email:

info@agrocretanews.gr

Παρασκευή, 24 Ιουλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Το ελαιόλαδο αποτρέπει τη θρόμβωση

Το ελαιόλαδο, όταν καταναλώνεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα σχετίζεται με μειωμένη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων γεγονός που μειώνει την τάση του αίματος να πήζει και να μην ρέει σωστά, σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο Epidemiology and Prevention – Lifestyle and Cardiometabolic Health Scientific Sessions 2019 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Τα αιμοπετάλια είναι κλάσματα κυττάρων αίματος που συγκολλούνται μεταξύ τους και σχηματίζουν συστάδες και θρόμβους όταν ενεργοποιούνται. Συμβάλλουν στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες (αθηροσκλήρωση), η οποία αποτελεί τη βάση για τα περισσότερα καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά επεισόδια», σύμφωνα με τον συγγραφέα μελέτης Sean P. Heffron, επίκουρο καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και στο Ιατρικό Κέντρο για την Πρόληψη της Καρδιαγγειακής Νόσου στη Νέα Υόρκη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διατροφικά ερωτηματολόγια για να καθορίσουν πόσο συχνά 63 παχύσαρκα, μη διαβητικά άτομα, έτρωγα ελαιόλαδο. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 32,2 ετών και ο μέσος δείκτης σώματος ήταν 44,1.

Από την ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν ελαιόλαδο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είχαν χαμηλότερη δραστηριότητα αιμοπεταλίων από τους συμμετέχοντες που έτρωγαν λιγότερο συχνά ελαιόλαδο. Και όσο χαμηλότερα επίπεδα συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων τόσο πιο συχνά κατανάλωναν ελαιόλαδο τα παχύσαρκα άτομα.

«Τα παχύσαρκα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο, ακόμα κι αν δεν έχουν διαβήτη ή άλλες παθήσεις σχετικές με την παχυσαρκία. Η μελέτη μας δείχνει ότι η συνειδητή κατανάλωση ελαιολάδου έχει την δυνατότητα να συμβάλλει στην τροποποίηση του κινδύνου, μειώνοντας έτσι την καρδιαγγειακή απειλή στα παχύσαρκα άτομα. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που καταγράφει τις επιδράσεις της διατροφής και ειδικά του ελαιολάδου στην λειτουργία των αιμοπεταλίων σε ανθρώπους με πλεονάζον βάρος», σημειώνει ο Δρ. Heffron.

Πηγή: ygeaimou.gr

Σχετικά Άρθρα

Νέα ΚΑΠ 2028-2034: Ισχυρή χρηματοδότηση, ευελιξία και στήριξη της ελληνικής παραγωγής στο επίκεντρο του Εθνικού Διαλόγου

Γιάννης Ανδριανός: Περισσότερη ευελιξία δεν μπορεί να σημαίνει λιγότερηΕυρώπη – Διεκδικούμε μια ισχυρή και πραγματικά κοινή ΚΑΠ με επαρκήχρηματοδότηση Θανάσης Καββαδάς: Η νέα ΚΑΠ αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τονεπαναπροσδιορισμό του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ισχυρής, επαρκώς χρηματοδοτούμενης και περισσότερο προσαρμοσμένης στις ανάγκες της ελληνικής...

Επιστολή ΑΚΚΕΛ στο ΥΠΑΑΤ για “αδικαιολόγητο κενό πληρωμών” αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος

Με επιστολή που του απέστειλε και παρατίθεται στη συνέχεια, το ΑΚΚΕΛ περιγράφει την κατάσταση...

Πώς να πάτε προετοιμασμένοι στη δήλωση ΟΣΔΕ για να περάσετε τον έλεγχο – Όλες οι οδηγίες

Αναστάσης Κατσαβός Τα δεδομένα με το νέο ΟΣΔΕ για την πλατφόρμα που θα ανοίξει σε...

Πατεράκης: «Το Κτηματολόγιο οδηγεί την Κρητη στο Υπερταμείο και στους δανειστές»

Ακούστε την συνέντευξη του Εμμανουήλ Πατεράκη, μέλους του ΣΕΚ, στον Studio Ρέθυμνο 9,80,...

Η ελληνική κτηνοτροφία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η ελληνική κτηνοτροφία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κρίση δεν αφορά μόνο έναν κλάδο....

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ