Επιπλέον μέτρα στήριξης των νοικοκυριών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο, κλείνοντας τη συζήτηση με τα κόμματα για τον προϋπολογισμό του 2022.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι τα εξής:
- Πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια του ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο. Και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
- Αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου από το 15% στο 40% τον μήνα Δεκέμβριο.
- Κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από Αύγουστο έως Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες θα απαλλαγούν οι αγρότες για το 80% της ρήτρας.
Πρόσφατα μέτρα
Πέραν των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, πρόσφατα με τροπολογία που ψηφίστηκε, αναστέλλεται η πληρωμή των χρεώσεων ενέργειας και δυναμικότητας του δικτύου διανομής από τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Οι χρεώσεις αυτές θα πληρωθούν μεταγενέστερα, από την Άνοιξη και μετά, σε τέσσερις δόσεις.
Επίσης, με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, από την 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ηλεκτρικής ενέργειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης:
· Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης.
· Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.
Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι η καταβολή χρεώσεων ΥΚΩ αναστέλλεται για τις επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης:
· Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης > 13GWh.
· Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης.
· Γενικής χρήσης Μέσης Τάσης.
· Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.