email:

info@agrocretanews.gr

Τρίτη, 21 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Tσιάρας στο ΕΡΤnews: Θα μας διευκολύνει όλους η άρση της ασυλίας γιατί δεν πρέπει να μείνει τίποτα στη σκιά –

«Και από Υπουργός παραιτήθηκα και ζήτησα να αρθεί η βουλευτική ασυλία μου και να ψηφιστεί γιατί πιστεύω ότι δεν πρέπει να μείνει τίποτα στη σκιά», δήλωσε στο ΕΡΤnews ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, καλώντας μάλιστα την Ευρωπαϊκή εισαγγελία να κινηθεί το συντομότερο δυνατό για να τρέξει η διαδικασία.

«Υπηρετώ το ελληνικό κοινουβούλιο 23 χρόνια ο καθένας έχει προσωπική πορεία από την οποία κρίνεται και πάντα ήμουν υπέρ της άποψης ότι ο βουλευτής δεν μένει παγερά αδιάφορος σε κρίσιμα ζητήματα. Οταν ήμουν Υπουργός Δικαιοσύνης κάναμε δεκάδες παρεμβάσεις και ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλαβα να αντιμετωπίσω τη νούμερο ένα παθογένεια, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πολύ πριν αναλάβει η ευρωπαϊκή εισαγγελία», τόνισε ο Κώστας Τσιάρας. «Μην ξεχνάμε ότι εγώ συνέστησα την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ως Υπουργός Δικαιοσύνης τα προηγούμενα χρόνια», υπενθύμισε.

«Είμαι σε θέση να παρουσιάσω όλα τα απαραίτητα στοιχεία αύριο στους συναδέλφους μου και προτίθεμα να αναφερθώ στους προβληματισμούς για το ρόλο του βουλευτή», τόνισε, ένα εικοσιτετράωρο πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή για την άρση ασυλίας 13 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. 

Ωστόσο, ο κύριος Τσιάρας επεσήμανε ότι «θα μπορούσε να αμφισβητήσει το γιατί βρίσκεται στη λίστα των πολιτικών προσώπων», ενώ μίλησε για ερωτηματικά που εγείρουν οι σταδιακές δικογραφίες και η επιλεκτική διαρροή των ονομάτων.

Λίγο πολύ όλα αυτά μπορούν γρήγορα να ξεκαθαριστούν, τόνισε και αναφέρθηκε στα ζητήματα που προκαλούν προβληματισμούς: «Να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι ο ρόλος και η έννοια του βουλευτή, να ξεκαθαριστεί επίσης τι συνιστά παρέμβαση. Αν ο βουλευτής είναι ένας παρατηρητής των γεγονότων, ένας μεσολαβητής συμφερόντων ή ένας ενεργός πολιτικός ο οποίος μπορεί να μεταφέρει τη φωνή, το πρόβλημα, την ανάγκη του κάθε πολίτη, της κάθε τοπικής κοινωνίας προς το κέντρο, ερωτήματα υπαρξιακά σε σχέση με το ρόλο του βουλευτή», είπε ο κ. Τσιάρας.

«Αντιλαμβάνεται κανείς πως αν ποινικοποιείται η οποιαδήποτε επικοινωνία, μπορεί να αφορά σε ένα ζήτημα ή σε ένα πρόβλημα το οποίο υπάρχει και υφίσταται γενικότερα για έναν πολίτη ή μια τοπική κοινωνία».

«Να ξεκαθαρίσουμε τι είναι παρέμβαση»

«Λυδία λίθο» χαρακτήρισε ο κ. Τσιάρας να ξεκαθαριστεί τι είναι η «παρέμβαση» που αναφέρει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελέας:

«Παρέμβαση είναι να ψάχνει κανείς αν ένας άνθρωπος μετά τον Ιανό κινδυνεύει να χάσει το λεγόμενο πρασίνισμα, που είναι μία επιδότηση πολύ μικρής θα έλεγα έντασης, ωστόσο αναγκαία για τον παραγωγό; Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τί συνιστά παρέμβαση. Διότι εδώ ακριβώς βρίσκεται και η λυδία λίθος και πιθανόν και ο λόγος για τον οποίον προβληματίζονται κάποιοι συνάδελφοι στη Βουλή. Ωστόσο, εγώ από την πρώτη στιγμή ουσιαστικά παραιτήθηκα από υπουργός μόλις ανακοινώθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα. Ξέρετε πολύ καλά ότι πολύ πριν βρεθώ στην Επιτροπή Δεοντολογίας ζήτησα να αρθεί η ασυλία μου, και απήντησα σε όλους τους συναδέλφους που είχαν τη διάθεση, την ευγενή καλοσύνη να θέσουν συγκεκριμένα ερωτήματα. Δεν σας το κρύβω ότι προσωπικά, γνωρίζοντας ότι είχα κάνει μια επικοινωνία για ένα θέμα θεσμικό, αφορούσε μεν ένα άτομο, αλλά ήταν ένα θεσμικό ζήτημα. Δεν μπορούσα να γνωρίζω αν κάποιος συνεργάτης μου είχε επικοινωνήσει για ένα τεχνικό ιδιαίτερο ζήτημα που αφορούσε στη μετά Ιανού εποχή και το οποίο απασχολούσε έναν αγρότη της περιοχής. Από κει και πέρα όμως, νομίζω ότι λίγο πολύ όλα αυτά εύκολα μπορούν να ξεκαθαριστούν», ανέφερε.

«Θα το επαναλάμβανα όχι μία αλλά εκατό φορές»

«Ο συνεργάτης του γραφείου μου, ο οποίος επικοινώνησε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν μου είναι γνωστός, δεν γνωρίζω ποιος είναι. Ούτε θα ήθελα καν να ψάξω ενδελεχώς να βρω ποιος είναι, διότι απλούστατα αυτό που έκανε το επικροτώ χωρίς καμία δεύτερη σκέψη. Και φυσικά δεν θα το έκανα μια, αλλά εκατό φορές, αν υπήρχε ένας πολίτης, ειδικά του τόπου μου, ειδικά μετά την περίοδο της έκτακτης ανάγκης του Ιανού στην Καρδίτσα που ερχόταν στο γραφείο μου και μου ζητούσε τη βοήθεια για ένα τέτοιο ζήτημα, τη στιγμή που ενδεχομένως κανείς δεν μπορούσε να του δώσει μια απάντηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Πηγή: ΕΡΤnews – Eκπομπή Νewsroom με τον Γιώργο Σιαδήμα

ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Διπλό ατύχημα με τρακτέρ στη Μεσαρά – Δύο άτομα μεταφέρονται στο νοσοκομείο

Διερευνώνται τα αίτια των δύο ατυχημάτων  Μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών μετά από δύο σοβαρά περιστατικά με τραυματισμούς από τρακτέρ αυτή την...

Η Κρήτη παρακολουθεί με αγωνία τη Λέσβο: «Δεν θα επιτρέψουμε σφαγές ζώων»

Οι Κρητικοί κτηνοτρόφοι εκφράζουν στήριξη στη Λέσβο, χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τα μέτρα και προειδοποιούν ότι...

ΥΠΑΑΤ: Επικαιροποίηση στοιχείων για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι, στο πλαίσιο της επιτήρησης και της...

Σχοινάς: Μέσα από τον διάλογο για τη νέα ΚΑΠ οικοδομούμε ένα νέο εθνικό συμβόλαιο για την επανεκκίνηση του πρωτογενούς τομέα

Μαργαρίτης  Σχοινάς: Μέσα από τον διάλογο για τη νέα ΚΑΠ οικοδομούμε ένα νέο εθνικό...

Ερώτηση Βουλευτών Νέας Αριστεράς για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Γεωργίας & Κτηνοτροφίας

Ερώτηση Βουλευτών Νέας Αριστεράς για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Γεωργίας & Κτηνοτροφίας...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ