email:

info@agrocretanews.gr

Τρίτη, 28 Ιουλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκινά έρευνα στο νομό Ιωαννίνων για πλαστογραφίες και ψευδείς επιδοτήσεις

Η υπόθεση του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ επεκτείνεται στον Νομό Ιωαννίνων, καθώς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία ξεκινά εκτεταμένη έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το epiruspost.gr, οι έλεγχοι αφορούν πληρωμές που δόθηκαν για αγροτεμάχια τα οποία είτε δεν καλλιεργούνταν, είτε δεν υπήρχαν καν.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε πιθανές πλαστογραφίες δηλώσεων ΟΣΔΕ, ψευδείς καταχωρήσεις και συμμετοχές σε επιδοτούμενα προγράμματα χωρίς πραγματική αγροτική δραστηριότητα ή με πολύ μικρότερη από αυτή που δηλώθηκε στα επίσημα έγγραφα.

Ήδη, έχουν αποσταλεί κλήσεις σε δεκάδες παραγωγούς στον Έβρο, που καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για επιδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που φέρονται να εισπράχθηκαν με πλαστογραφίες ή τη βοήθεια διαμεσολαβητών. Σύντομα η ίδια διαδικασία θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων και τα Ιωάννινα.

Οι αρχές προχωρούν σε σαρωτικούς ελέγχους με στόχο την απόδοση ευθυνών όπου διαπιστωθεί δόλος, παρατυπία ή κατάχρηση των δημόσιων πόρων.

“Ανύπαρκτοι βοσκότοποι και πλασματικές συμμετοχές σε επιδοτούμενα προγράμματα”, τονίζει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει θέσει την Ελλάδα στο μικροσκόπιο εδώ και μήνες, αξιοποιώντας καταγγελίες, αλλά και δορυφορικά στοιχεία από το monitoring system, το οποίο ελέγχει την πραγματική κατάσταση των καλλιεργειών. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή της:

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε ότι τα στοιχεία των δηλώσεων ΟΣΔΕ συγκρίνονται πλέον με δορυφορικά δεδομένα Sentinel, ώστε να εντοπίζονται με ακρίβεια και χωρίς αμφιβολία οι περιπτώσεις παρατυπιών, όπως «φουσκωμένες» εκτάσεις, ανύπαρκτοι βοσκότοποι και πλασματικές συμμετοχές σε επιδοτούμενα προγράμματα.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και όλα δείχνουν πως το φθινόπωρο θα είναι καθοριστικό για την έκβαση της υπόθεσης και για τις πιθανές ποινικές διώξεις.

Παραγωγοί με μεγάλα ποσά επιδότησης θα κληθούν πλέον να αποδείξουν ότι οι ενισχύσεις που έλαβαν ήταν νόμιμες και δικαιολογημένες.

parapolitika.gr

Σχετικά Άρθρα

ΕΛΓΑ: Παράταση για τους αγρότες – Έως 31 Ιουλίου οι ασφαλιστικές εισφορές

Παράταση έως τις 31 Ιουλίου 2026 έχουν οι αγρότες για την εμπρόθεσμη καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής...

Ασφάλιστρα ΕΛΓΑ 2026: Αυξήσεις σε ελιά και καλαμπόκι, μειώσεις σε βαμβάκι και σιτηρά

Tον νέο πίνακα με τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ για το έτος 2026 έδωσε στη δημοσιότητα το...

Μέχρι την Παρασκευή η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος

Με διπλό στοίχημα για τους φορολογούμενους αλλά και το οικονομικό επιτελείο κλείνει ο Ιούλιος....

Μεταναστευτικό: «Καζάνι» που βράζει η Κρήτη – Κρίσιμες αποφάσεις και αγωνία για την επόμενη μέρα

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην τοπική κοινωνία, καθώς παραμένει η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης από το...

Ηράκλειο: Λαγοκέφαλος άνω των 50 εκατοστών αλιεύθηκε σε παραλία

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η εμφάνιση ενός μεγάλου λαγοκέφαλου σε παραλία του Ηρακλείου. Το τοξικό...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ