email:

info@agrocretanews.gr

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Υπό έλεγχο όσοι δήλωσαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ δημόσιες εκτάσεις ως ιδιωτικές

Σπήλιος Λιβανός : Διαφάνεια παντού και μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις παρατυπιών και παρανομιών

«Η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στον τομέα των αγροτικών ενισχύσεων είναι βασική πολιτική προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ. Ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η ενσωμάτωση των γεοχωρικών δεδομένων των Περιφερειών στο υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Άμεσα, με μηχανογραφικό τρόπο, θα διασταυρώσουμε ποιοι παρανόμως δήλωσαν δημόσιες εκτάσεις για ιδιωτικές,  για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των συνεπών παραγωγών. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι οι Περιφερειάρχες θα ανταποκριθούν και μάλιστα άμεσα». 

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς και σειρά πρωτοβουλιών  την υλοποίηση της δέσμευσής του για διαφάνεια παντού και μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις παρατυπιών και παρανομιών, προκειμένου να διασφαλιστούν πλήρως τα συμφέροντα των συνεπών παραγωγών αλλά και η ασφάλεια και ενημέρωση των καταναλωτών. 

Παράλληλα με την εντατικοποίηση των ελέγχων που πραγματοποιεί ο ΕΛΓΟ για να αποτραπούν φαινόμενα «ελληνοποιήσεων» προϊόντων και παρατυπιών, ιδιαίτερα στα προϊόντα ΠΟΠ/ΓΕΠ, το ΥΠΑΑΤ αναλαμβάνει μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της διαφάνειας και δικαιοσύνης στη χορήγηση των αγροτικών ενισχύσεων, οι οποίες καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Συγκεκριμένα, με επιστολή που απέστειλε προς τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, o κ. Λιβανός τους ζητεί να καταθέσουν τάχιστα στο ΥΠΑΑΤ τα συγκεντρωτικά ψηφιακά γεωχωρικά δεδομένα μορφής για τις δημόσιες εκτάσεις που τελούν υπό τη διαχείρισή τους, τις παραχωρημένες εκτάσεις καθώς και τυχόν άλλες εκτάσεις που δεν εμπίπτουν στις δύο παραπάνω κατηγορίες.

Το ΥΠΑΑΤ δίνει προθεσμία το αργότερο ως τις 20 Σεπτεμβρίου για την παράδοση των σχετικών στοιχείων από τους Περιφερειάρχες, καθώς κρίνεται επιτακτική η συνδρομή τους  για την απλούστευση των διαδικασιών διενέργειας των διασταυρωτικών ελέγχων που είναι αναγκαίοι για να περιβληθεί με απόλυτη διαφάνεια – και άρα με δικαιοσύνη – η διαδικασία χορήγησης των αγροτικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Σχετικά Άρθρα

Μείωση 40 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης, 20 λεπτά στο diesel κίνησης, 10 λεπτά στην αμόλυβδη και αύξηση 30% στο επίδομα θέρμανσης

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Απέναντι στις αυξανόμενες...

Νέο πακέτο στήριξής για τους Έλληνες αλιείς: 40 λεπτά η επιδότηση αλιευτικού πετρελαίου για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου

Νέα δράση 15 εκατ. ευρώ στήριξης των αλιέων για ζημιές στα δίχτυα Σχοινάς: «Στηρίζουμε έμπρακτα...

Παράταση έως και 16 Νοεμβρίου των αιτήσεων στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βραβείων – Υποτροφιών

Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ενημερώνει ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων...

Δόμνα Μιχαηλίδου: Επεκτείνουμε το Πρόγραμμα Δημογραφικής Ανάπτυξης σε 10 ακόμη Περιφερειακές Ενότητες με ενίσχυση 10.000 ευρώ για μετεγκατάσταση

Προκαταβολή 5.000 ευρώ για τα έξοδα της μετακόμισης Σε 10 ακόμη Περιφερειακές Ενότητες επεκτείνεται το...

Σ. Αρναούτογλου προς Κομισιόν: «Οι ψαράδες μετρούν ζημιές, η κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις»

Σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση Ευρωπαϊκών κονδυλίων που συνδέονται με την Ελληνική αλιεία θέτει...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ