email:

info@agrocretanews.gr

Πέμπτη, 16 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Κτηνοτρόφοι Κρήτης μετά τη συνάντηση στην Αθήνα: «Δεν πήραμε λύσεις – Ο αγώνας συνεχίζεται»

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση των κτηνοτρόφων της Κρήτη με κυβερνητικούς παράγοντες, με τα προβλήματα σε ενισχύσεις, βοσκοτόπια και ζωονόσους να παραμένουν ανοιχτά. Οι παραγωγοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με μαζική κάθοδο στην Αθήνα.

Κρίσιμη αλλά χωρίς τις απαντήσεις που περίμεναν χαρακτηρίζουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης τη σημερινή συνάντηση που είχαν στην Αθήνα με υπηρεσιακούς και γενικούς γραμματείς των αρμόδιων υπουργείων. Στο τραπέζι τέθηκαν τα χρόνια προβλήματα του κλάδου, ωστόσο, όπως οι ίδιοι τονίζουν, ουσιαστικές λύσεις δεν δόθηκαν.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ιωάννη Καββαδά, θέτοντας επί τάπητος τις εκκρεμότητες στην κατανομή βοσκοτόπων, τις ελλιπείς πληρωμές ενισχύσεων, τα προβλήματα με τα δασικά αγροτεμάχια και το σύστημα monitoring, αλλά και το σοβαρό ζήτημα της ευλογιάς.

Παρά τις συζητήσεις, μοναδική θετική εξέλιξη –σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους– είναι το άνοιγμα εκ νέου του προγράμματος για τα βιολογικά, ώστε να ενταχθούν όσοι είχαν μείνει εκτός. Για όλα τα υπόλοιπα, όπως λένε, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική δέσμευση.

Θα επιμείνουμε, ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να κλείσουν οι μεγάλες πληγές της κτηνοτροφία

Ο Ανάστος Παρασύρης από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Κρήτης τόνισε πως «θα επιμείνουμε, ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να κλείσουν οι μεγάλες πληγές της κτηνοτροφίας».

Την απόφαση για κάθοδο στην Αθήνα πήραν αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και μελισσοκόμοι που βρίσκονταν για 55 ημέρες στα μπλόκα, συντασσόμενοι με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Η Επιτροπή, που συνεδρίασε στη Λάρισα, αποφάσισε ως ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, με τους διαδηλωτές να παραμένουν στην πρωτεύουσα έως και το Σάββατο.

Στην κινητοποίηση αναμένεται να συμμετάσχουν τρακτέρ από κοντινές περιοχές, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα μεταβεί με λεωφορεία και Ι.Χ., ώστε να διασφαλιστεί η μαζικότητα της δράσης. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί τοπικές κινητοποιήσεις τις προηγούμενες ημέρες για την ενημέρωση των πολιτών.

Σε επίπεδο Κρήτης, συνέλευση οργανώνεται το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στις Αρχάνες από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, με στόχο τον συντονισμό της συμμετοχής στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Ακολουθεί το αναλυτικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μαίρης Καριωτάκη:

https://www.neakriti.gr/kriti/irakleio/2161599_ktinotrofoi-kritis-meta-ti-synantisi-stin-athina-den-pirame-lyseis-o-agonas

neakriti.gr

Σχετικά Άρθρα

ΠΟΓΕΔΥ: Πολλές φωτογραφίες, κανένα αποτέλεσμα – το νέο μοντέλο διοίκησης του ΥπΑΑΤ

Η ανάρτηση στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης του Γενικού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ από τις Βρυξέλλες...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΓΡΟΤΕΣ: Πληρωμές έως 30 Απριλίου και νέα ΚΑΠ αλλάζουν το παιχνίδι – Ποιοι πληρώνονται τώρα και τι έρχεται τον Μάιο

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο πληρωμών για τον αγροτικό κόσμο, με την ΑΑΔΕ να προχωρά...

Σκάνδαλο 1,7 εκατ. ευρώ, στο μικροσκόπιο για ξέπλυμα σε κρυπτονομίσματα και φωτοβολταϊκά δύο Θεσσαλοί αγρότες

Έπαιρναν τις επιδοτήσεις και έκαναν ανάληψη την ίδια μέρα, ενώ μέρος των χρημάτων επενδύθηκε...

Ανθή Βούλγαρη: Θα ήθελα κάποια στιγμή να σταματήσει αυτό το έθιμο που σουβλίζουν τα αρνάκια

«Θα ήθελα κάποια στιγμή να σταματήσει αυτό το έθιμο που σουβλίζουν τα αρνάκια. Εγώ...

Ιεράπετρα: Κατάρρευση έως 50% στην παραγωγή ντομάτας – «Σωσίβιο» το νερό της βροχής και οι δεξαμενές

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι καλλιέργειες ντομάτας στην Ιεράπετρα, καθώς η παραγωγή καταγράφει πτώση...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ