email:

info@agrocretanews.gr

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Πληρωμές πριν το Πάσχα κάνει ο ΕΛΓΑ, γιατί δεν πληρώθηκαν τα παγετόπληκτα de minimis του 2021, έρχεται ΦΕΚ για προανθικό 2025

Εξόφληση ζημιών των δενδρωδών καλλιεργειών λόγω παγετού και αποζημιώσεις για άλλες ζημίες σε φυτική παραγωγή και ζωική κεφάλαιο, για το 2025, αναμένεται να καταβάλλει ο ΕΛΓΑ πριν το Πάσχα.

Εξόφληση ζημιών των δενδρωδών καλλιεργειών λόγω παγετού και αποζημιώσεις για άλλες ζημίες σε φυτική παραγωγή και ζωική κεφάλαιο, για το 2025, αναμένεται να καταβάλλει ο ΕΛΓΑ πριν το Πάσχα.

Η πληρωμή όμως θα εξαρτηθεί από την ρευστότητα που θα έχει ο Οργανισμός, οπότε κάποιες ζημιές μπορεί να μην αποζημιωθούν.

Υποχρεωτική προϋπόθεση για την πληρωμή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους αποτελεί, όπως έχει γνωστοποιήσει ο ΕΛΓΑ, η εξόφληση της οφειλόμενης Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς στον οργανισμό για το 2025.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου περίπου το 30% των ασφαλισμένων παραγωγών, δηλαδή το ένα τρίτο, δεν έχουν ήδη εκπληρώσει αυτή την εκκρεμότητα και δεν αναμένεται να πληρωθούν. Βέβαια  οι παραγωγοί που δεν έχουν εισόδημα για να ζήσουν δεν μπορεί να έχουν δυνατότητα να πληρώσουν εισφορές στον ΕΛΓΑ.

Στο μεταξύ απλήρωτα ακόμη παραμένουν τα de minimis λόγω παγετού για το έτος 2021.

Μπορεί να δημοσιεύθηκε, από τον περασμένο Δεκέμβριο, στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία θεσπίζεται καθεστώς χορήγησης κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων, για παραγωγούς που παρουσίασαν μείωση παραγωγής λόγω παγετού κατά το έτος 2021, όμως ακόμη δεν έχουν πληρωθεί οι δικαιούχοι. Η απόφαση αφορά συγκεκριμένες καλλιέργειες και Περιφερειακές Ενότητες, καθώς και τις προϋποθέσεις ένταξης, τον τρόπο υπολογισμού του ποσού και τη διαδικασία πληρωμής μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όμως το ΦΕΚ ήταν λάθος και θα πρέπει να υπογραφεί νέο τροποποιητικό για να μπορέσουν να πληρωθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί. Το νέο ΦΕΚ αναμένεται τις επόμενες ημέρες για να γίνει εφικτή η πληρωμή.

Νεότερα έχουμε όμως και για τους παραγωγούς που έπαθαν ζημιές από τους παγετούς του 2025 αλλά δεν έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ γιατί εντάχθηκαν στο «προανθικό στάδιο».

Μιλάμε για τις ζημιές σε κεράσια, μήλα, αχλάδια και άλλες καλλιέργειες, τις οποίες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ υποσχέθηκε ότι θα αποζημιωθούν με βάση τις εξατομικεύσεις των ζημιών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί σχετική απόφαση και να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, στην οποία θα αναγράφονται οι στρεμματικές ενισχύσεις και ο τρόπος πληρωμής των παγετόπληκτων παραγωγών.

Το κονδύλι που θα πρέπει να καταβληθεί για την αποζημίωση των παραγωγών είναι γύρω στα 120 εκατ. ευρώ.

Παϊσιάδης Σταύρος

https://www.agrotypos.gr/

Σχετικά Άρθρα

ΑΑΔΕ: Καταβολή 33,9 εκατ. ευρώ σε 117.198 αγρότες για την τρίτη καταβολή επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου έτους 2026

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά σήμερα στην τρίτη καταβολή επιστροφής του Ειδικού Φόρου...

Επεκτείνεται η επιδότηση καυσίμων για την περίοδο 1 έως 15 Νοεμβρίου 2026

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Με στόχο τη...

Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης με τον Δήμαρχο Αμαρίου για τις ζημιές από τις πρόσφατες θεομηνίες

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Αμαρίου, κ. Παντελή Μουρτζανό, και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου,...

Εκλογές τον Δεκέμβριο στον αγροτικό συνεταιρισμό Μυλοποτάμου

Εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, νέου εποπτικού συμβουλίου και νέων αντιπροσώπων στην...

ΟΣΔΕ: Πήρε παράταση η ενεργοποίηση – Ασφυκτική πίεση στα ΚΥΔ, που ζητούν παράταση έως τον Δεκέμβριο – Νέες διευκολύνσεις για τους παραγωγούς

Περισσότερο χρόνο για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2026 δίνει η ΑΑΔΕ, ενώ...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ