email:

info@agrocretanews.gr

Τρίτη, 21 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Ούτε για… ζήτω δεν φθάνουν τα λεφτά της απόσταξης κρίσης

Ανήσυχοι είναι οι Έλληνες αμπελουργοί και οινοποιοί καθώς τα πενιχρά κονδύλια της απόσταξης κρίσης υπολείπονται κατά πολύ των απαιτουμένων για την κάλυψη των αναγκών του κλάδου.

Με δεδομένη μάλιστα την αρνητική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο από την πανδημία, την έλλειψη χρηματοδότησης και τις στρεβλώσεις από τον ΕΦΚ που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα υπάρξει αδυναμία εκτόνωσης του προβλήματος των πλεονασμάτων και απορρόφησης της φετινής παραγωγής, κι όλα αυτά λίγο πριν ξεκινήσει ο τρύγος.

Ήδη, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οίνου κ. Γιάννης Βογιατζής με επιστολή του στους συναρμόδιους υπουργούς, και η οποία κοινοποιήθηκε και στον πρωθυπουργό, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας την κυβέρνηση να εξασφαλίσει κονδύλια ύψους 20 εκ. ευρώ ώστε το μέτρο της απόσταξης να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να μπορέσει ο οινικός κλάδος να ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Υπενθυμίζει επίσης, προς επίρρωση των θέσεων του κλάδου ότι τα 9 εκ. ευρώ της φετινής απόσταξης δεν επαρκούν, ότι πέρυσι η οινική αγορά κατάφερε να λειτουργήσει σχετικά ομαλά επειδή το αντίστοιχο κονδύλι που είχε διατεθεί ήταν 25 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα βρεθούν κονδύλια και από Εθνικούς πόρους, αυτό έως στιγμής δεν συνέβη και τελικά τα χρήματα της απόσταξης προέρχονται αποκλειστικά από τον φάκελο στήριξης του αμπελοοινικού τομέα (Ευρωπαϊκή και Εθνική συμμετοχή), και κυρίως από τα προγράμματα της προώθησης και της ενημέρωσης των οποίων οι δικαιούχοι παραιτήθηκαν. Μεταξύ αυτών και η ΕΔΟΑΟ , που προτάσσοντας την ανάγκη επιβίωσης του κλάδου αποφάσισε να παραιτηθεί των δύο εγκεκριμένων προγραμμάτων της, ένα για την Προβολή και προώθηση των οίνων σε Τρίτες Χώρες και ένα πληροφόρησης στα Κράτη Μέλη.

Σχετικά Άρθρα

Διπλό ατύχημα με τρακτέρ στη Μεσαρά – Δύο άτομα μεταφέρονται στο νοσοκομείο

Διερευνώνται τα αίτια των δύο ατυχημάτων  Μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών μετά από δύο σοβαρά περιστατικά με τραυματισμούς από τρακτέρ αυτή την...

Η Κρήτη παρακολουθεί με αγωνία τη Λέσβο: «Δεν θα επιτρέψουμε σφαγές ζώων»

Οι Κρητικοί κτηνοτρόφοι εκφράζουν στήριξη στη Λέσβο, χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τα μέτρα και προειδοποιούν ότι...

Tσιάρας στο ΕΡΤnews: Θα μας διευκολύνει όλους η άρση της ασυλίας γιατί δεν πρέπει να μείνει τίποτα στη σκιά –

«Και από Υπουργός παραιτήθηκα και ζήτησα να αρθεί η βουλευτική ασυλία μου και να...

ΥΠΑΑΤ: Επικαιροποίηση στοιχείων για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι, στο πλαίσιο της επιτήρησης και της...

Σχοινάς: Μέσα από τον διάλογο για τη νέα ΚΑΠ οικοδομούμε ένα νέο εθνικό συμβόλαιο για την επανεκκίνηση του πρωτογενούς τομέα

Μαργαρίτης  Σχοινάς: Μέσα από τον διάλογο για τη νέα ΚΑΠ οικοδομούμε ένα νέο εθνικό...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ