email:

info@agrocretanews.gr

Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Αρναούτογλου στην Ευρωβουλή: Στήριξη στους μικρούς οινοπαραγωγούς και θωράκιση της ποιότητας του ευρωπαϊκού κρασιού

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε ο Σάκης Αρναούτογλου, παρουσία του Επιτρόπου Γεωργίας Christophe Hansen, ζητώντας πολιτικές που να δίνουν προτεραιότητα στους μικρούς και οικογενειακούς οινοπαραγωγούς και να διασφαλίζουν την ποιότητα, τη διαφάνεια και τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου παρενέβη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία του Επιτρόπου Γεωργίας Christophe Hansen, στη συζήτηση για την τροποποίηση των κανονισμών που αφορούν την αγορά γεωργικών προϊόντων, τα μέτρα στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα και τα αρωματισμένα αμπελοοινικά προϊόντα.

αμπέλι

Στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι ο αμπελοοινικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με τους μικρούς και οικογενειακούς οινοπαραγωγούς — ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές και νησιά της Ελλάδας — να αντιμετωπίζουν έντονες πιέσεις λόγω της μείωσης της κατανάλωσης οίνου, των μεταβαλλόμενων καταναλωτικών τάσεων, της κλιματικής αστάθειας και των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.

Ο κ. Αρναούτογλου αναγνώρισε ότι το νέο ευρωπαϊκό πακέτο πολιτικής δημιουργεί θετικές προοπτικές, ιδίως μέσω της διατήρησης της σταθερότητας στο καθεστώς αδειών φύτευσης, της στήριξης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και της ενίσχυσης του οινοτουρισμού και της εξωστρέφειας των ευρωπαϊκών κρασιών.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής ώστε τα οριζόντια μέτρα κρίσης ή περιορισμοί που αφορούν ανθεκτικές ποικιλίες να μην πλήττουν τελικά τους μικρούς παραγωγούς που επενδύουν στην ποιότητα και στη διατήρηση της ζωής στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο. Επίσης, τόνισε τη σημασία σαφών κανόνων για τα αρωματισμένα αμπελοοινικά προϊόντα, με στόχο τη διαφάνεια προς τον καταναλωτή και την προστασία της φήμης του ευρωπαϊκού κρασιού.

«Η Ευρώπη οφείλει να επενδύσει στους μικρούς οινοπαραγωγούς και στα ποιοτικά κρασιά της. Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε μια βιώσιμη και πραγματικά ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αμπελουργία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ADVERTISING

ampeli

Η παρέμβαση του ευρωβουλευτή εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας της αγροτικής παραγωγής, της περιφερειακής ανάπτυξης και της στήριξης των τοπικών οικονομιών, που αποτελούν κρίσιμους πυλώνες της ευρωπαϊκής συνοχής.

Παρακολουθήστε στον παρακάτω βίντεο με την παρέμβαση του ευρωβουλευτή:

neakriti.gr

Σχετικά Άρθρα

Διπλή απειλή για τους αγρότες της Κρήτης: Έντομα και δάκος κάνουν πάρτι… σε αμπέλια και ελιές – Ξεκίνησε για βεντέμα αλλά εξελίσσεται αλλιώς η...

«Πάρτι» κάνουν τα έντομα που προσβάλλουν τους καρπούς σε αμπέλια και ελιές της Κρήτης...

Νέο Market Pass 2026: Έρχεται το φθινόπωρο για 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά

Η ενίσχυση θα δοθεί μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Εξετάζονται αναδρομικές καταβολές έως 1.200 ευρώ...

Ε. Τουρνάς: «Πάνω από 400 πυρκαγιές σε δέκα ημέρες»

Στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, με την επικράτηση πολύ ισχυρών ανέμων, υψηλών θερμοκρασιών και αυξημένης...

ΟΣΔΕ 2025: «Κλειδωμένες» 13 κρίσιμες διορθώσεις – Κίνδυνος να μείνουν παραγωγοί απλήρωτοι

• Περιορισμένες οι δυνατότητες αλλαγών μετά το νέο άνοιγμα της ΕΑΕ 2025 από ΑΑΔΕ...

Σχέδια Βελτίωσης: Ποια μηχανήματα, κτίρια και επενδύσεις μπαίνουν στην επιδότηση

Νέα βάση για τις αγροτικές  επενδύσεις δημιουργεί το πλαίσιο των Παρεμβάσεων Π3-73-2.1, Π3-73-2.2 και Π3-73-2.6 του...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ