email:

info@agrocretanews.gr

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Συνεχίζεται η υψηλή πτήση για τις τιμές του ελαιολάδου

Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*

Συνεχίζεται η υψηλή πτήση των τιμών παραγωγού σε όλες τις Μεσογειακές χώρες με την Ιταλία να υπερίπταται με 12€/kg και την Ελλάδα και Ισπανία να ακολουθούν στο ύψος των 8,40€/kg.yguhgdwjf

Ωστόσο, οι τιμές αυτές αφορούν πολύ λίγες αγοραπωλησίες και πολύ μικρές ποσότητες αφού τα αποθέματα φαίνεται ότι έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό και οι κάτοχοι τους προβληματίζονται αν θα πρέπει να τα διαθέσουν έστω και στις υψηλές τιμές που διαμορφώνονται.

Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι και η κατανάλωση αρχίζει να παρουσιάζει κάποια κάμψη καίτοι τα πολύ καλά έξτρα φαίνεται να διατηρούν αρκετά καλά τους πελάτες και τις τιμές τους. Αρκετά καλές είναι όμως και οι τιμές και των άλλων κατηγοριών αφού στην Ισπανία τα Λαμπάντε ή Βιομηχανικά (οξύτητα > των 2ο) προσφέρονται σε τιμές πάνω από 6,5€/kg.

Στα πλαίσια αυτά, η προσοχή αγοραστών και παραγωγών φαίνεται να είναι επικεντρωμένη πλέον στις επίσημες εκτιμήσεις για την ερχόμενη παραγωγή όλων των χωρών και ιδίως εκείνης της Ισπανίας, οι όποιες όμως φέτος καθυστερούν κατά πολύ. Έτσι οι πρώτες προβλέψεις προέρχονται μόνο από τον Συνεταιριστικό τομέα ο οποίος εκτιμά την ερχόμενη παραγωγή της Ανδαλουσίας κάτω από 550.000 τόνους, δηλαδή σχεδόν ίδια με την χαμηλή περσινή παραγωγή των 510.000 τόνων και την παραγωγή όλης της χώρας σε περίπου 740.000 τόνους.

Τελικά σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 1ης Αυγούστου (www.sedik.gr) οι τιμές του έξτρα διεθνώς κυμάνθηκαν ως εξής (Πιν.1):

Στην Ελλάδα διατηρήθηκαν περίπου ίδιες με την προηγούμενη εβδομάδα και κυμάνθηκαν στην Κρήτη και Πελοπόννησο γύρω 8,40 €/kg οι μέγιστες και στα 7,00€/kg οι ελάχιστες ενώ στα Νησιά διατηρήθηκαν στα 7,40€/kg.

Στην Ισπανία κυμάνθηκαν από 8,38€/kg έως 7,37 €/kg ενώ στην Ιταλία διατηρήθηκαν στα υψηλά επίπεδα, όπου ήδη βρίσκονται από εβδομάδες κυμαινόμενες από 8,60 έως 12,0€/kg.

Στην Τυνησία κυμάνθηκαν γύρω στα 7,53€/kg.

Πηγή: ΣΕΔΗΚ

Σχετικά Άρθρα

Γιατί ακριβαίνει η φέτα – Αυτοί οι δύο παράγοντες εκτοξεύουν την τιμή της

Η φέτα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες πιέσεις, καθώς η μείωση της παραγωγής πρόβειου γάλακτος,...

Μεγάλα ύψη βροχής και στις τέσσερεις Περιφερειακές ενότητες της Κρήτης

Σημαντικές βροχοπτώσεις έχουν σημειωθεί και εξακολουθούν να σημειώνονται στην Κρήτη το διήμερο Τετάρτης-Πέμπτης, χθες...

Μυλοπόταμος: Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία – Απεγκλωβίστηκε οδηγός από αυτοκίνητο

Σοβαρά προβλήματα έχουν καταγραφεί και στο οδικό δίκτυο του ορεινού όγκου του Δήμου Μυλοποτάμου,...

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ταυτοποίησης και ιχνηλάτησης, του συνόλου των εγγεγραμμένων κτηνοτροφικών εκτροφών στη Λέσβο

Υπό τον κεντρικό συντονισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ολοκληρώθηκε σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου 2026, η...

Έκτακτη ανακοίνωση Κτηνοτροφικού Αμαρίου ενόψει ακραίων καιρικών φαινομένων

Ο ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 30/09/2026 ΕΩΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ