email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 4 Οκτωβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Εκατοντάδες αγορές σύγχρονων τρακτέρ στην Agrotica

Εκατοντάδες αγοραπωλησίες σύγχρονων τρακτέρ συμφωνήθηκαν φέτος στην Agrotica, τη μεγαλύτερη έκθεση στον αγροτο-οικονομικό τομέα στην Ελλάδα, παρά τις κινητοποιήσεις καλλιεργητών και κτηνοτρόφων, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει αύξηση των κονδυλίων που διοχετεύονται για την επιδότηση της απόκτησης αγροτικού εξοπλισμού.

Το μεγαλύτερο μέρος των αγορών τρακτέρ και άλλων μηχανημάτων επιδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, με στόχο τη διαρκή στήριξη και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα. Στο 50 έως 70% του κόστους ανέρχονται οι επιδοτήσεις που  χορηγούνται στα πλαίσια των Σχεδίων Βελτίωσης, τα οποία αποσκοπούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ενώ για τη χρηματοδότηση των αγορών αξιοποιούνται και πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, με την επιδότηση σε αυτή την περίπτωση να διαμορφώνεται στο 50%.

Σημειώνεται πως η αξία ενός σύγχρονου τρακτέρ υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης ανήλθαν το 2023 σε 403,4 εκατομμύρια ευρώ πανελλαδικά, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τις διαθέσιμες πιστώσεις ύψους 203,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ήδη έχουν εκταμιευθεί τα χρήματα για την κάλυψη όλων των αιτημάτων που υποβλήθηκαν από καλλιεργητές στη Θεσσαλία και στον Έβρο, περιοχές που επλήγησαν ιδιαίτερα από φυσικές καταστροφές το προηγούμενο έτος.

Εκατοντάδες αγορές σύγχρονων τρακτέρ στην Agrotica, με στήριξη από κρατικές επιδοτήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει δρομολογήσει την έγκριση πρόσθετων πιστώσεων, αυξάνοντας τους διαθέσιμους πόρους κατά 50 έως 70 εκατ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

ΑΚΚΕΛ: Άμεση καταγραφή των καταστροφών στην Κρήτη. Πλήρεις αποζημιώσεις στους πληγέντες

Η Κρήτη δοκιμάζεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, με πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές σε αγροτικές...

Άμεσες αποζημιώσεις στα πρότυπα του «Daniel» – Τεράστιο πλήγμα στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης

Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα σε ολόκληρη την Κρήτη οι καταγραφές...

Νέο 112 στον Μυλοπόταμο: «Μετακινηθείτε σε υψηλότερα σημεία» – Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας

Νέο μήνυμα του 112 ήχησε στις 11:55 το πρωί του Σαββάτου για την ευρύτερη...

«Σαρωτικό χτύπημα» στον πρωτογενή τομέα – Τεράστιες απώλειες σε ζώα, καλλιέργειες και αγροτικές υποδομές

Η κακοκαιρία γονάτισε τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης – Νεκρά ζώα και ανυπολόγιστες...

Αγρότες: Η ΑΙ δείχνει πότε είναι η ώρα της συγκομιδής

Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης επιχειρούν να προβλέψουν πότε και σε ποιες ποσότητες θα είναι διαθέσιμη...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ