email:

info@agrocretanews.gr

Δευτέρα, 17 Αυγούστου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Κάμερες, GPS και σεκιούριτι επιστρατεύουν οι Έλληνες για να σώσουν τις ελιές τους

«Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν είχαμε βιώσει ποτέ κάτι αντίστοιχο στην περιοχή μας» δηλώνει στο Reuters ο Παναγιώτης Τσαφάρας, αναφερόμενος στα φαινόμενα κλοπής τόνων ελαιολάδου από ελαιοτριβεία και από αποθήκες μεμονωμένων αγροτών. Σε κάποιες περιπτώσεις οι κλέφτες «γδύνουν» τις ελιές στα χωράφια.

Ο 63χρονος ελαιοπαραγωγός έπεσε θύμα κλοπής δύο φορές φέτος. Τη δεύτερη του έκλεψαν πάνω από έναν τόνο ελιές. Τώρα αναγκάζεται να περιπολεί δύο φορές την ημέρα τη σοδειά του στα Φιλιατρά. «Όταν είδα ότι μου είχαν κλέψει τις ελιές σοκαρίστηκα, Σκέφτηκα, τι είναι αυτό, γιατί συμβαίνει;» αφηγείται στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Άλλοι αγρότες ανά τη χώρα έχουν λάβει πιο δραστικά μέτρα. Έχουν εγκαταστήσει κάμερες, GPS trackers στα δέντρα, ενώ κάποιοι σκέφτονται ακόμη και να προσλάβουν υπαλλήλους ιδιωτικής ασφαλείας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters.

Οι κλέφτες χτυπούν τη νύχτα. Χρησιμοποιούν βέργες για να χτυπήσουν τις ελιές από τα δέντρα ή σιωπηλά ηλεκτρικά αλυσοπρίονα για να κόψουν ολόκληρα κλαδιά που φορτώνουν σε φορτηγά. Για να μην εντοπιστούν εξάγουν το λάδι σε διάφορες περιοχές μακριά από τον τόπο, όπου κλάπηκε η σοδειά.

Εργάτες μαζεύουν ελιές στα Φιλιατρά/ REUTERS/Louisa Gouliamaki

Απότομη αύξηση στις κλοπές

Η ελληνική αστυνομία επιβεβαίωσε στο Reuters ότι σημειώθηκε απότομη αύξηση κλοπές ελιών και ελαιολάδου σε όλη τη χώρα φέτος.

Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία, που έχουν δει παρόμοια περιστατικά. Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι φημισμένο για την ποιότητά του.

Η φετινή παραγωγή αναμένεται να μειωθεί έως και 50% περίπου στους 170.000 τόνους, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η απόδοση θα είναι η χαμηλότερη εδώ και χρόνια, κυρίως λόγω των ασταθών καιρικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των καταιγίδων, της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών
που έχουν στεγνώσει τις ελιές.

Εργάτες έτοιμοι να μεταφέρουν τις ελιές στο ελαιοτριβείο REUTERS/Louisa Gouliamaki

Στα τάρταρα η παραγωγή, στα ύψη οι τιμές

Η μείωση της παραγωγής έχει διπλασιάσει τις τιμές χονδρικής του ελαιολάδου στα 8-9 ευρώ το λίτρο. Οι τιμές λιανικής έχουν φτάσει έως και τα 14 ευρώ, καθιστώντας την καλλιέργεια άκρως ελκυστικό στόχο για τους κλέφτες.

Τα Φιλιατρά με 5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα συνεισφέρουν το 10-12% της παραγωγής της Ελλάδας σε ελιές.

Ένα φορτηγό με ελιές στα Φιλιατρά. REUTERS/Louisa Gouliamaki

«Αυτά είναι θλιβερά πράγματα», λέει στο Reuters ο 37χρονος ελαιοπαραγωγός Δημήτρης Πλακουνούρης, που έχει 2.000 δέντρα στα Φιλιατρά. «Το μόνο μέτρο που μπορούμε να πάρουμε είναι να μαζέψουμε τις ελιές το συντομότερο δυνατό για να μην προλάβουν να μας τις κλέψουν», συμπληρώνει.

Ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου Παναγιώτης Φούδας από την πλευρά του έχει λάβει δράση. «Έχουμε τοποθετήσει κάμερες ασφαλείας και συναγερμό, έχουμε περιφράξαμε την περιοχή του ελαιουργείου για να προστατεύσουμε την καλλιέργεια και εμείς προσπαθούμε να κάνουμε περιπολίες τη νύχτα».

Ναυτεμπορική

Σχετικά Άρθρα

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η εφαρμογή Transpay για τη δημοσιοποίηση των πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων

Κατ’ εφαρμογή του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2022/128, τέθηκε σήμερα σε λειτουργία η ψηφιακή εφαρμογή...

Τροποποίηση για «Είδη πώλησης για τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες πωλητές υπαίθριου εμπορίου»

«Τροποποίηση της υπ. αρ. 18982/2022 «Είδη πώλησης για τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες πωλητές...

Ανάθεση καθηκόντων για την Παρέμβαση Π3-70-4.1 – Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων

Ανάθεση καθηκόντων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ως Οργανισμού Πληρωμών στο πλαίσιο διαχείρισης...

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Π.3-71, «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα»

Δημοσιεύθηκε η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης έτους 2026 στο...

Αγρότες, δάνεια και Σπίτι μου 3: Το κοινωνικό πακέτο που κλειδώνει στη ΔΕΘ

Αν τα προηγούμενα χρόνια η ΔΕΘ εστίαζε κυρίως σε νοικοκυριά, οικογένειες με παιδιά και νέους έως 30...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ