email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Απάτη από την Κίνα με το μέλι: «Μόνο με 1,5 ευρώ» – Έως 70% κάτω η φετινή παραγωγή

«Οι ελληνοποιήσεις κρατούν χαμηλές τις τιμές».

Από 50 έως 70% μειωμένη είναι η παραγωγή μελιού φέτος, με τους μελισσοκόμους να εκπέμπουν «SOS» για μία σειρά από αιτίες που τους οδηγούν στο να εγκαταλείπουν το επάγγελμά τους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, οι αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες συνετέλεσαν στην εξασθένηση των μελισσών λόγω έλλειψης τροφής, ενώ η απαγόρευση από τα δασαρχεία να μπουν οι μελισσοκόμοι στα δάση το καλοκαίρι, είναι λόγοι που οδήγησαν στη χαμηλή παραγωγή.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το σταθερά υψηλό κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, υλικά συσκευασίας, προϊόντα τροφοδοσίας των μελισσών), την ώρα που η τιμή της χονδρικής παραμένει στα ίδια επίπεδα 4 ευρώ εξαιτίας των ελληνοποιήσεων, όπως λένε οι παραγωγοί.

Τιμή παραγωγού: 4-4,20 ευρώ
Τιμή στο ράφι: 8-13,50 ευρώ

«Είμαστε ο κρίκος που αν σπάσει, ο πρωτογενής τομέας πεθαίνει»

«Βρισκόμαστε σε εγρήγορση γιατί υπάρχει κίνδυνος. Πολλοί φεύγουν από το επάγγελμα, δεν είναι βιώσιμο, δεν μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί με αυτό το κόστος παραγωγής, με τις ελληνοποιήσεις που κρατούν χαμηλές τις τιμές στο δικό μας προϊόν, με το καλοκαίρι που δε μας άφησαν να μπούμε στα δάση», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος του συλλόγου μελισσοκόμων, Παναγιώτης Μουρίκης.

«Μιλάμε για μέλι χαμηλής ποιότητας, χαμηλής τιμής, αναμειγνύεται με μια μικρή ποσότητα ελληνικού μελιού και φτάνει στα ράφια ως ελληνικό. Η μέλισσα είναι ο κρίκος στην αλυσίδα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Δε θα υπάρχει φρούτο στο τραπέζι μας», προσθέτει.

Όπως λέει ο ίδιος, το μέλι που παρουσιάζεται ως ελληνικό έρχεται «από την Κίνα με 1-1,5 ευρώ».

«Ζητάμε να συνεργαστούν οι φορείς, να δουν τα προβλήματα που τα έχουμε αναλύσει και τις λύσεις που έχουμε προτείνει», καταλήγει.

neakriti.gr

Σχετικά Άρθρα

Η Κρήτη και τα προϊόντα της στη SIAL Paris 2026

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στη Διεθνή Έκθεση SIAL Paris 2026,...

ΚΑΕΚ… Ψηφιακός έλεγχος, αναλογικοί τίτλοι

Ιωάννης Περουλάκης Βρισκόμαστε στις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου και η παράταση για την Ενιαία Αίτηση...

Επιστροφή ενοικίου: Πόσα θα πάρετε τον Νοέμβριο – Οι παγίδες και τα παραδείγματα

Με την επιστροφή ενοικίου έως το τέλος Νοεμβρίου, οι δικαιούχοι ενοικιαστές θα λάβουν μια...

Αγροτικό πετρέλαιο: Πώς θα πάρουν λειτουργεί το mydiesel – Τα 4 βήματα

Η νέα ψηφιακή διαδικασία βασίζεται στην έκδοση ηλεκτρονικού κουπονιού, το οποίο θα χρησιμοποιείται την...

De minimis ζωοτροφών: Προς Νοέμβριο μεταφέρονται οι πληρωμές των 53,7 εκατ. ευρώ – Τα ποσά ανά ζώο

Για τον Νοέμβριο μετατίθεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ