email:

info@agrocretanews.gr

Τετάρτη, 22 Ιουλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Η Μέλισσα – Κίκιζας εξαγόρασε την Terra Creta

Η Μέλισσα Κίκιζας εξαγόρασε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Terra Creta, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Η Terra Creta με έδρα το Κολυμβάρι Χανίων δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

Διαθέτει ένα υπερσύγχρονο καθετοποιημένο συγκρότημα ελαιοτριβείου και εμφιαλωτηρίου. Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Terra Creta Grand Cru ποικιλίας Κορονέικη, κατατάχθηκε το 2020 μεταξύ των δέκα καλύτερων ελαιόλαδων παγκοσμίως και ως το Νο 1 πολυβραβευμένο ελληνικό ελαιόλαδο στον κόσμο. Όταν το 2012 η Terra Creta αγοράστηκε από τον Όμιλο επιχειρήσεων του Γιάννη Γρύλου (σήμερα IOGR) ήταν μια εταιρεία με χρέη γύρω στα 6 εκατ. ευρώ και τζίρο που δεν ξεπερνούσε τα 5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πλέον είναι κερδοφόρα, έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και έχει πενταπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της. Εξάγει τα προϊόντα της σε 43 χώρες και συνεργάζεται με πάνω από 100 αλυσίδες τροφίμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μια εταιρεία διεθνώς καταξιωμένη, με πάνω από 200 βραβεία και διακρίσεις για την ποιότητα των προϊόντων της και τις αρχές της αειφορίας που ακολουθεί.

Η Μέλισσα Κίκιζας είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με ιστορία 70 ετών και αποτελεί τη Νο.1 παραγωγό ζυμαρικών στην Ελλάδα. Το 2020 έκλεισε με τζίρο 70 εκατ. ευρώ έχοντας επενδύσει στη χώρα μας περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Σημειώνεται ότι η PricewaterhouseCoopers Business Solutions SA (PwC) ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός και νομικός σύμβουλος της Μέλισσα Κίκιζας για τη συναλλαγή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μέλισσα Κίκιζας, Αλέξανδρος Κίκιζας δήλωσε: «Καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά την Terra Creta και τους ανθρώπους της στην οικογένεια της Μέλισσα Κίκιζας. Η είσοδος μας στην κατηγορία του ελαιολάδου σηματοδοτεί την πρόθεσή μας να μετεξελιχθούμε σε έναν όμιλο που θα προσφέρει σε όλον τον κόσμο, τα καλύτερα προϊόντα της ελληνικής διατροφής. Η Terra Creta ξεχωρίζει για τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και για το πάθος των ανθρώπων της για τη δημιουργία και παραγωγή τους. Όραμά μας είναι να δώσουμε στο ελληνικό ελαιόλαδο τη θέση που του αξίζει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου IOGR Γιάννης Γρύλος δήλωσε:

«Από σήμερα η Terra Creta περνά σε νέα χέρια. Στην Μέλισσα Κίκιζας, μια υγιή ελληνική εταιρεία, καταξιωμένη στο χώρο των τροφίμων. Η πρόταση που μας κατατέθηκε για τη μεταβίβαση της εταιρείας δεν αποτελούσε για εμάς απλώς μια επικερδή εμπορική συμφωνία. Ήταν επίσης η αναγνώριση και επιβράβευση των προσπαθειών μας να εξυγιάνουμε, να αναπτύξουμε και να δώσουμε πρόσθετη αξία σε μια εταιρεία με σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία των Χανίων και όλης της Κρήτης.

Και αυτό μας κάνει πολλαπλά χαρούμενους. Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνεργαστήκαμε δημιουργικά επί σχεδόν μια δεκαετία. Τα στελέχη και τους εργαζόμενους της εταιρείας, τους παραγωγούς και όλους τους συνεργάτες μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και να ευχηθώ στους νέους ιδιοκτήτες να κρατήσουν την εταιρεία ψηλά και να συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις».Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση Μαργαρίτη Σχοινά και Χάρη Θεοχάρη με την πρεσβευτή της Αυστραλίας – Στο επίκεντρο η προστασία της φέτας και του ελαιολάδου

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαργαρίτης Σχοινάς συναντήθηκε, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου...

Ανοίγει τις επόμενες ημέρες το σύστημα των δηλώσεων ΟΣΔΕ για διορθώσεις

Ανοίγει τις επόμενες ημέρες το σύστημα των δηλώσεων ΟΣΔΕ για διορθώσεις και θα παραμείνει...

Μετεγκατάσταση στην ακριτική Ελλάδα: Προκαταβολή 50% και 10.000 ευρώ για όσους μετακομίσουν

Στη ριζική αναμόρφωση και διεύρυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης σε ακριτικές περιοχές της χώρας, με...

ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2026 – Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Οι συντάξεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2026 θα καταβληθούν σε δύο δόσεις, σύμφωνα με το...

Πρόστιμα και τρίτα πρόσωπα μπαίνουν στο νέο ΟΣΔΕ – Έρχεται η Κάρτα Αγρότη (Έγγραφο)

Η κυβέρνηση κατέθεσε τρεις τροπολογίες στο νομοσχέδιο με τίτλο «Προσωπικός Βοηθός, Πρώιμη Παρέμβαση και...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ