email:

info@agrocretanews.gr

Πέμπτη, 16 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Ανοδικά οι εξαγωγές των επιτραπέζιων σταφυλιών

«Συνεχίσθηκε κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών, σημειώνοντας ελαφρά άνοδο +6,1%, με τις τιμές να έχουν διαμορφωθεί στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, ενώ οι επιπτώσεις στην παραγωγή από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις και τον καύσωνας αναμένεται να αποτιμηθούν τις επόμενες εβδομάδες» όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων-Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.

Αναλυτικά, στο εν λόγω δελτίο αναφέρονται τα εξής:

«Συνεχίζονται οι εξαγωγές θερινών φρούτων και μέχρι σήμερα (1/5-13/8) ανέρχονται: α) των κερασιών σε 36.004 τ -7,5% μειωμένες έναντι πέρσι,

β) των βερίκοκων σε 13.818 τόνους -32,7%,

γ) των ροδάκινων 27.6901 τόνους -67,8%

Οι συγκομιδές ροδάκινων και νεκταρινιών συνεχίζονται με την παραγωγή να είναι από τις χαμηλότερες τα τελευταία χρόνια λόγω της επίδρασης του παγετού.

Η εξαγωγή των καρπουζιών συνεχίσθηκε με μειωμένους ρυθμούς, ουσιαστικά βρίσκεται στο τέλος της η εμπορική περίοδος, με 208.649 τόνους +5,7% καταγράφοντας ρεκόρ σε τονάζ.

Συνεχίσθηκε η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών σε 9.377 τ. +6,1% και με τις κύριες εκ των ποικιλιών και με τις τιμές να έχουν διαμορφωθεί στα ίδια με πέρυσι επίπεδα.

Οι επιπτώσεις στην παραγωγή από τις πρόσφατες καιρικές συνθήκες (καύσωνας και χαλαζοπτώσεις) σε κάποιες περιοχές θα αποτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Όσον αφορά τις τιμές των πυρηνόκαρπων ήταν υψηλότερες από αυτές του 2020, αν και με χαμηλότερη παραγωγή. Το lockdown την παραγωγική περίοδο 2020 οδήγησε σε επίπεδα ρεκόρ το εμπόριο και την οικιακή κατανάλωση. Η δραστική μείωση της παραγωγής την εφετινή περίοδο και η χαμηλότερη προσφορά καλλιέργησε προσδοκία για μεγαλύτερη αύξηση των τιμών, η οποία επετεύχθη πλην όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει στο σύνολό της αξίας την μείωση των εξαχθέντων ποσοτήτων.

Όσον αφορά την εξαγωγική -παραγωγική περίοδο πεπονιών και καρπουζιών παρατηρείται σημαντική αύξηση στην παραγωγή που συνδέεται με μια συμπεριφορά τιμών κάτω από εκείνες που κατεγράφησαν σε προηγούμενες περιόδους, παρά την καλή απόδοση στις εξαγωγές με ρεκόρ σε σύγκριση και με το 2020».

Σχετικά Άρθρα

ΠΟΓΕΔΥ: Πολλές φωτογραφίες, κανένα αποτέλεσμα – το νέο μοντέλο διοίκησης του ΥπΑΑΤ

Η ανάρτηση στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης του Γενικού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ από τις Βρυξέλλες...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΓΡΟΤΕΣ: Πληρωμές έως 30 Απριλίου και νέα ΚΑΠ αλλάζουν το παιχνίδι – Ποιοι πληρώνονται τώρα και τι έρχεται τον Μάιο

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο πληρωμών για τον αγροτικό κόσμο, με την ΑΑΔΕ να προχωρά...

Σκάνδαλο 1,7 εκατ. ευρώ, στο μικροσκόπιο για ξέπλυμα σε κρυπτονομίσματα και φωτοβολταϊκά δύο Θεσσαλοί αγρότες

Έπαιρναν τις επιδοτήσεις και έκαναν ανάληψη την ίδια μέρα, ενώ μέρος των χρημάτων επενδύθηκε...

Ανθή Βούλγαρη: Θα ήθελα κάποια στιγμή να σταματήσει αυτό το έθιμο που σουβλίζουν τα αρνάκια

«Θα ήθελα κάποια στιγμή να σταματήσει αυτό το έθιμο που σουβλίζουν τα αρνάκια. Εγώ...

Ιεράπετρα: Κατάρρευση έως 50% στην παραγωγή ντομάτας – «Σωσίβιο» το νερό της βροχής και οι δεξαμενές

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι καλλιέργειες ντομάτας στην Ιεράπετρα, καθώς η παραγωγή καταγράφει πτώση...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ