email:

info@agrocretanews.gr

Δευτέρα, 22 Ιουνίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

ΠΟΓΕΔΥ: Η παραίτηση δεν κλείνει το θέμα – η αριστεία δεν είναι “πτυχία και γαλάζια διαβατήρια”

Η παραίτηση του κ. Μακάριου Λαζαρίδη από τη θέση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήρθε την ώρα που δεκάδες γεωτεχνικοί και επιστημονικοί φορείς συγκέντρωναν υπογραφές για την αποστολή ανοιχτής επιστολής προς τον Πρωθυπουργό ζητώντας την αποπομπή του.  Αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα δεν ήταν επικοινωνιακό, αλλά βαθιά πολιτικό και θεσμικό. Και κυρίως αποδεικνύει ότι η κοινωνία και οι επιστήμονες του πρωτογενούς τομέα δεν αποδέχονται άλλες «γκρίζες ζώνες» στη δημόσια διοίκηση.

Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά αναδεικνύεται ένα ευρύτερο πρόβλημα: τα πτυχία και τα “γαλάζια διαβατήρια” δεν μπορούν να βαφτίζονται αριστεία.

Η αριστεία προϋποθέτει διαφάνεια, ίσους κανόνες και αποδείξεις και όχι πολιτική κάλυψη και εκ των υστέρων εξηγήσεις.

Και το πρόβλημα δεν τελειώνει εδώ.

Στο ίδιο Υπουργείο παραμένει μέχρι σήμερα πρόσωπο σε κορυφαία διοικητική θέση, στη θέση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο παρά τις σχετικές αναφορές, δεν έχει επιδείξει δημόσια τις πράξεις αναγνώρισης των τίτλων σπουδών του από τον ΔΟΑΤΑΠ. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επικαλείται το κράτος δικαίου και την ενίσχυση των θεσμών, η απουσία πλήρους διαφάνειας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Η θέση αυτή δεν είναι τυπική. Απαιτεί προσόντα, αξιοπιστία και θεσμική καθαρότητα.

Για τον λόγο αυτό, η απαίτηση είναι αυτονόητη και άμεση: ή να παρουσιαστούν εδώ και τώρα τα πλήρη στοιχεία αναγνώρισης των τίτλων σπουδών ή να διευκολυνθεί η κατάσταση με την οικειοθελή παραίτησή του.

Ο Πρωθυπουργός καλείται πλέον να αποδείξει στην πράξη όσα διακηρύσσει για το κράτος δικαίου. Δεν μπορεί να υπάρχει μία νομιμότητα για τους πολλούς και μία «ευέλικτη» εκδοχή για τους λίγους.

Ο πρωτογενής τομέας δεν αντέχει άλλες σκιές. Δεν αντέχει άλλες εκκρεμότητες. Δεν αντέχει άλλη απαξίωση της επιστημονικής γνώσης.

Η παραίτηση Λαζαρίδη ήταν ένα αναγκαίο βήμα. Δεν είναι, όμως, το τέλος της υπόθεσης.

Η αξιοπιστία δεν αποκαθίσταται αποσπασματικά. Αποκαθίσταται συνολικά.

Σχετικά Άρθρα

Σε Κρήτη και Δωδεκάνησα θα αρχίσουν πιλοτικά οι επιδοτήσεις στους ψαράδες για τους λαγοκέφαλους

Πότε ξεκινά η επιδότηση για κάθε κιλό Σε εφαρμογή αναμένεται να τεθεί το αμέσως προσεχές...

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς στο Μέτσοβο για τη δεύτερη συνεδρίαση του Εθνικού Διαλόγου για τη νέα ΚΑΠ και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα

Στο Μέτσοβο μεταφέρεται ο Εθνικός Διάλογος για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2028-2034,...

Καλοκαίρι με ακρίβεια και λιτό τραπέζι: «Παγώνει» η αγορά στην Κρήτη – Ακόμη και τα τρόφιμα μπαίνουν σε περικοπές

Οι καταναλωτές στρέφονται στις λαϊκές για να αντέξουν την ακρίβεια – Έως και 50%...

Διαμαρτυρία του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης για την προτεινόμενη απαγόρευση διακίνησης χύδην φορτίων στο λιμάνι Ρεθύμνου

Την έντονη διαμαρτυρία του προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου, εκφράζει το Επιμελητήριο Ρεθύμνης...

Αθ. Καββαδάς για τη Λέσβο: Αποκαταστάθηκαν 9 χώροι υγειονομικής ταφής και ενισχύονται τα μέτρα βιοασφάλειας στο νησί

Την επιπλέον ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας στη Λέσβο ζητάει με επιστολή του ο Υφυπουργός...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ