email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

ΕΘΕΑΣ: Αίτημα παράτασης για την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης

Την αδυναμία πλήρους ανταπόκρισης και ολοκλήρωσης της σύναψης των δανειακών συμβάσεων, επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ

Την παράταση της προθεσμίας της 29ης Μαΐου 2026 κατά εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να υπογραφούν οι σχετικές δανειακές συμβάσεις και να υλοποιηθούν και ολοκληρωθούν τα σχετικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ζητά η ΕΘΕΑΣ με επιστολή της προς τα  υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Επικρατείας, επισημαίνοντας τη σημαντική συμπίεση του χρόνου σύναψης δανείων από τις Τράπεζες, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε αδυναμία υλοποίησής τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΘΕΑΣ στην επιστολή της, στις 16 Μαρτίου 2026, δόθηκε οδηγία προς τις Τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα χαμηλότοκων επιχειρηματικών δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για τον ορισμό της 29ης Μαΐου 2026 ως καταληκτικής ημερομηνίας σύναψης δανειακών συμβάσεων, κατόπιν συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η προθεσμία είναι κατά τέσσερις μήνες συντομότερη από την αρχικά προβλεπόμενη»

Η εν λόγω προθεσμία, όπως σημειώνεται, είναι κατά τέσσερις μήνες συντομότερη, από την αρχικά προβλεπόμενη, βάσει της οποίας οι αιτούντες δικαιούχοι των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είχαν προγραμματίσει τις εργασίες τους και την υλοποίηση των επενδύσεων.

Διοικητικές καθυστερήσεις

«Γνωρίζετε ότι μια σειρά διοικητικών καθυστερήσεων από τις αρμόδιες αρχές οδήγησαν σε καθυστέρηση, τόσο των εγκρίσεων των έργων και των επενδύσεων, όσο και των χρηματοδοτήσεων», επισημαίνεται στην επιστολή, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με ενημέρωση που έχει η ΕΘΕΑΣ από μέλη μας, Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, και κατόπιν επικοινωνίας τους με τις Τράπεζες, διαπιστώνεται αντικειμενική αδυναμία πλήρους ανταπόκρισης και ολοκλήρωσης της σύναψης των δανειακών συμβάσεων έως την 29η Μαΐου 2026.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, η κατάσταση αυτή, θα έχει ως συνέπεια τη μη ολοκλήρωση αρκετών έργων που βρίσκονται σε διαδικασία εξέλιξης, με συνεπακόλουθη ζημιά των δικαιούχων, οδηγώντας τους σε αδιέξοδο και πιθανά σε οικονομική καταστροφή.

Για τον λόγο αυτό, «αιτούμαστε την παράταση της προθεσμίας της 29ης Μαΐου 2026 κατά εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να υπογραφούν οι σχετικές δανειακές συμβάσεις και να υλοποιηθούν και ολοκληρωθούν τα σχετικά έργα».

https://www.ot.gr/

Σχετικά Άρθρα

Κρήτη: Ξεπατώνουν τα αμπέλια και βάζουν ελιές – «Αυτός που παράγει σήμερα διώκεται»

«Οι αμπελώνες του νησιού ξεχνιούνται»  Κάθε χρόνο και λιγότερα είναι τα αμπέλια της Κρήτης λόγου του αυξημένου κόστους φροντίδας και της...

Νέες πληρωμές από 10 έως 14 Αυγούστου

Κατά την περίοδο 10 έως 14 Αυγούστου, θα καταβληθούν 56.756.000 ευρώ σε 58.370 δικαιούχους,...

Ελληνικό μέλι: Ευοίωνες οι προοπτικές στη γαλλική αγορά – Σταθερά υψηλή κατανάλωση

Ευοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές για το ελληνικό μέλι στη Γαλλία, καθώς η χώρα αυτή...

Το Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Γιώργου Σηφογιαννάκη

Το Παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την...

ΟΣΔΕ: Ευρωπαϊκή έγκριση, εγχώριο στρες τεστ

Ιωάννης Περουλάκης Βρισκόμαστε στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου και το ΟΣΔΕ 2026 έχει, τυπικά, ανοίξει. Από...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ