email:

info@agrocretanews.gr

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

H Κυβέρνηση αναγνωρίζει την ιδιαίτερη σημασία του κρασιού

Με αφορμή την εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες», 18-19 Μαΐου 2024, ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε τα εξής:

  ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

Αυτό το διήμερο τα οινοποιεία όλης της χώρας φιλοξένησαν ταξιδιώτες, ή και μέλη των τοπικών τους κοινοτήτων, προσφέροντάς τους μια αξέχαστη βιωματική εμπειρία μέσα από την εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες».

Η Ελλάδα έχει πλούσια παράδοση χιλιάδων χρόνων στο κρασί και την οινοποσία. Η Κρήτη κατέχει διαχρονικά εξέχουσα θέση στην παράδοση αυτή. Κατά την μυθολογία τα αμπέλια ήταν δώρο του Διονύσου στον βασιλιά Μίνωα, και το κρητικό κρασί, ποτό που γινόταν σύμφωνα με συνταγή που δώρισε ο θεός Απόλλων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένα από τα αρχαιότερα πατητήρια κρασιού στον κόσμο βρέθηκε στο Βαθύπετρο των Αρχανών.

Διατηρώντας αυτή την παράδοση, σήμερα η Κρήτη παραμένει πρωταγωνιστής του αμπελοοινικού κλάδου της χώρας, με τους αμπελώνες της κρητικής γης να παράγουν το 45,4% των σταφυλιών για κρασί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) της χώρας.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνωρίζει την ιδιαίτερη σημασία του κρασιού για την ελληνική αγροτική οικονομία. Γι’ αυτό, μέσα από την νέα ΚΑΠ 2023-2027 υλοποιούμε εξειδικευμένο τομεακό πρόγραμμα οίνου και επενδύουμε 92 εκατ. ευρώ σε δράσεις σε κάθε στάδιο της αλυσίδας αξίας του οίνου, από την καλλιέργεια μέχρι την μεταποίηση και την προώθηση του προϊόντος. Ήδη η αξία των εξαγωγών κρασιού σε χώρες εκτός Ε.Ε. έχει αυξηθεί από το 2019 έως το 2023 κατά 66%.

Παράλληλα στηρίζουμε νέες μορφές επιχειρηματικότητας όπως ο οινοτουρισμός. Εκδηλώσεις όπως οι «Ανοιχτές Πόρτες» αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα των μεγάλων προοπτικών που μπορούν να προσδώσουν ο οινοτουρισμός και τα επισκέψιμα οινοποιεία, στην αγροτική και τουριστική οικονομία της χώρας μας.

Σχετικά Άρθρα

Η ελιά γυρίζει σελίδα, οι παραγωγοί κάνουν λογαριασμό – Τι φέρνει η νέα σεζόν για το κρητικό ελαιόλαδο

Καλύτερες οι πρώτες εκτιμήσεις για τη φετινή συγκομιδή, με την αγορά να παραμένει αβέβαιη...

Piraeus Taste Fair 2026 – Γεύσεις Ελλάδας στο Πασαλιμάνι!

  Από Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2025   Πασαλιμάνι – Μαρίνα Ζέας,...

Εκλογές ΤΟΕΒ Ιεράπετρας – ηλεκτρονική εφαρμογή

Ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας ενημερώνει τα μέλη του ότι, ενόψει των εκλογών του...

Τι ΚΑΠ χρειάζεται η ελληνική γεωργία για την επόμενη επταετία

• 12 προτεραιότητες και συγκεκριμένες προτάσεις από ανθρώπους της υπαίθρου για μια πιο παραγωγική,...

Ηράκλειο: Σοβαρές ζημιές στα αμπέλια από τις βροχοπτώσεις – Στους δρόμους οι αμπελουργοί

Σοβαρά προβλήματα στην αμπελουργική παραγωγή του Ηρακλείου προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, σύμφωνα...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ