email:

info@agrocretanews.gr

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Κρήτη: Πρωτοβουλία για να παραχθεί ελαιόλαδο υγείας

Μία σπουδαία πρωτοβουλία για την περαιτέρω ανάδειξη του ελαιολάδου, πήρε ομάδα ατόμων και παραγωγών.

Στόχος της πρωτοβουλίας να παραχθούν στο νησί ποσότητες ελαιολάδου με την χαρακτηριστική ονομασία “ελαιόλαδο υγείας” που θα επιφέρει έξτρα εισόδημα στους παραγωγούς, αν αναλογιστεί κανείς ότι η μέση τιμή ελαιολάδου που πουλήθηκε πέρσι ήταν 35 ευρώ το λίτρο ενώ στα Χανιά υπάρχει παραγωγός που πούλησε το προϊόν του για 100 ευρώ το λίτρο!

Σύμφωνα με τον Γεωπόνο Μανώλη Βιδάλη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, το 40% της εργασίας την κάνει ο ίδιος ο αγρότης και το υπόλοιπο 60% το ελαιουργείο.

Όπως εξήγησε, ο παραγωγός, ο οποίος υποχρεωτικά θα πρέπει να καλλιεργεί βιολογικά, θα πρέπει να βάλει ως λίπασμα τα υπολείμματα του ίδιου του ελαιόδεντρου όπως είναι τα σπασμένα κλαδιά και τα φύλλα του δέντρου.

Το υπόλοιπο κομμάτι για να παραχθεί το ελαιόλαδο υγείας έχει να κάνει με το ελαιουργείο όπου εκεί κατά την ελαιοποίηση του καρπού ο σπαστήρας θα πρέπει να δουλεύει σε χαμηλές θερμοκρασίες και με όσο το δυνατόν λιγότερες στροφές έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

Σύμφωνα με τον κ. Βιδάλη το ελαιόλαδο υγείας, περιέχει ποσοστά ουσιών που είναι ιδιαιτέρως υγιεινά για τον ανθρώπινο οργανισμό και καταπολεμούν ακόμα και τις θρομβώσεις στο αίμα.

Αυτό άλλωστε, όπως είπε, το έχει αναδείξει και η ανάλυση δείγματος που έγινε από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως εξήγησε ο γεωπόνος, υπάρχουν περίπου 15 παραγωγοί στην Ανατολική Κρήτη που παράγουν αυτό το ελαιόλαδο.

Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος και να παραχθεί όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα ελαιολάδου υγείας χρειάζεται η ενίσχυση της πολιτείας, υποστήριξε τέλος ο κ. Βιδάλης.

cretalive

Σχετικά Άρθρα

“Χάθηκε το 2026 για το πριμ άνθρακα”

Το 2026 χάθηκε τελικά για το «πριμ άνθρακα» σε βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα και κινόα. Παρά...

Άνοιξε ο δρόμος για την ουσιαστική ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου

Μ. Σχοινάς: Ανοίγουμε τον δρόμο για την ανανέωση του ελληνικού αλιευτικού στόλου-Μια δέσμευση στους ψαράδες γίνεται πράξη Μια σημαντική αλλαγή για το μέλλον της ελληνικής αλιείας συμφωνήθηκε  στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο...

Θανάσης Καββαδάς από τον Έβρο: Στην Ορεστιάδα το μοναδικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων Ζώων της χώρας

Από την αντιμετώπιση των επιζωοτιών στην πρόληψηΜε την έναρξη και τον αγιασμό ενός πρωτοποριακού...

ΥΠΕΘΟΟ – ΥΠΑΑΤ – ΑΑΔΕ: Από 30/9 η έναρξη υποβολής αιτημάτων πληρωμής για τις Παρεμβάσεις Π3-73-2.4 και Π3-73-2.5

Από την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2026 ξεκινά η δυνατότητα υποβολής αιτημάτων πληρωμής και προκαταβολής...

ΑΚΚΕΛ: Η λειτουργία του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων απομακρύνεται από τον αρχικό διασυνοριακό σχεδιασμό Interreg

Το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα εγκαινιάστηκε για τρίτη φορά, χωρίς όμως να ακολουθεί...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ