email:

info@agrocretanews.gr

Παρασκευή, 24 Ιουλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Μιχ. Καμπιτάκης: Φουλ της αισχροκέρδειας στο ελαιόλαδο

Κατά 35% σκαρφάλωσε μέσα στον Αύγουστο η τιμή του ελαιολάδου, ξεπερνώντας και τα 13 ευρώ το λίτρο στο ράφι, με τις εκτιμήσεις να είναι δυσοίωνες.

Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Καμπιτάκης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής, το λάδι που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή τυποποιημένο, έχει αγοραστεί πριν από 3-4 μήνες από τον παραγωγό περίπου στα 4,80-5 ευρώ το λίτρο μεσοσταθμικά. Ο ίδιος ανέφερε ότι η τιμή στο ράφι θα έπρεπε να είναι στα 8-9 ευρώ. «Πάνω από εκεί είναι απαγορευτικό. Πάει να γίνει είδος πολυτελείας» προειδοποίησε και έκανε λόγο για φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Όπως τόνισε, «κατεγράφησαν αυξήσεις από τα μέσα Ιουλίου, όταν είδαμε τις προβλέψεις για χαμηλή παραγωγή στην Ελλάδα και άλλες χώρες». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται οι τρελές αυξήσεις στο ράφι», ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνουν έλεγχοι, προκειμένου να επανέλθουν οι τιμές στα επίπεδα που πρέπει. Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι οι ελεγκτικές αρχές πρέπει να στοχεύσουν τις μεγάλες αλυσίδες.

Οι προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή

Ως προς τις προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή, είναι δυσοίωνες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ισπανία και την Ιταλία. «Ο παραγωγός δεν θα έχει λάδι να πουλήσει για να βγάλει τουλάχιστον το κόστος της καλλιέργειας» επεσήμανε. Είπε επίσης ότι «θα πέσει απότομα η κατανάλωση, πολύ δύσκολα ο καταναλωτής θα επιστρέψει».

Ενδεικτικά, είπε ότι «στην Κρήτη είχαμε πέρσι πάνω από 130.000 τόνους. Φέτος υπολογίζαμε 70.000-80.000 τόνους. Τώρα υπολογίζουμε 30.000-35.000. Πρόκειται για το 25% της περσινής παραγωγής». Απέδωσε, δε, την πτώση αυτή κυρίως στο δίμηνο βροχοπτώσεων στις αρχές του καλοκαιριού.

Η εξέλιξη των τιμών

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των τιμών, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «με την τρελή κούρσα, αν δεν μπουν στη μέση οι ελεγκτικές αρχές, ίσως να φτάσει και στα 20 ευρώ». «Οι προβλέψεις είναι πολύ κακές για τη φετινή παραγωγή. Αυτό θα το δούμε περίπου στο τέλος της χρονιάς, όταν θα έχουμε εικόνα και για την παραγωγή κάθε χώρας» σημείωσε.

naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Η ελληνική κτηνοτροφία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η ελληνική κτηνοτροφία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κρίση δεν αφορά μόνο έναν κλάδο....

Στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης ο Γ.Πιτσιλής της ΑΑΔΕ

Τα γραφεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης επισκέφθηκε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος...

Πατεράκης: «Το Κτηματολόγιο οδηγεί την Κρητη στο Υπερταμείο και στους δανειστές»

Ακούστε την συνέντευξη του Εμμανουήλ Πατεράκη, μέλους του ΣΕΚ, στον Studio Ρέθυμνο 9,80,...

Νέα ΚΑΠ 2028-2034: Ισχυρή χρηματοδότηση, ευελιξία και στήριξη της ελληνικής παραγωγής στο επίκεντρο του Εθνικού Διαλόγου

Γιάννης Ανδριανός: Περισσότερη ευελιξία δεν μπορεί να σημαίνει λιγότερηΕυρώπη – Διεκδικούμε μια ισχυρή και πραγματικά κοινή ΚΑΠ με επαρκήχρηματοδότηση Θανάσης Καββαδάς: Η νέα ΚΑΠ αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τονεπαναπροσδιορισμό του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ισχυρής, επαρκώς χρηματοδοτούμενης και περισσότερο προσαρμοσμένης στις ανάγκες της ελληνικής...

Επιστολή ΑΚΚΕΛ στο ΥΠΑΑΤ για “αδικαιολόγητο κενό πληρωμών” αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος

Με επιστολή που του απέστειλε και παρατίθεται στη συνέχεια, το ΑΚΚΕΛ περιγράφει την κατάσταση...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ