email:

info@agrocretanews.gr

Δευτέρα, 27 Ιουλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Στο χείλος του γκρεμού η κτηνοτροφία, μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών ζητά ο ΣΕΚ

Η κτηνοτροφία- πτηνοτροφία και γεωργία  σήμερα έχουν ξεπεράσει τα όρια της παραγωγικής τους επιβίωσης εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής, της συμπίεσης των τιμών παραγωγού, των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων, της έλλειψης ρευστότητας, της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος κ.α.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η μεγάλη αύξηση των τιμών ζωοτροφών, πάνω από 40% και των αναλώσιμων, σε συνδυασμό με τη στασιμότητα των τιμών γάλακτος και κρέατος, έχουν  οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί πλήγμα για τις κτηνοτροφικές – αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με σοβαρές συνέπειες όχι μόνο στους ίδιους τους παραγωγούς (έξοδος από το επάγγελμα) αλλά και στην παραγωγή  κτηνοτροφικών – αγροτικών προϊόντων, την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας μας, το εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο και την αγροτική μας οικονομία γενικότερα.

Ο ΣΕΚ για μια ακόμη φορά, μετά τα επανειλημμένα διαβήματα στην Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, ζητάει από την Κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα άμεσης προτεραιότητας προκειμένου να σωθεί η κτηνοτροφία. 
Μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές από 13% που είναι σήμερα σε 6%.
Μέτρα μείωσης του υψηλού κόστους ενέργειας (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα) 
Κατάργηση της φορολόγησης των παραγωγικών ακίνητων ( στάβλοι, αποθήκες κ.α), από κάθε φόρο ΕΝΦΙΑ, συμπεριλαμβανομένου του συμπληρωματικού.
Για τα δάνεια των κτηνοτρόφων – πτηνοτρόφων: Αντί να δίνονται στα funds τα οποία απειλούν με πλειστηριασμούς των μαντριών από 10 έως 30% της αξίας των δανείων, να θεσπιστεί ειδικός νόμος για τη ρύθμιση των δανείων με διαγραφή του 70% των χρεών και αποπληρωμή του υπολοίπου 30 % για έως και 20 χρόνια.
Οι επιδοτήσεις της νέας  ΚΑΠ 2021-2027 να κατευθυνθούν σε αυτούς που παράγουν.
Άμεση οικονομική στήριξη, είτε με de minimis, είτε με κορονοενίσχυση, η κτηνοτροφία άλλωστε δεν έχει στηριχθεί μέχρι τώρα σχεδόν καθόλου, είτε μέσω άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου.

Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ

ΑΝ ΔΕΝ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΤΩΡΑ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΚ
Παναγιώτης Πεβερέτος

Σχετικά Άρθρα

Ανοίγει σήμερα ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός – Ποιοι οφειλέτες ευνοούνται και τι αλλάζει στις ρυθμίσεις χρεών

Σε λειτουργία τίθεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα, με δυνατότητα ένταξης για οφειλές άνω των 5.000...

Νέα Αριστερά: Άμεσες και πλήρεις αποζημιώσεις στους αγρότες του Δήμου Τυρνάβου

Η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε το Δαμάσι, τον Τύρναβο, τα Πλατανούλια, τα Δένδρα και...

Αγρότες: Πώς θα κάνουν δωρεάν διακοπές

Δωρεάν διακοπές – με 12 διανυκτερεύσεις στα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου -, όπως και φθηνότερη συμμετοχή στα...

Ελαιοκαλλιέργεια Κρήτης:  Ο…ρυγχίτης πρόλαβε το δάκο – Τεράστιες καταστροφές στα λιόφυτα που δεν ήταν φορτωμένα!

Μπορεί ο δάκος να μην έχει ξεκινήσει ακόμα την δυναμική του εμφάνιση στις ελαιοκαλλιέργειες...

«Βροχή» καταγγελιών για ακαθάριστα οικόπεδα: Στις 8.000 οι αναφορές – Τι ισχύει με τα βαριά πρόστιμα

Τις περίπου 8.000 αναφορές πολιτών για ακαθάριστα οικόπεδα γεμάτα ξερά χόρτα και απορρίμματα, που...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ