email:

info@agrocretanews.gr

Τετάρτη, 26 Αυγούστου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Μεγαλώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Νότος» συμπληρώνοντας 17 χρόνια ζωής

«Στις καινούργιες εγκαταστάσεις μέχρι το Φθινόπωρο, θα μπορέσουμε σταδιακά να αυξήσουμε τα μέλη μας, αφού υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον αγοράς των συνεταιριστικών μερίδων μας», αναφέρει ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών «Νότος» κ Αντώνης Πλεξουσάκης.

Η Ομάδα Παραγωγών «Νότος» Ιεράπετρας, ενηλικιώνεται φέτος κλείνοντας ήδη 17 χρόνια ζωής και δείχνει πλέον έτοιμη μετά από μια συνετή  και αξιόπιστη παραγωγή και διακίνηση ποιοτικών πιστοποιημένων κηπευτικών προϊόντων, να κάνει το επόμενο βήμα της μετεξέλιξης της, μεταφέροντας τις δραστηριότητες της σε ένα μεγαλύτερο κτήριο συσκευασίας 1.360 τετρ. μέτρων, δεδομένου ότι πέρυσι είχε φτάσει τα 40 μέλη και τα 250 στρ. καλλιεργειών,  που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στο παλιό συσκευαστήριο των 500 τετρ. μέτρων.

«Για το σκοπό αυτό και μετά από πολύμηνη διαπραγμάτευση αποφασίσαμε να αγοράσουμε το μεγάλο συσκευαστήριο της εταιρείας «The Sellers» στη θέση Κρεμαστά στο 2ο χλμ Ιεράπετρας –Μακρυλιάς, όπου θα μεταφέρουμε όλες τις δραστηριότητες μας από την περιοχή «Καντόγλου» στο Κάτω Χωριό.

Με τη μεταφορά μας στις καινούργιες εγκαταστάσεις μέχρι το Φθινόπωρο,  θα μπορέσουμε σταδιακά να αυξήσουμε τα μέλη μας, αφού υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον αγοράς των συνεταιριστικών μερίδων μας. Επιδιώκουμε την ανάπτυξη μας κάνοντας μικρά αλλά σταθερά βήματα. Θα πρέπει κάποτε να το καταλάβουμε όλοι οι αγρότες ότι η συγκρότηση πολλών ομάδων παραγωγών , όπως το ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, μας ανοίγει νέους ορίζοντες  και διευκολύνει την αγροτική μας δραστηριότητα», μας είπε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών «Νότος» κ Αντώνης Πλεξουσάκης.

Η Ομάδα παραγωγών «Νότος» ξεκίνησε το  2006 να λειτουργεί με μόλις 7 παραγωγούς κηπευτικών, οι οποίοι πίστεψαν στο όραμα που είχε εκείνη την εποχή ο δημιουργός  της οργάνωσης νέος αγρότης τότε και πρώτος πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ Γιάννης Μαλαθράκης. Μετά από μερικά χρόνια τα μέλη αυξήθηκαν φτάνοντας τα 12, μετά έγιναν 20 και πέρυσι 40 , ενώ υπήρχαν και άλλοι αγρότες που ζητούσαν να ενταχθούν στην ομάδα.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Νότος» από το ξεκίνημα του προσέλκυε παραγωγούς που είχαν μια εξειδίκευση στην παραγωγή ντομάτας, μεγαλόκαρπης, ροζ, σε τσαμπί η τύπου «βελανίδι», έχοντας καταφέρει να κλείσει συμφωνίες συνεργασίας με πολλές αλυσίδες τροφίμων. Επειδή τα τελευταία χρόνια υπήρχαν και κάποια από τα 250 στρέμματα ντομάτας που μολύνθηκαν με την ίωση της καστανής ρυτίδωσης , πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι εκτάσεις δεν θα πρέπει να φυτευτούν ξανά τα επόμενα χρόνια με ντομάτες, το πιθανότερο είναι ότι στη νέα σαιζόν η ομάδα παραγωγών «Νότος» θα έχει και καλλιέργειες αγγουριού, ενώ το πιθανότερο είναι με την διεύρυνση του να φτάσει τα 280 με 300 στρέμματα συνολικά.

Στην Ιεράπετρα δραστηριοποιούνται ακόμη άλλες δυο Ομάδες Παραγωγών με την Οργάνωση παραγωγών «Ανατολή» να φτάνει στα 151 περίπου  ενεργά μέλη και 61 συνεργαζόμενους αγρότες και την Οργάνωση παραγωγών «Κάμιρος» που έχει φτάσει και αυτή τα 49 μέλη, ενώ είχε ξεκινήσει μαζί με τον «Νότο» το 2006 από μια παρέα 7 φίλων νέων αγροτών που ήθελαν να έχουν τη δυνατότητα να πουλούν μόνοι τους την παραγωγή τους.

Στην Ιεράπετρα υπάρχουν πολλοί αγρότες που θέλουν είτε να φτιάξουν νέα μικρά ευέλικτα συνεταιριστικά σχήματα , είτε να ενταχθούν στα υπάρχοντα σχήματα πληρώνοντας ένα σεβαστό ποσόν για την αγορά μιας συνεταιριστικής μερίδας . Οι περισσότεροι ωστόσο και κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία , φοβούνται να ρισκάρουν, καθώς θυμούνται παλιούς Συνεταιρισμούς αγροτών που κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο, δεν κατάφεραν ποτέ να ξεφύγουν από τον εφιάλτη της χρεοκοπίας.

neakriti.gr

Σχετικά Άρθρα

Ελεύθεροι επαγγελματίες – Αγρότες: 9 στους 10 με συντάξεις έως 800 ευρώ

Το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών θα λάβουν σύνταξη έως 800 ευρώ μεικτά (752 ευρώ...

Παραιτήθηκε από την Πλεύση Ελευθερίας ο αγροτοσυνδικαλιστής Σωκράτης Αλειφτήρας

Την παραίτησή του από την Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Σωκράτης Αλειφτήρας. Ο εκπρόσωπος Τύπου...

ΝΕΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ: Επιδοτήσεις, προγράμματα, Σχέδια Βελτίωσης και οι παγίδες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Σε δύο παράλληλους δρόμους κινείται το επενδυτικό ενδιαφέρον του πρωτογενούς τομέα: στο νέο καθεστώς...

Ξεπερνούν τα 8 εκ. ευρώ οι αιτήσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο στην Κρήτη

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη 12η φάση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου μετά την...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ