Παίρνουν την ανιούσα τα οπωροκηπευτικά λόγω ανατιμήσεων σε λιπάσματα και πετρέλαιο – Ελαφριές διαφοροποιήσεις στο αρνί και στα αρτοσκευάσματα.
Το νέο “ράλι” ανατιμήσεων στα καύσιμα και στην ενέργεια προκαλεί εύλογη ανησυχία στους καταναλωτές ενόψει και της εορτής του Πάσχα. Οι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι ήδη οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα σε ορισμένα προϊόντα, ειδικά στα οπωροκηπευτικά, ενώ στασιμότητα, χωρίς να αποκλείονται τις επόμενες μέρες αλλαγές, εμφανίζουν προς το παρόν οι τιμές στο κρέας και στα αρτοσκευάσματα.
Οι έμποροι της Κρήτης κρούουν τον “κώδωνα” του κινδύνου, ζητώντας να τεθούν άμεσα ενισχυτικά μέτρα, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, παλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες αφενός να καλύψουν τα αποτρεπτικά για τις δυνατότητές τους έξοδα λειτουργίας και παραγωγής, αφενός αγωνίζονται, χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν τα κατάλληλα εργαλεία να συγκρατήσουν τις τιμές πώλησης στα ίδια επίπεδα, ώστε να μη μειωθεί η κατανάλωση.
Σταδιακά, αρχίζει να διαμορφώνεται η εικόνα της πασχαλινής αγοράς, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το κόστος στο κρέας και συγκεκριμένα στο αρνί και το κατσίκι, που αποτελεί το παραδοσιακό έδεσμα στο πασχαλινό τραπέζι, αναφέρουν ότι θα κινηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με μία ελαφριά αύξηση περίπου στο 1-1,50 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι τιμές στα αμνοερίφια μεσοσταθμικά κινήθηκαν από 13-15 ευρώ το κιλό. Αξίζει να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι η Κρήτη έχει και το πλεονέκτημα πως δεν υπέστη ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο από την ευλογιά των αιγοπροβάτων.
Προβληματίζει αρκετά το κόστος της ντομάτας, το οποίο σήμερα στη χονδρική βρίσκεται στα 2,67-2,90, ενώ ο καταναλωτής θα αγοράσει πάνω από 3 ευρώ το κιλό
Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στα κηπευτικά, με την ντομάτα σήμερα να πωλείται από 2,67 ευρώ έως 2,90, ενώ στη λιανική ξεπερνάει τα τρία ευρώ το κιλό. Τέλος, στα αρτοσκεύασμα παρατηρείται σταθερότητα στις τιμές, με το τσουρέκι να ξεκινά από 5 ευρώ για τη μικρότερη ποσότητα και να ανεβαίνει ανάλογα με το βάρος του.
Λευτέρης Ντουράκης: «Δεν περιμένουμε μεγάλες αλλαγές στις τιμές του αρνιού»
Ο πρόεδρος των κρεοπωλών του Ηρακλείου Λευτέρης Ντουράκης, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr, ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά το κόστος στο κρέας, παρά τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή, δεν εμφανίζουν προς το παρόν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Τώρα, σχετικά με την τιμή στο αρνί που απασχολεί πολύ τους καταναλωτές ενόψει Πάσχα, θα τολμήσω να κάνω μία πρώτη εκτίμηση ότι θα κινηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι στην Κρήτη. Εμείς στο νησί μας έχουμε και το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι είμαστε καθαροί από την ευλογιά των αιγοπροβάτων, η οποία έχει πλήξει άλλες περιοχές της χώρας, γι’ αυτό βλέπουμε ήδη αρκετά τσουχτερές τιμές, κυρίως λόγω της έλλειψης που υπάρχει στην αγορά».
Παντελής Παπαδάκης: «Ξέφυγε η τιμή της ντομάτας»
Ο πρόεδρος των λαϊκών αγορών Ηρακλείου Παντελής Παπαδάκης, από την άλλη πλευρά, εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι οι πρώτες συνέπειες του πολέμου έχουν ήδη επιβαρύνει τους παραγωγούς.
«Δυστυχώς, οι πρώτες ανατιμήσεις στα λιπάσματα και στο πετρέλαιο έχουν επηρεάσει τα έξοδα των παραγωγών και αυτό αναγκαστικά ανεβάζει τις τιμές σε ορισμένα προϊόντα. Στην παρούσα φάση μας προβληματίζει αρκετά το κόστος της ντομάτας, το οποίο σήμερα στη χονδρική βρίσκεται στα 2,67-2,90, ενώ ο καταναλωτής πρέπει να αγοράσει πάνω από 3 ευρώ το κιλό. Οι τιμές, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι απαγορευτικές, γι’ αυτό οι πολίτες αγοράζουν λιγότερες ποσότητες έως καθόλου. Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα στο αγγουράκι, που έχε κατέβει στα 0,80-0,90 ευρώ, στην πατάτα που είναι σταθερή στο 1 ευρώ το κιλό και στο μαρούλι 0,50-0,60 ευρώ.
Εμείς έχουμε ζητήσει βοήθεια από την κυβέρνηση, γιατί τα πράγματα θα ξεφύγουν εκτός ελέγχου εάν συνεχιστεί κι άλλο ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή».
Μανόλης Καλαϊτζάκης: «Στα ίδια επίπεδα τα αρτοσκευάμαστα»
Ο αντιπρόεδρος των αρτοποιών νομού Ηρακλείου, Μανόλης Καλαϊτζάκης, ανέφερε ότι «στον τομέα των αρτοσκευασμάτων μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Πιστεύουμε ότι οι τιμές στα γλυκά του Πάσχα θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Για παράδειγμα, η τιμή στο καλιτσούνι, που είναι τοπικό παραδοσιακό γλύκισμα της Κρήτης, πέρυσι ήταν από 13-16 ευρώ το κιλό στο Ηράκλειο. Εκτιμώ ότι κάπου εκεί θα είναι οι τιμές και φέτος, με μικρές αλλαγές της τάξης του 1 ευρώ, ανάλογα βέβαια και τα έξοδα της επιχείρησης. Στο τσουρέκι πιστεύω ότι η μικρότερη ποσότητα θα ξεκινά από 5 ευρώ και ανάλογα με το βάρος και τα υλικά θα ανεβαίνει.
Εμάς ως κλάδος των αρτοποιών, ο παράγοντας που επιβαρύνει αρκετά τα έξοδά μας είναι το ενεργειακό κόστος, το οποίο τώρα και με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή θα ξεφύγει ακόμα περισσότερο. Μία επιχείρηση, όπως η δική μας, πρέπει περίπου να δίνει κάθε μήνα 1.000 ευρώ στο ρεύμα, τη στιγμή που πριν μερικά χρόνια έδινε τα ίδια χρήματα το δίμηνο. Από την άλλη, η κυβέρνηση μάς βλέπει ως φορείς είσπραξης και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τη βιωσιμότητά μας».
Οι ανατιμήσεις παραμένουν ο βασικός μοχλός διαμόρφωσης της οργανωμένης λιανικής τα τελευταία 20 χρόνια, με τη μέση τιμή στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα να καταγράφει σωρευτική αύξηση 30% την περίοδο 2006-2025, την ώρα που οι όγκοι πωλήσεων παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητοι.
Προβληματισμένοι οι καταναλωτές για την ακρίβεια
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο κ. Κώστας Παπαδάκης, sales and engangement manager της Nielsen IQ, στο πλαίσιο του συνεδρίου NIQ Shopper Trend, σημειώνοντας ότι «καθοριστικά για τη διαμόρφωση της εικοσαετούς εικόνας της αγοράς υπήρξαν συγκεκριμένα χρονικά σημεία, όπως το 2016, έτος που ακολούθησε το δημοψήφισμα και συνέπεσε με την κατάρρευση της Μαρινόπουλος, η περίοδος της πανδημίας και των lockdown στην εστίαση (2020-2021), καθώς και η έντονα πληθωριστική διετία 2022-2023. Εξετάζοντας την εξέλιξη των δεικτών όγκου, αξίας και τιμών, προκύπτει ότι το σούπερ-μάρκετ πουλάει τις ίδιες ποσότητες που πωλούσε 20 χρόνια πίσω με μια μέση τιμή αυξημένη περίπου 30%».
Με την ακρίβεια να παραμένει ο βασικός “ρυθμιστής” της κατανάλωσης, τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας Retail Pulse που παρουσίασε η Σοφία Κυριακουλέα, Retail Vertical Sales Executive της Nielsen IQ, επιβεβαιώνουν την υψηλή ευαισθησία στις τιμές των εγχώριων καταναλωτών. Το 68% των καταναλωτών δηλώνει ότι γνωρίζει πολύ καλά τις τιμές, ενώ το 95% εκτιμά ότι έχουν αυξηθεί.
Παράλληλα, το 64% στρέφεται σε πιο οικονομικές επιλογές και το 77% αναζητά προϊόντα χαμηλότερης τιμής, ενώ το 23% δηλώνει ότι θα άλλαζε μάρκα για να εντοπίσει καλύτερη προσφορά και το 28% θα άλλαζε ακόμη και κατάστημα. Ένας στους δύο καταναλωτές πηγαίνει στο σούπερ-μάρκετ με αυστηρά προκαθορισμένο προϋπολογισμό, το 84% με λίστα αγορών, εκ των οποίο το 74% δηλώνει ότι την τηρεί.
Οι καταναλωτές τοποθετούν τη μέση μηνιαία δαπάνη στο καλάθι στα 345 ευρώ, αυξημένη κατά 2% σε σχέση με πέρυσι.
Οι βασικές ανησυχίες για το 2026 εστιάζουν στις τιμές των τροφίμων, με το 45% να δηλώνει έντονη ανησυχία, ποσοστό μειωμένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025. Ακολουθούν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς (21%), η δυνατότητα κάλυψης βασικών αναγκών (17%), η οικονομική επιβράδυνση (15%) και η εργασιακή ανασφάλεια (13%), ενώ το 11% δηλώνει ανησυχία για ενδεχόμενες διεθνείς πολεμικές εξελίξεις.
neakriti.gr