email:

info@agrocretanews.gr

Πέμπτη, 30 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Μείωση παραγωγής γάλακτος στην Κρήτη – μόνη λύση οι συνεταιρισμοί για τους παραγωγούς

Ο νομός Ρεθύμνου είναι ένας από τους πιο ανεπτυγμένους κτηνοτροφικά νομούς ανά την Ελλάδα, όμως φέτος τα δεδομένα είναι δυσοίωνα.

Η παραγωγή γάλακτος φαίνεται συνολικά να περιορίζεται στους 72.000 τόνους αντί για 120.000 τόνους, καταγράφοντας μείωση έως και -40% έναντι των συνήθων μεγεθών της παραγωγής.

Από τη μία το κόστος παραγωγής του γάλακτος έχει ανέβει στα ύψη για τους κτηνοτρόφους του Ρεθύμνου κι από την άλλη η αύξηση της τιμής παραγωγού είναι ισχνή.

Στην Κρήτη εν γένει οι τιμές στο πρόβειο γάλα, κατά μέσο όρο, δεν υπερβαίνουν το 1 ευρώ το κιλό, την ώρα που σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου των επαγγελματιών κτηνοτρόφων Ρεθύμνου στο Daynight.gr, Γιώργου Βενιεράκη, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 70% λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Παράλληλα, η αύξηση της τιμής παραγωγού δεν ξεπερνά τα 0,10 λεπτά του ευρώ με τους κτηνοτρόφους να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά σε έναν δύσκολο όπως διαφαίνεται χειμώνα.

Αντίβαρο στη δεινή αυτή κατάσταση, αποτελεί η διάθεση γάλακτος στο τυροκομείο του αγροτικού συνεταιρισμού Ρεθύμνου που σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνης “ΕΝΩΣΗ Α.Σ.Ρ.” με έδρα τα Τρία Μοναστήρια, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους ότι έχει ξεκινήσει η παραλαβή γάλακτος από το Τυροκομείου του Συνεταιρισμού σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Ωράριο λειτουργίας Δευτέρα έως Παρασκευή 07:30 – 15:00. Για πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλ. 2831086148 & 6955699959.

Σε ανακοινώσεις έχει προχωρήσει και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου αναφορικά με την παραλαβή γάλακτος, δίνοντας και περαιτέρω κίνητρα:

«Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου ενημερώνει τους κτηνοτρόφους ότι έχει ξεκινήσει η παραλαβή γάλακτος στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού και στους σταθμούς συγκέντρωσης . Ο Συνεταιρισμός κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να στηρίξει όχι μόνο τα μέλη του αλλά και όλους τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής. Έχει ξεκινήσει την πώληση τυροκομικών προϊόντων προς το εξωτερικό και βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να δώσει ως τιμή αγοράς από 01/10/2021 για το δωδεκάρι γάλα (λιπαρά + πρωτεΐνη=12) στα 1,05 ευρώ ανά κιλό.

Παραγωγοί που θα παραδώσουν ποσότητα γάλακτος μεγαλύτερη των 30 (τριάντα) τόνων κατά την χρονική περίοδο από 01/10/2021 έως 30/09/2022 θα έχουν ένα επιπλέον μπόνους 0,03 λεπτά ανά κιλό με την προϋπόθεση ότι οι αγορές των ζωοτροφών από τον συνεταιρισμό θα καλύπτουν το 50% της αξίας του γάλακτος. Παραγωγοί που θα παραδίδουν το γάλα τους και δεν αγοράζουν ζωοτροφές από τον Συνεταιρισμό, η τιμή από 01/01/2022 θα είναι 0,03 λεπτά μικρότερη».

Σχετικά Άρθρα

Μαργαρίτης Σχοινάς : «Νέα  εθνική εκκίνηση για τον πρωτογενή τομέα – από τις πληρωμές στην προοπτική»

Μήνυμα αλλαγής κατεύθυνσης, ενίσχυσης της αξιοπιστίας και οικοδόμησης ενός νέου εθνικού συμβολαίου για τη...

Νέο μπάχαλο με το αγροτικό πετρέλαιο – Πανάκριβο και χωρίς επιστροφή ΕΦΚ για τους περισσότερους

Αναστάσης Κατσαβός Άλυτο παραμένει το πρόβλημα με την επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, με...

ΥΠΑΑΤ: Προϋπόθεση για τη  διακίνηση ώριμων τυριών στη Λέσβο η αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας

Οι όροι που θέτει ο «Οδηγός βιοασφάλειας», όπως εγκρίθηκε από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου...

Μύθοι & αλήθειες για τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5

Χρήστος Ι. Π. Κολοβός ck-energy.blogspot.com www.youtube.com/@DrChristosJ.P.Kolovos Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλος Δρ Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ τ. Διευθυντής Μεταλλευτικών...

Στη σκηνή της ECDMExpo οι παγκόσμιοι ηγέτες της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η ECDM Expo Southeastern Europe επιβεβαιώνει την ηγετική της θέση στον κλάδο, ανακοινώνοντας την πρώτη ομάδα...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ