email:

info@agrocretanews.gr

Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Μεσότοπος: Αποκλεισμός χωριού από κτηνοτρόφους στη Μυτιλήνη

Οι κτηνοτρόφοι Μεσοτόπου στη Λέσβο μπλοκάρουν κτηνιατρικούς ελέγχους και σφαγές λόγω αφθώδους πυρετού, απαιτώντας καθολικό εμβολιασμό των ζώων. Δηλώνουν πως η απώλεια των κοπαδιών είναι καταστροφική για τον τόπο και τη ζωή τους.

Οι κτηνοτρόφοι του Μεσοτόπου, ενός από τα μεγαλύτερα κτηνοτροφικά χωριά της Λέσβου με περισσότερα από 30.000 αιγοπρόβατα και πάνω από 150 εκτροφείς, προχώρησαν την Κυριακή 19 Απριλίου σε κινητοποίηση, στήνοντας μπλόκο στα όρια της Κοινότητας.

Με απόφαση της συνέλευσης του συνεταιρισμού και των κατοίκων του χωριού, δεν θα επιτρέπονται κτηνιατρικοί έλεγχοι στα κοπάδια ούτε σφαγές ζώων που έχουν διαπιστωθεί θετικά στον αφθώδη πυρετό. Το μοναδικό αίτημα των κτηνοτρόφων είναι η άμεση εφαρμογή καθολικού προγράμματος εμβολιασμού για όλα τα αιγοπρόβατα της περιοχής και συνολικά της Λέσβου.

«Δεν δεχόμαστε να πίνουμε νερό με το αίμα των σφαγμένων ζώων μας, δεν δεχόμαστε τον αφανισμό μας. Τα πρόβατα μας είναι ένα κομμάτι της ζωής μας, είναι η ψυχή μας», δήλωσε ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Μανώλης Κωνσταντιδέλλης, απευθυνόμενος στους κτηνοτρόφους. Πρόσθεσε ακόμη: «Δεν μπορούμε να αντέξουμε να βλέπουμε χωριανούς μας, 40χρονους και 50χρονους να κλαίνε και να μην μπορούν να αντέξουν το πώς θα ζήσουν από εδώ και πέρα. Αν ζήσουμε εμείς θα ζήσουμε όλοι. Αν πεθάνουμε εμείς και τα ζώα μας θα πεθάνουμε όλοι σε αυτόν τον τόπο. Το κακό θα σταματήσει σήμερα εδώ».

Μετά το τέλος της συνέλευσης, οι κάτοικοι προχώρησαν στην εγκατάσταση μπλόκου στην είσοδο του χωριού, το οποίο θα παραμείνει ενεργό σε 24ωρη βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το παράδειγμα του Μεσοτόπου ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλα χωριά της δυτικής Λέσβου, κλείνοντας και αυτά τις εισόδους τους σε «κτηνιάτρους και σφαγείς».

businessdaily.gr

Σχετικά Άρθρα

Αγρότες: Τέλος εποχής για το «τσεκ» όπως το ξέραμε: Στο στόχαστρο οι ετεροεπαγγελματίες

Ιωάννης Περουλάκης Για δεκαετίες, το ελληνικό «τσεκ» πληρωνόταν σχεδόν το ίδιο σε όποιον κατείχε αγροτική...

Πώς θα γίνει η σταδιακή μείωση της λιανικής τιμής ρεύματος κατά 30% έως το 2029

Ενα εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων σε μέσα αποθήκευσης, δίκτυα και προγράμματα εξοικονόμησης αναμένεται να οδηγήσει σε...

ΑΑΔΕ: Καθορίζονται οι διαδικασίες ελέγχου και επιβολής κυρώσεων για τη διαχείριση των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης

Με την απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ (Α.1180/8-9-2026) καθορίζονται τα αρμόδια όργανα, η διαδικασία...

263,5 εκατ. ευρώ για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης

Μαργαρίτης Σχοινάς: Επενδύουμε στον αγρότη και στο μέλλον της ελληνικής παραγωγής Νέα επενδυτική ανάσα για...

ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις για την καταβολή, τον συμψηφισμό και το ακατάσχετο των αγροτικών ενισχύσεων

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει τα εξής για την καταβολή, τον συμψηφισμό και...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ