά να προσθέσουμε συστήματα και εξοπλισμούς άχρηστους στα θερμοκήπια της Ελλάδας. Αλλά συστήματα που είναι απαραίτητη στην διευκόλυνση της αγροτικής παραγωγής, χωρίς αυτά να προκαλούν οικονομική αφαίμαξη στον παραγωγό.

»Σήμερα ένας αγρότης για να καλλιεργήσει κηπευτικά στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας θα πρέπει να είναι καλλιεργητής, υδραυλικός, γεωπόνος, έμπορος και άλλα 50 επαγγέλματα μαζί για να μπορεί να επιβιώσει. Εμείς εφαρμόζοντας την τεχνητή νοημοσύνη προσπαθούμε να σβήσουμε από το μυαλό του αγρότη τα περισσότερα από αυτά τα επαγγέλματα , ώστε ο παραγωγός κα κάνει μόνο τη δική του δουλειά και να την κάνει καλά Θέλουμε να του πάρουμε από τις πλάτες του όλο αυτό το βάρος που σηκώνει. Η δουλειά του αγρότη είναι να παράγει και όχι να κάνει 500 άλλα πράγματα ταυτόχρονα. Και αυτό το έργο που προσφέρει ο αγρότης δεν μπορεί να μας το κάνει η τεχνητή νοημοσύνη. Να τον αφήσουμε λοιπόν να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά . Όσα ρομπότ και αν φτιάξουμε δεν θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε τον άνθρωπο αγρότη. Είναι όπως τον πιλότο στο αεροπλάνο που πετάει μόνο του , αλλά χωρίς τον πιλότο του στο πιλοτήριο το αεροπλάνο δεν θα μπορέσει ποτέ να απογειωθεί», μας είπε χαρακτηριστικά ο γεωπόνος Νίκος Μουτεβελής.

ADVERTISING

Νίκος Μουτεβελής
Ο κ. Νίκος Μουτεβελής

Πού εφαρμόζεται η Τεχνητή Νοημοσύνη στη γεωργία ακριβείας

Η Τεχνητή Νοημοσύνη εφαρμόζεται στη Θρέψη και στην Άρδευση με τη χρήση έξυπνων κεφαλών υδρολίπανσης. Γίνεται χρήση αισθητήρων υγρασίας εδάφους και δεδομένων από μετεωρολογικούς σταθμούς για την αυτόματη βελτιστοποίηση του ποτίσματος, μειώνοντας τη σπατάλη νερού και λιπασμάτων.

Στην Ανίχνευση Ασθενειών και Παρασίτων. Αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης αναλύουν εικόνες (από drones ή κάμερες) για την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών στα φυτά και την ακριβή εφαρμογή φυτοφαρμάκων μόνο όπου είναι απαραίτητο.

Στην Έξυπνη Σπορά και στη Γεωργία Ακριβείας. Προηγμένες διαδικασίες αναλύουν δεδομένα εδάφους για τη βελτιστοποίηση της σποράς, εξασφαλίζοντας υψηλότερες αποδόσεις.

Χρήση Ρομποτικής και Αυτοματισμών. Ρομπότ χρησιμοποιούν αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για τη διαφοροποίηση καλλιεργειών από ζιζάνια, επιτρέποντας την αυτόματη συγκομιδή ή την απομάκρυνση ζιζανίων.

 Με αυτές τις εφαρμογές επιτυγχάνεται αύξηση της παραγωγικότητας. Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει την παραγωγή περισσότερων αγαθών με μικρότερο κόστος Μειώνεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση μέσω της στοχευμένης χρήσης λιπασμάτων και νερού. Η παγκόσμια αγορά AI στην αγροδιατροφή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, με προβλέψεις για παγκόσμια άνοδο στα 4 δισ. δολάρια έως το τέλος του 2026.

Η έξυπνη γεωργία αποτελεί το μέλλον της παραγωγής, προσφέροντας λύσεις στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της επισιτιστικής ασφάλεια

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) διεισδύει ολοένα και περισσότερο στη γεωργική βιομηχανία ανοίγοντας νέους δρόμους στις καλλιεργητικές δεξιότητες, ενώ παράλληλα, η ρομποτική (robotics) αναλαμβάνει να διευκολύνει τις γεωργικές εργασίες.

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της ρομποτικής έχει μετασχηματίσει τον τομέα της γεωργίας, επιφέροντας πολλαπλά οφέλη. Τα αυτοματοποιημένα γεωργικά μηχανήματα και οι αυτόνομες ρομποτικές πλατφόρμες επιτρέπουν την ακριβή διαχείριση των πόρων, την προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και την αύξηση της παραγωγικότητας. Οι αισθητήρες και τα συστήματα παρακολούθησης παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για το έδαφος, τις καιρικές συνθήκες και την υγεία των φυτών. Αυτή η τεχνολογική πρόοδος ενισχύει τη βιωσιμότητα, μειώνει τις απώλειες και συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας αποδοτικής και προσαρμοστικής γεωργίας για το μέλλον.

https://www.neakriti.gr/

Σχετικά Άρθρα

Εξαρθρώθηκαν 2 εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση φυτοπροστατευτικών

Εξαρθρώθηκαν -2- εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση φυτοπροστατευτικών προϊόντων Συνελήφθησαν -4- άτομα, ενώ...

ΑΑΔΕ: Έως μέσα Ιουνίου οι αιτήσεις ΟΣΔΕ – Πότε θα πληρωθούν οι αγρότες

Πότε θα ανοίξουν οι πλατφόρμες της ΑΑΔΕ για λιπάσματα και de minimis στη μηδική...

Αποκάλυψη: Το πάρτι της απάτης συνεχίζεται σε ΟΠΕΚΕΠΕ – Καταγγελίες για οικογενειακές κομπίνες με ψεύτικα βόδια στα Φάρσαλα

Τέσσερις συγγενικές οικογένειες δηλώνουν πάνω από 2700 βόδια και καταγγέλλεται ότι δεν έχουν ούτε...

ΑΑΔΕ: Άνοιξε εκ νέου το σύστημα ΕΑΕ 2025 για διορθώσεις και υποβολή δικαιολογητικών

Άνοιξε εκ νέου το πληροφοριακό σύστημα υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2025 και...

ΠΟΓΕΔΥ: Η συνεχιζόμενη στρέβλωση στις αγροτικές επιδοτήσεις

Παρά τις πρόσφατες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι «το πάρτι τελείωσε για τους επιτήδειους» και τις...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ