email:

info@agrocretanews.gr

Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Στο 13% μειώνεται ο ΦΠΑ για τα αγροτικά είδη

Τη μείωση του ΦΠΑ σε αγροτικά μηχανήματα, από 24% σε 13%, καθώς και στις εργασίες για την άρση εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία σε κτίρια, στο 4%, προβλέπει τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Ειδικότερα, οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύσουν άμεσα από την 1η Νοεμβρίου 2023 και προβλέπεται ότι θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών για τα αντίστοιχα αγαθά και υπηρεσίες.

Μειώνεται από 24 σε 13% ο ΦΠΑ για τα εξής αγροτικά μηχανήματα: Γεωργικοί ελκυστήρες και ελκυστήρες δασών, γεωργικές μηχανές, συσκευές και εργαλεία, αντλίες για υγρά, κινητά σιλό, θερμοκήπια, τα οποία από τη φύση και τα χαρακτηριστικά τους προορίζονται κυρίως ή αποκλειστικά για τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή τη δασοκομία.

Στην κτηνοτροφία περιλαμβάνεται κάθε δραστηριότητα εκτροφής ζώων, πτηνών ή εντόμων. Δεξαμενές αποθήκευσης νερού, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αποθήκευση νερού για την άρδευση ή την στράγγιση ή την πυρόσβεση ή στις ιχθυοκαλλιέργειες. Εξαιρούνται τα μέρη και τα εξαρτήματα των παραπάνω αγαθών. – Θεσπίζεται νέος υπερμειωμένος συντελεστής 4% για την εκτέλεση εργασιών που προορίζονται αποκλειστικά για την υπέρβαση ή απομάκρυνση αρχιτεκτονικών στοιχείων και λοιπών σταθερών και μη εμποδίων που περιορίζουν την κινητικότητα ατόμων με αναπηρία, σε δημόσια ή ιδιωτικά ή κτίρια που εξυπηρετούν δημόσιο συμφέρον. Ο ΦΠΑ για τις υπηρεσίες αυτές διαμορφώνεται στο 3% στα νησιά, όπου εφαρμόζεται μειωμένος κατά 30% συντελεστής.

Σχετικά Άρθρα

Η αλήθεια για την αναστολή διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ/ΑΑΔΕ

• Από το «δεν υπάρχει θέμα διαπίστευσης» στην επίσημη παραδοχή των 18 μηνών αναστολής...

Από σπινθήρες σε ανεμογεννήτρια η πυρκαγιά στη Βοιωτία – Δύο συλλήψεις

Γιάννης Ρήγος Συναγερμός στην κυβέρνηση για τα πύρινα μέτωπα - Στοίχημα τα εναέρια μέσα Συνελήφθη ο...

Η βόσκηση στο περιθώριο οι πυρκαγιές στο προσκήνιο

Οι περιορισμοί λόγω ζωονόσων κρατούν επί δύο χρόνια τα κοπάδια μακριά από την ύπαιθρο...

ΥΠΕΘΟ – ΥΠΑΑΤ – ΑΑΔΕ: H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναφέρει τη διαπίστευση του Οργανισμού Πληρωμών της ΑΑΔΕ

Στην επαναφορά της διαπίστευσης του ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών, ο οποίος λειτουργεί πλέον ως Γενική...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ