email:

info@agrocretanews.gr

Σάββατο, 18 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

ΠΟΓΕΔΥ: Κράτος δικαίου ή τα “δικά μας παιδιά”; Η αξιοπιστία δεν αποκαθίσταται με δηλώσεις

Η σημερινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη Βουλή για το κράτος δικαίου και την ανάγκη ενίσχυσης των θεσμών δημιουργεί μια εύλογη προσδοκία στην κοινωνία για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και όχι για τη συγκάλυψη.

Η σημερινή δήλωση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μακάριου Λαζαρίδη κινείται δυστυχώς στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Αντί να δώσει σαφείς απαντήσεις, μετατρέπει ένα ζήτημα νομιμότητας σε ζήτημα «εμπιστοσύνης», αποφεύγοντας το βασικό: με ποια προσόντα και σε ποια θέση διορίστηκε.

Μετά τη δήλωσή του, τίθεται πλέον ευθέως ζήτημα αξιοπιστίας του λόγου του, όχι μόνο πολιτικά, αλλά και απέναντι στους υπηρεσιακούς γεωτεχνικούς υπαλλήλους του ΥπΑΑΤ, οι οποίοι κρίνονται καθημερινά με αυστηρά, αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια.

Η αντίφαση είναι προφανής: ένας άνθρωπος που δηλώνει ότι μπορούσε να διοριστεί ως απόφοιτος Λυκείου, εμφανίζεται να έχει ασκήσει αυστηρή κριτική σε επιστήμονες γεωτεχνικούς κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Αυτό δεν είναι απλώς πολιτικό ζήτημα. Είναι ζήτημα θεσμικής τάξης και σεβασμού προς την επιστημονική επάρκεια.

Και ενώ αυτά παραμένουν αναπάντητα, στο ίδιο Υπουργείο ο νυν Γενικός Γραμματέας εξακολουθεί να μην έχει επιδείξει τις πράξεις αναγνώρισης των τίτλων σπουδών του από τον ΔΟΑΤΑΠ, παρά τις σχετικές αναφορές. Η επίκληση πράξεων χωρίς την επίδειξή τους δεν συνιστά διαφάνεια, συνιστά απαξίωση των θεσμών και της έννομης τάξης.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν είναι χώρος αδιαφάνειας ούτε πεδίο εξυπηρέτησης «ημετέρων». Δεν είναι του Ali Baba. Είναι κρίσιμος πυλώνας της οικονομίας, της παραγωγής και της διατροφικής ασφάλειας της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός οφείλει να αποδείξει στην πράξη όσα διακηρύσσει.
Το κράτος δικαίου δεν μπορεί να λειτουργεί επιλεκτικά.

Το πολιτικά έντιμο και ηθικά αυτονόητο είναι ένα: ο κ. Λαζαρίδης να διευκολύνει την κατάσταση και να υποβάλει την παραίτησή του. Το ίδιο ισχύει και για τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εφόσον εξακολουθεί να μην διασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια.

Η κοινωνία δεν ζητά εξηγήσεις. Ζητά καθαρές λύσεις.
Αυτό είναι το πραγματικό κράτος δικαίου, όχι αυτό που παρουσιάζεται στα λόγια.

Σχετικά Άρθρα

Γ. Περουλάκης: «Η μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και η αύξηση των ελέγχων έφερε προβληματικές πληρωμές»

Προβληματισμό προκαλούν σε πλήθος αγροτών στη Θεσσαλία και στην Καρδίτσα οι πληρωμές των ενισχύσεων...

Εντός Μαΐου πληρωμή σε 10 Οικολογικά Σχήματα και 11 συνδεδεμένες του 2025

Αναστάσης Κατσαβός Πάνω από 550 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να δοθούν στους παραγωγούς μέσα στο δεύτερο...

ΑΑΔΕ: Πληρωμή 1,4 εκατ. ευρώ σε 866 δικαιούχους άμεσων ενισχύσεων έτους 2017

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στην εξόφληση εκκρεμοτήτων του 2017, συνολικού ύψους 1,374...

Boρίδης: Δεν υπάρχει πολιτικό σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Η αντιπολίτευση επενδύει γιατί δεν έχει τίποτα άλλο να πει

Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρθηκε μιλώντας στο ΕΡΤnews,...

Πόσο θα κοστίσει τον χρόνο η δομή μεταναστών στην Αγυιά – Οι όροι της σύμβασης

Το ποσό των 180.000 ευρώ ετησίως θα καταβάλλει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ