email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 2 Αυγούστου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Τα εργατικά χέρια «καίνε» τη συγκομιδή ελιάς- Oι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε «νευρική κρίση»

Η περίοδος της συγκομιδής έχει μετατραπεί σε «μαρτύριο» για τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι κάθε χρόνο αυτή την εποχή βρίσκονται στα όρια νευρικής κρίσης. Αντιμετωπίζουν όχι μόνο την κλιματική αλλαγή και τις αυξήσεις τιμών, αλλά και την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες ελλείψεις σε εργατικά χέρια παρατηρούνται σε περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Μεσσηνία, η Κρήτη και η Πελοπόννησος. Σε περιοχές, δηλαδή, όπου υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή και πολλές οικογένειες συντηρούνται αποκλειστικά από την αξιοποίηση της ελιάς.

Μάλιστα, όπως μετέφερε στο enikos.gr, ο πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Μύρων Χιλετζάκης, «η κατάσταση και φέτος με την εύρεση εργατικών χεριών είναι τραγική. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι υπάρχει έλλειμμα στους εργάτες της τάξεως του 40%. Ψάχνουμε παντού, όπου μπορούμε, ώστε να βρούμε άτομα και να ολοκληρώσουμε την συγκομιδή, η οποία λόγω της ανομβρίας ξεκίνησε διστακτικά».

Αύξηση 60% στα μεροκάματα

Την ίδια στιγμή, οι αγρότες προσπαθούν να βρουν τους λόγους για τους οποίους οι εργάτες τους έχουν «γυρίσει την πλάτη», ακόμα και όταν τα μεροκάματα έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 60%.

«Προσπαθούμε συνεχώς να βρούμε λύσεις ώστε να κερδίσουμε το ενδιαφέρον των αγροτών. Φέτος, αποφασίσαμε να αυξήσουμε το μεροκάματο από τα 50 στα 80 ευρώ, υπερβαίνοντας κάθε όριο. Πάντως, δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω αυξήσεις στις αποδοχές των εργατών, αφού στο τέλος, αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα έχουμε καθόλου κέρδος για εμάς. Σε κάθε περίπτωση, είναι επιτακτική η ανάγκη εύρεσης ατόμων γιατί μόνοι μας είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες μιας συγκομιδής», πρόσθεσε ο κ. Χιλετζάκης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχουν έρθει πολλοί εργάτες γης μέσω του καθεστώτος της μετάκλησης, αφού οι διακρατικές συμφωνίες που υπογράφηκαν με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, «κυλούν με ρυθμούς χελώνας». «Πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία και να μην έχουμε τόση γραφειοκρατία, ώστε οι άνθρωποι να έρχονται με μεγαλύτερη ευκολία και να μας βοηθούν», συμπλήρωσε ο πρόεδρος.

Μακριά από τον φετινό στόχο παραγωγής

Ωστόσο, ο φετινός στόχος για τη συλλογή περίπου 270 χιλιάδων τόνων ελιάς ίσως να μην επιτευχθεί, αφού όπως επισημαίνει ο κ. Χιλετζάκης, «η παρατεταμένη ανομβρία έχει συρρικνώσει αρκετά την παραγωγή». Συνέπεια αυτού, μπορεί να είναι μια ενδεχόμενη αύξησή της τιμής του ελαιόλαδου από τον Ιανουάριο και μετά, όταν και θα ολοκληρωθεί πλήρως η συγκομιδή.

Βέβαια, η απουσία εργατών δεν απασχολεί μόνο τους ελαιοπαραγωγούς, αλλά συνολικά τους αγρότες της χώρας. Όπως θα πει αργότερα ο κ. Χιλετζάκης, όσοι ασχολούνται με την καλλιέργεια φραουλών, πορτοκαλιών και εσπεριδοειδών έχουν αρχίσει από τώρα να ανησυχούν, καθώς «κινδυνεύουν» να μείνουν χωρίς εργατικά χέρια. «Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην συγκομιδή ελιάς, αλλά και σε άλλες καλλιέργειες, όπου και η ανάγκη για εργάτες μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη».

maleviziotis.gr

Σχετικά Άρθρα

Κτηνοτρόφοι Ηρακλείου: Η γη της Κρήτης ανήκει στους Κρητικούς-ΔΣ και Γενική Συνέλευση

Ανακοίνωση από την ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Σήμερα 1/08/26 κάναμε συμβούλιο το Δ.Σ του κτηνοτροφικου...

Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των κρητικών επιχειρήσεων

Το τοπίο των διεθνών αγορών συνιστά ένα «εμπόλεμο» περιβάλλον, ταχύτατα μεταβαλλόμενο, με πολλές απρόβλεπτες...

Παράδοση φαγητού και ειδών πρώτης ανάγκης σε πυρόπληκτους και πυροσβέστες από τον Δήμο Μυλοποτάμου

Περισσότερες από 1.200 μερίδες ζεστού φαγητού, καθώς και εκατοντάδες είδη πρώτης ανάγκης συγκέντρωση μέσα σε...

Μ. Σχοινάς στην Άνδρο για τον Ι. Παλαιοκρασσά:«Τον θυμόμαστε ως παράδειγμα δημόσιου άνδρα που υπηρέτησε με ήθος και ευθύνη»

Τη σπουδαία πολιτική και ευρωπαϊκή παρακαταθήκη του Ιωάννη Παλαιοκρασσά, ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης...

Ντόρα Μπακογιάννη: «Θα ξαναχτίσουμε σπίτια και επιχειρήσεις, θα ξαναφυτέψουμε τις ελιές»

Τις περιοχές που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά στο νότιο Ρέθυμνο επισκέφθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, πραγματοποιώντας συναντήσεις με εκπροσώπους...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ