email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

ΑΑΔΕ: Ξεκινά η αυτόματη επιβολή προστίμων – Ποιους αφορά

Αυτόματα θα επιβάλλονται τα πρόστιμα της ΑΑΔΕ από τις 31 Δεκεμβρίου στους φορολογούμενους που καθυστερούν την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων.

Η διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω μιας νέας εφαρμογής που εντάσσεται στον επικαιροποιημένο σχεδιασμό της ΑΑΔΕ και προβλέπει την «Αυτοματοποίηση της έκδοσης πράξεων επιβολής προστίμου» κατά την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, ανακεφαλαιωτικών πινάκων, δήλωσης μετάταξης, καθώς και δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, απόδοσης παρακρατούμενων φόρων, φόρου πλοίων, τέλους αλιευτικών, ρυμουλκών πλοίων και αυτοκινούμενων βυθοκόρων, εισφοράς επί του εισαγόμενου συναλλάγματος, φόρου μερισμάτων, εκτάκτων αμοιβών και ποσοστών (bonus).

Τα ποσά των προστίμων θα βεβαιώνονται άμεσα από το πληροφοριακό σύστημα TAXISnet και θα κοινοποιούνται ηλεκτρονικά στους φορολογούμενους από τη στιγμή που αυτοί θα ολοκληρώνουν την ηλεκτρονική υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων.

Ειδικότερα, τα πρόστιμα θα βεβαιώνονται αυτόματα μέσω TAXISnet αμέσως μετά την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης. Σήμερα, στις περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων, οι φορολογούμενοι χρειάζεται να περιμένουν για πολλούς μήνες, ακόμα και χρόνια, τις αρμόδιες ΔΟΥ να ελέγξουν και να εντοπίσουν τις περιπτώσεις αυτές και τελικά να εκδώσουν τις σχετικές πράξεις επιβολής προστίμων.

Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα, ενώ για επιχειρήσεις φτάνουν τα 250 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και τα 500 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Πότε επιβάλλονται πρόστιμα
Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, για την επιβολή των προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ισχύουν τα ακόλουθα:

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ. Ειδικά, αν ο φορολογούμενος ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, το πρόστιμο ανεβαίνει στα 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία ή στα 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

α) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει χρεωστικό ποσό φόρου προς πληρωμή, τότε:

Εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.

Εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, που θα υπολογιστούν επί της διαφοράς του αποτελέσματος μεταξύ εμπρόθεσμης αρχικής και εκπρόθεσμης τροποποιητικής, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

β) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε:

Εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.

Εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, που θα υπολογιστούν επί της πρόσθετης διαφοράς χρεωστικού υπολοίπου, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

Πότε δεν επιβάλλονται πρόστιμα
Σε κάθε περίπτωση, δεν επιβάλλεται πρόστιμο (100, 250 ή 500 ευρώ), εφόσον από την αρχική ή τροποποιητική εκπρόθεσμη δήλωση προκύπτει ποσό φόρου προς πληρωμή μέχρι 100 ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά τον ΦΠΑ και τους παρακρατούμενους φόρους, σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης, ισχύουν πρόστιμα 250 ευρώ για τηρούντες απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τηρούντες διπλογραφικά βιβλία επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ωστόσο, δεν επιβάλλεται καθόλου πρόστιμο σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

newsbomb.gr

Σχετικά Άρθρα

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου

Κατά την περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 1.208.786.298,6 ευρώ σε 1.745.738...

Σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της υπαίθρου ο ψηφιακός μετασχηματισμός της

Ο μετριασμός και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κρητική ύπαιθρος είναι μία...

Περιοδεία Μ. Σχοινά στην Πιερία: «Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να παράγει λιγότερο» – Συνάντηση με αγρότες της περιοχής

Μια ημέρα αφιερωμένη στην παραγωγή, στους ανθρώπους της και στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στο...

«Φέτος δεν θα γίνει η πληρωμή του Οκτώβρη, δεν ξέρω αν θα γίνει ούτε τον Νοέμβρη» – Αδιέξοδο με τις αγροτικές επιδοτήσεις στα Χανιά και...

Περίπου 7 – 8 χιλιάδες αιτήσεις σε σύνολο 640 χιλιάδων δικαιούχων έχουν υποβληθεί πανελλαδικά...

ΟΣΔΕ 2026: Δεν μπορεί να υπάρξει χρονοδιάγραμμα πληρωμών όταν δεν έχουμε σταθερή ροή κατάθεσης αιτήσεων

Την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, εξέπνευσε η προθεσμία της δήλωσης ΟΣΔΕ του 2026 για όσους...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ