email:

info@agrocretanews.gr

Παρασκευή, 26 Ιουνίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Σκάνδαλο στην Άρτα με τις επιδοτήσεις: Αναγκαστικοί Συνεταιρισμοί Δάσους και Χορτονομής στο μικροσκόπιο του ΟΠΕΚΕΠΕ!

Νέα καταγγελία-βόμβα ταράζει τα νερά της Άρτας, φέρνοντας στο φως ένα ακόμη κεφάλαιο κακοδιαχείρισης στις επιδοτήσεις χορτονομής μέσω Αναγκαστικών Συνεταιρισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τεράστιες εκτάσεις χορτονομής, που ανήκουν συλλογικά σε εκατοντάδες συνεταιριστές, εμφανίζονται να δηλώνονται ως ιδιοκτησίες ή ενοικιαζόμενες εκτάσεις από ελάχιστους αγρότες, οι οποίοι εισπράττουν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Η υπόθεση αφορά Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Δάσους και Χορτονομής σε ορεινή περιοχή των Τζουμέρκων, όπου πάνω από 1.000 συνεταιριστές φέρονται να έχουν «εξαφανιστεί» από τα μητρώα, ενώ δέκα μόνο άτομα δηλώνουν εκατοντάδες στρέμματα χορτονομής ως δικές τους εκτάσεις.

Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνουν να καρπώνονται παράνομα επιδοτήσεις, αφήνοντας τους πραγματικούς δικαιούχους εκτός.

Η καταγγελία 100 συνεταιριστών έχει προκαλέσει την παρέμβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αναμένεται να πραγματοποιήσει επιτόπιο έλεγχο στις 13 Οκτωβρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι δηλώσεις των εκτάσεων χορτονομής έγιναν με παράνομο ή δόλιο τρόπο.

Αν οι καταγγελίες επιβεβαιωθούν, μιλάμε για ένα οργανωμένο σύστημα παράνομων δηλώσεων, με στόχο τη λήψη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε επιδοτήσεις.

Το φαινόμενο, όπως φαίνεται, δεν περιορίζεται σε έναν μόνο συνεταιρισμό.

Στην Άρτα λειτουργούν περίπου δέκα Αναγκαστικοί Συνεταιρισμοί συνιδιοκτησίας, με συνολικά πάνω από 10.000 μέλη.

Πολλοί από αυτούς διαθέτουν εκτεταμένες εκτάσεις χορτονομής, οι οποίες αποτελούν «εύκολη λεία» για όσους γνωρίζουν τα παραθυράκια του συστήματος δηλώσεων.

Οι πραγματικοί συνεταιριστές, οι οποίοι για χρόνια φρόντιζαν τις εκτάσεις χορτονομής, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με δικαστικές περιπέτειες, καλούμενοι να απολογηθούν για πράξεις που δεν έκαναν.

Την ίδια στιγμή, οι τοπικές κοινωνίες ζητούν κάθαρση και διαφάνεια, ώστε να μπει τέλος στην αδιαφάνεια γύρω από τις επιδοτήσεις χορτονομής και να προστατευθεί η νομιμότητα.

Η υπόθεση αναμένεται να έχει συνέχεια, καθώς οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δείξουν αν αυτές οι εκτάσεις , αποτελούν τη νέα μεγάλη «πληγή» του αγροτικού συστήματος επιδοτήσεων.

https://www.paratiritis-artas.gr/index.php

Σχετικά Άρθρα

Περισσότερο γάλα, λιγότερα έσοδα; Οι νέες τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά γαλακτοκομικών

• Η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, ενώ οι τιμές σε βούτυρο...

Τροπολογία για ΜΙΔΑ: Κτηματολόγιο, ΟΣΔΕ και ΑΑΔΕ σε έναν ηλεκτρονικό φάκελο με αυτόματες διασταυρώσεις (Έγγραφο)

Αναστάσης Κατσαβός Στην τελική ευθεία μπαίνει η σύσταση Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) με...

ΑΑΔΕ: Παρουσίαση της νέας εφαρμογής για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026

Με μεγάλη συμμετοχή και έντονο ενδιαφέρον από εκπροσώπους του αγροτικού τομέα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση...

Ξεκινούν οι δολωματικοί ψεκασμοί του προγράμματος δακοκτονίας στην Π.Ε. Ρεθύμνου

Στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας για το έτος 2026, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής...

Χρηματοδότηση για την αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες στο δήμο Αγίου Βασιλείου

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ