email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 2 Αυγούστου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

SOS: Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής θετικές στη γρίπη των πτηνών

Τα άγρια και οικόσιτα πτηνά είναι συνήθως τα ζώα που μολύνονται και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι και άλλα είδη της πανίδας πιθανόν να κινδυνεύουν.

Γρίπη των πτηνών εντοπίστηκε στο γάλα αγελάδων στις ΗΠΑ, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η μόλυνση ήταν «θέμα χρόνου».

Ειδικότερα, δείγματα γάλακτος έδειξαν σημάδια H5N1 καθώς αγελάδες από φάρμες στο Τέξας και το Κάνσας βρέθηκαν θετικές στη γρίπη των πτηνών.

Τα άγρια και οικόσιτα πτηνά είναι συνήθως τα ζώα που μολύνονται και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι και άλλα είδη της πανίδας πιθανόν να κινδυνεύουν.

Αναφορικά με τους ανθρώπους, αυτοί πλήττονται περιστασιακά από το στέλεχος H5N1 ενώ οι κατσίκες βρέθηκαν μολυσμένες με γρίπη των πτηνών την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μπράιαν Χόεφς, κτηνίατρος και εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Υγείας των Ζώων της Μινεσότα, είπε ότι η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών σε ζώα όπως οι κατσίκες «τονίζει την πιθανότητα ο ιός να μολύνει άλλα ζώα σε φάρμες με πολλά είδη». Ο κτηνίατρος πρότεινε επίσης ότι θα υπάρξει μια «περίοδος μετάδοσης υψηλότερου κινδύνου» τους επόμενους μήνες».

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως ζητήσει τη θανάτωση ολόκληρων σμηνών πτηνών προκειμένου να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού.

Η ίδια πρακτική είναι απίθανο να εφαρμοστεί για τις πρόσφατα μολυσμένες αγελάδες.

Ο εμπειρογνώμονας Μάικλ Πέιν επιβεβαίωσε ότι δεν θα επρόκειτο για κρούσμα «γρίπης υψηλής πορείας», αλλά για λοίμωξη που αναπόφευκτα θα συμβεί.

«Ήταν μάλλον θέμα χρόνου να φτάσει η γρίπη των πτηνών στα μηρυκαστικά», είπε.

Οπως συνοψίζει η Daily Star, το Συμβούλιο Υγείας της Μινεσότα επιβεβαίωσε ότι δεν έχουν καταγραφεί μεταφορές του ιού από μη ανθρώπινα θηλαστικά σε ανθρώπους.

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι ο κίνδυνος που έχει το μολυσμένο γάλα για τους ανθρώπους είναι χαμηλός, καθώς η διαδικασία παστερίωσης εξαλείφει τους ιούς και τα βακτήρια που βρίσκονται στο προϊόν.

Σχετικά Άρθρα

ΥΠΕΘΟ – ΥΠΑΑΤ – ΑΑΔΕ: H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναφέρει τη διαπίστευση του Οργανισμού Πληρωμών της ΑΑΔΕ

Στην επαναφορά της διαπίστευσης του ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών, ο οποίος λειτουργεί πλέον ως Γενική...

Κτηνοτρόφοι Ηρακλείου: Η γη της Κρήτης ανήκει στους Κρητικούς-ΔΣ και Γενική Συνέλευση

Ανακοίνωση από την ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Σήμερα 1/08/26 κάναμε συμβούλιο το Δ.Σ του κτηνοτροφικου...

Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των κρητικών επιχειρήσεων

Το τοπίο των διεθνών αγορών συνιστά ένα «εμπόλεμο» περιβάλλον, ταχύτατα μεταβαλλόμενο, με πολλές απρόβλεπτες...

Παράδοση φαγητού και ειδών πρώτης ανάγκης σε πυρόπληκτους και πυροσβέστες από τον Δήμο Μυλοποτάμου

Περισσότερες από 1.200 μερίδες ζεστού φαγητού, καθώς και εκατοντάδες είδη πρώτης ανάγκης συγκέντρωση μέσα σε...

Μ. Σχοινάς στην Άνδρο για τον Ι. Παλαιοκρασσά:«Τον θυμόμαστε ως παράδειγμα δημόσιου άνδρα που υπηρέτησε με ήθος και ευθύνη»

Τη σπουδαία πολιτική και ευρωπαϊκή παρακαταθήκη του Ιωάννη Παλαιοκρασσά, ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ