email:

info@agrocretanews.gr

Σάββατο, 25 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Ενημερωτική Εκδήλωση για τη Βέλτιστη Χρήση Νερού στη Γεωργία και στον Τουρισμό στην Κρήτη

Χτες Τετάρτη 9 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η Ενημερωτική Εκδήλωση για τη Βέλτιστη Χρήση Νερού στη Γεωργία και στον Τουρισμό στην Κρήτη που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου / ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ  και το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.– Παράρτημα Κρήτης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  παρουσιάστηκαν δεδομένα, απόψεις και προβληματισμοί καθώς και εργαλεία  για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού, έναν κρίσιμο πόρο για τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.

Ο κ. Σταύρος Τζεδάκης  Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, ο κ. Δρ. Κυριάκος Κώτσογλου Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, ο κ. Γιώργος Μαρινάκης Πρόεδρος ΕΔΕΥΑ και Δήμαρχος Ρεθύμνου, ο  κ. Δρ. Μαρίνος Κριτσωτάκης Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης, ο κ. Θεόδωρος Νίνος, Πρόεδρος του ΟΑΚ και  ο κ.  Δρ. Νεκτάριος Κουργιαλάς, Κύριος Ερευνητής και  Υπεύθυνος του Εργαστηρίου  Υδάτινων Πόρων, Αρδεύσεων και Περιβαλλοντικής Γεωπληροφορικής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ,  παρουσίασαν δεδομένα για τη Διαχείριση των Υδάτων της Κρήτης,  τους στόχους της Περιφέρειας Κρήτης για την Επάρκεια Νερού,  τη σημασία του Νερού για τον Τουρισμό, το  ρόλο των Δημοτικών Επιχειρήσεων  Ύδρευσης & Αποχέτευσης στην Γεωργία & στον Τουρισμό, το ρόλο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στην Ενιαία Διαχείριση καθώς και Νέες Προσεγγίσεις στην Άρδευση από το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου / ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, μεταξύ των οποίων τα δωρεάν εβδομαδιαία δελτία άρδευσης στις κύριες γεωργικές περιοχές όλης της Κρήτης, η ελεύθερης πρόσβασης διαδικτυακή πλατφόρμα DEFICIT https://www.irrigation-crete.gr/  «Έξυπνος υπολογιστής άρδευσης για κάθε αγροτεμάχιο σε όλη την Κρήτη» καθώς και τα χαμηλού κόστους ευφυή συστήματα άρδευσης στο χωράφι.  

Η μεγάλη συμμετοχή τόσο στην αίθουσα του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου στα Χανιά όσο και με διαδικτυακή παρακολούθηση  ανέδειξε το έντονο ενδιαφέρον για τη βέλτιστη διαχείριση των υδατικών πόρων του νησιού. Τόσο στις παρουσιάσεις αλλά και στη συζήτηση που ακολούθησε, επισημάνθηκαν λάθος πρακτικές στην άρδευση και τη χρήση του νερού γενικότερα, τονίστηκε ότι πλέον ο παραγωγός έχει τα επιστημονικά και πρακτικά εργαλεία για το πότε και πόσο πρέπει να ποτίζει, χωρίς να στηρίζεται μόνο στην εμπειρία ή την αίσθηση. Επισημάνθηκε η έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης για τις σωστές τεχνικές άρδευσης και τους τρόπους εξοικονόμησης νερού.  Αναφέρθηκε πώς μειώσεις στην κατανάλωση νερού άρδευσης με αποκατάσταση και συντήρηση δικτύων αλλά  και σωστή διαχείριση από τους τελικούς χρήστες μπορούν να εξοικονομήσουν ποσότητες της τάξης δεκάδων εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.  Έγιναν προτάσεις για τρόπους ενημέρωσης οι όποιες θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα με τη συνεργασία των φορέων.

Εκ μέρους της ΔΕ του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κρήτης

Η Πρόεδρος

Δρ Άννα Δασκαλάκη

Σχετικά Άρθρα

Ο Γιάννης Ανδριανός στο 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στο Ηράκλειο

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Ανδριανός, εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στα...

Παρέμβαση Αυγενάκη για τη Δράση «Παράγουμε στην Ελλάδα» και τα αιτήματα της Κρήτης

Για τη στήριξη της παραγωγής και τη δίκαιη πρόσβαση των επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία Ερώτηση...

Δέκα προσλήψεις σε Τ.Ο.Ε.Β. Κισσάμου και Βαρυπέτρου – Δείτε τις θέσεις

Την πρόσληψη πέντε εργαζομένων για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του Τ.Ο.Ε.Β. Κόλπου Κισσάμου ενέκρινε...

Στοίχημα για τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας της Κρήτης οι εφαρμογές κυκλικής οικονομίας

Μία σημαντική πρωτοβουλία κυκλικής οικονομίας στην τοπική οικονομία είναι το έργο LIFE MiCliFeed, ένα...

Τέσσερα εναέρια μέσα στην Κρήτη, φέτος – Στην Κρήτη ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς

Ψηλά ο πήχυς μετά την περυσινή καλή αντιπυρική περίοδο. Μετρώντας αντίστροφα ως την έναρξη της...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ