email:

info@agrocretanews.gr

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Συνεχίζεται η πτώση στο αιγοπρόβειο γάλα

Συνεχίζεται η πτώση της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα και υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από τους κτηνοτρόφους που βλέπουν το κόστος να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Συνεχίζεται η πτώση της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα και υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από τους κτηνοτρόφους που βλέπουν το κόστος να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Επίσης οι ζωοτροφές είναι σε υψηλά επίπεδα και οι κτηνοτρόφοι – ειδικά της Κρήτης και της νησιώτικης Ελλάδας – ζητούν στήριξη από την πολιτεία.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως είναι προς υπογραφή η απόφαση για την πληρωμή του μεταφορικού ισοδύναμου.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Ξυλούρης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κόφινα στο Ηράκλειο, «υπάρχει μεγάλη απογοήτευση από τους κτηνοτρόφους στην Κρήτη. Οι τιμές στις ζωοτροφές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και θα πρέπει να καταβληθεί το μεταφορικό ισοδύναμο για να στηρίξει το εισόδημα του κτηνοτρόφου. 

Η κατάσταση στο αιγοπρόβειο γάλα είναι πολύ άσχημη. Ιδιωτική γαλακτοβιομηχανία δίνει 1,07 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα. Οι συνεταιρισμοί Μυλοποτάμου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Ανωγείων και Κόφινα κρατάνε ακόμη το γάλα στα 1,35 ευρώ αλλά το ερώτημα είναι πόσο ακόμη θα αντέξουν.

Βλέπουμε να πέφτει απότομα η τιμή παραγωγού στο γάλα αλλά παράλληλα και τα αποθέματα των τυριών αυξάνουν. Όλα αυτά σε συνδιασμό με το κόστος των ζωοτροφών κάνουν πολύ δύσκολο το κλίμα στους αιγοπροβατοτρόφους».

Πάντως ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την 4ήμερη περιοδεία του στην Θεσσαλία, έκανε λόγο και για εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Αναφερόμενος στην αγορά κρέατος και γάλακτος ο υπουργός τόνισε ότι πρόθεσή του είναι η ενίσχυση του ΕΦΕΤ ώστε να μη γίνονται πολλαπλοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις αλλά ένας κεντρικός και ουσιαστικός. Σχετικά με τις περίπου 165 εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν παραπεμφθεί από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην πρωτοβάθμια Επιτροπή του ΥπΑΑΤ, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του να μη μείνει «τίποτα κάτω από το χαλί», είπε ότι έχει δώσει εντολή για άμεση εκκαθάρισή τους. «Δεν με ενδιαφέρει όποιοι κι αν είναι. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να σέβονται τους παραγωγούς και τους καταναλωτές».

Ανάλογη ήταν η αντίδραση του υπουργού και στην περίπτωση καταγγελίας για τη φέτα που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας. Όπως είπε κινήθηκαν ήδη οι διαδικασίες τονίζοντας «δεν ανεχόμαστε, ούτε καλύπτουμε κανέναν. Η αλυσίδα της αγοράς πρέπει να λειτουργήσει με κανόνες. Θα πάμε μέχρι τέλους, και η σύγκρουση με κυκλώματα που εξελίσσονται χρόνια ήδη γίνεται. Και αυτό είναι ένα μήνυμα στην αγορά».  

Παϊσιάδης Σταύρος

https://www.agrotypos.gr/

Σχετικά Άρθρα

Ο Μ. Σχοινάς στο Συμβούλιο Γεωργίας στις Βρυξέλλες: Ευρωπαϊκή άμεση δράση για το κόστος παραγωγής

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο ΥπΑΑΤ έκανε την ακόλουθη δήλωση:Σε αυτούς τους δύσκολους γεωπολιτικά καιρούς,...

Κρητική σταφίδα στα αζήτητα και αμπέλια χτυπημένα από τις βροχές – Σε διπλή «μέγγενη» οι παραγωγοί

Στα αζήτητα παραμένουν εκατοντάδες τόνοι κρητικής σταφίδας, την ώρα που οι παραγωγοί βλέπουν ένα...

Καύσιμα: Στο τραπέζι η μείωση του ΕΦΚ – Η κρίσιμη μάχη της κυβέρνησης με την ακρίβεια

Στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκεται η αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, με τη...

Πρόβειο γάλα: Έσπασε τα 2 ευρώ – Η αγορά θυμίζει χρηματιστήριο και κανείς δεν λέει πού σταματά

- Συμφωνίες στα 2 €/κιλό επιβεβαιώνει το Agrocapital – Οι βιομηχανίες αναζητούν πρώτη ύλη,...

Αφθώδης πυρετός: Επιστροφή στην αδιέξοδη πραγματικότητα

Επανεκκίνησαν οι θανατώσεις ζώων. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2026 ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ