email:

info@agrocretanews.gr

Πέμπτη, 30 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

ΑΚΚΕΛ : Οικονομική ενίσχυση κτηνοτρόφων λόγω πανώλης και ευλογιάς – Απαιτούμε σαφείς δεσμεύσεις και δίκαιες αποζημιώσεις

Μετά από ασφυκτική πίεση του ΑΚΚΕΛ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γεωργίας για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των κτηνοτρόφων που υπέστησαν ζημιές λόγω θανάτωσης των ζώων τους, η Κομισιόν απάντησε επίσημα, δεσμευόμενη ότι θα ασκήσει πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση για την καταβολή αποζημιώσεων και την κάλυψη διαφυγόντων κερδών.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσαν πως θα υπάρξει οικονομική στήριξη στους πληττόμενους κτηνοτρόφους πριν το τέλος του 2025, με αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους που τούς σκότωσαν τα ζώα,

Το ΑΚΚΕΛ εκφράζει μερική ικανοποίηση, αλλά παραμένει σε επιφυλακή, διότι:

  1. Δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.
  2. Δεν έχει προσδιοριστεί το ποσό αποζημίωσης ανά ζώο, ενώ το προηγούμενο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τους υποχρεωτικούς εγκλεισμούς ζώων ήταν προσβλητικό: Σε Θράκη και Θεσσαλία, οι «ειδικοί» του κ. Κέλλα υπολόγισαν κόστος διατροφής ζώου σε 0,033 ευρώ/ημέρα, ποσό που δεν καλύπτει ούτε το νερό που πίνει την ημέρα ένα πρόβατο.
  3. Η αντικατάσταση των ζώων μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος ανακοινώθηκε, αλλά δεν έχει δημοσιευθεί το πλαίσιο υλοποίησης ούτε οι όροι εφαρμογής του.

Το ΑΚΚΕΛ απαιτεί:

–          Άμεση δημοσίευση της νέας ΚΥΑ με σαφή ποσά ανά ζώο και χρονοδιάγραμμα πληρωμών.

–          Ταμείο ανεργίας για τους κτηνοτρόφους που σκότωσαν τα ζώα και τους έχουν καταστήσει ανέργους, έως την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.

–          Διαφάνεια στον υπολογισμό των αποζημιώσεων και συμμετοχή των κτηνοτροφικών φορέων στη διαδικασία.

–          Ειδική πρόβλεψη για τους πληγέντες από πανώλη, με αναδρομική ισχύ και κάλυψη διαφυγόντων κερδών.

–          Δημόσια δέσμευση για μη επανάληψη εμπαιγμού, όπως συνέβη με τις αποζημιώσεις των θανατωθέντων ζώων με μέσο όρο 160€ ανά ζώο χαμηλότερη αποζημίωση σε ολόκληρη την  Ευρώπη και αποζημιώσεις για τον εγκλεισμό 0,033€ για να τραφεί ένα πρόβατο την ημέρα (η απόλυτη ξεφτίλα).

Το ΑΚΚΕΛ δηλώνει ξεκάθαρα:  Δεν εφησυχάζουμε. Δεν υποχωρούμε. Θα συνεχίσουμε με κάθε μέσο τον αγώνα υπέρ των συμφερόντων του πρωτογενούς τομέα.

Σχετικά Άρθρα

Μαργαρίτης Σχοινάς : «Νέα  εθνική εκκίνηση για τον πρωτογενή τομέα – από τις πληρωμές στην προοπτική»

Μήνυμα αλλαγής κατεύθυνσης, ενίσχυσης της αξιοπιστίας και οικοδόμησης ενός νέου εθνικού συμβολαίου για τη...

Νέο μπάχαλο με το αγροτικό πετρέλαιο – Πανάκριβο και χωρίς επιστροφή ΕΦΚ για τους περισσότερους

Αναστάσης Κατσαβός Άλυτο παραμένει το πρόβλημα με την επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, με...

ΥΠΑΑΤ: Προϋπόθεση για τη  διακίνηση ώριμων τυριών στη Λέσβο η αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας

Οι όροι που θέτει ο «Οδηγός βιοασφάλειας», όπως εγκρίθηκε από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου...

Μύθοι & αλήθειες για τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5

Χρήστος Ι. Π. Κολοβός ck-energy.blogspot.com www.youtube.com/@DrChristosJ.P.Kolovos Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλος Δρ Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ τ. Διευθυντής Μεταλλευτικών...

Στη σκηνή της ECDMExpo οι παγκόσμιοι ηγέτες της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η ECDM Expo Southeastern Europe επιβεβαιώνει την ηγετική της θέση στον κλάδο, ανακοινώνοντας την πρώτη ομάδα...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ