email:

info@agrocretanews.gr

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Στη Λευκωσία ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτης Σχοινάς για το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Στη Λευκωσία μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτης Σχοινάς, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της συνόδου του Συμβουλίου για θέματα γεωργίας (4 Μαΐου), θα συζητηθεί η αντιμετώπιση των αυξανόμενων κρίσεων στον αγροτικό τομέα, με έμφαση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, των φυσικών καταστροφών και της αστάθειας των αγορών. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας, με στόχο τη διασφάλιση της παραγωγής και της επισιτιστικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της Συνόδου του Συμβουλίου για θέματα Αλιείας βασικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η αξιολόγηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), του θεμελιώδους ευρωπαϊκού πλαισίου για τη διαχείριση των αλιευτικών πόρων. Η αξιολόγηση καλύπτει τα τελευταία έτη και αποτελεί την πρώτη συνολική αποτίμηση του ισχύοντος κανονισμού, με βάση κριτήρια όπως η αποτελεσματικότητα, η αποδοτικότητα, η συνοχή και η προστιθέμενη αξία για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στη διαδικασία αξιολόγησης εντοπίζονται προκλήσεις που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα των αλιευτικών αποθεμάτων, την πολυπλοκότητα του κανονιστικού πλαισίου, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης της ενσωμάτωσης πολιτικών που αφορούν την κλιματική αλλαγή, τη θαλάσσια ρύπανση και την ολοκληρωμένη θαλάσσια διαχείριση.

Τα ευρήματα της αξιολόγησης αναμένεται να παρουσιάσει ο αρμόδιος Επίτροπος, Κώστας Καδής.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί αύριο, 5 Μαΐου, στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την Αλιεία και την Υδατοκαλλιέργεια στη Μεσόγειο, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δεσμευτικής πολιτικής πρωτοβουλίας MedFish4Ever.Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι κρατών-μελών της Μεσογείου, ευρωπαϊκών θεσμών και διεθνών οργανισμών, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας για τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων και την περαιτέρω ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο.

Σχετικά Άρθρα

Νέοι Αγρότες – 50.000€: Πριμ διαδοχής ή πριμ παραίτησης;

Υπάρχει μια σιωπηλή ομολογία ήττας κρυμμένη μέσα στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη γεωργία. Η...

Αγροτικά προϊόντα: «Πέφτουν» οι τιμές, ενώ το κόστος αυξάνεται

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το δεύτερο τρίμηνο του 2026 – Η...

Προσπάθειες να ξεμπλοκάρει το ΟΣΔΕ και σκέψεις για μεταβατικό στάδιο στην ταυτοποίηση αγροτεμαχίων

Προβληματισμό έχει δημιουργήσει σε κυβέρνηση και ΑΑΔΕ το «πάγωμα» του ΟΣΔΕ 2026, με τις...

Ξεκινάει η ενεργοποίηση της Κάρτας του Αγρότη για το 2026 με τη νέα διαδικασία ψηφιακά μέσω της ΑΑΔΕ

Από σήμερα Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, ενεργοποιείται η Κάρτα του Αγρότη για τους παραγωγούς που...

Μ. Σχοινάς: Η ελληνική αλιεία θα είναι παρούσα και δυνατή και την επόμενη μέρα

Μ. Σχοινάς: «Η ελληνική αλιεία θα είναι παρούσα και δυνατή και την επόμενη μέρα....

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ