email:

info@agrocretanews.gr

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Μέλι, ρυθμίζει το σάκχαρο και ρίχνει τη χοληστερόλη

Το μέλι έχει ευεργετικές επιδράσεις τόσο στο ανοσοποιητικό όσο και στο αιμοποιητικό σύστημα, καθώς προκαλεί αύξηση της παραγωγής των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων.

Μία από τις πιο σημαντικές του ιδιότητες, ωστόσο, είναι ο ρόλος που διαδραματίζει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Σε σχέση με τη ζάχαρη, η κατανάλωση του μελιού ως γλυκαντικό είναι προτιμότερη για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καθώς δεν προκαλεί τόσο απότομη αύξηση της γλυκόζης του αίματος. Ο οργανισμός διαχειρίζεται τα σάκχαρα του μελιού αποτελεσματικότερα από την σουκρόζη ή τη γλυκόζη μεμονωμένα. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το μέλι βελτιώνουν τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος γενικότερα.

Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί βρέθηκε πως στα υγιή άτομα το φυσικό μέλι οδήγησε σε μείωση κατά 7% της ολικής χοληστερόλης και 6% της γλυκόζης του αίματος, ενώ, παράλληλα, προκάλεσε αύξηση της HDL («καλής») χοληστερόλης κατά 2%. Αντίθετα, η ζάχαρη και το τεχνητό μέλι δεν είχαν τέτοιες επιδράσεις. Σε ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη, το τεχνητό μέλι αύξηση της LDL («κακή») χοληστερόλη, ενώ το φυσικό μέλι μείωσε κατά 8% την ολική χοληστερόλη και κατά 11% της LDL. Τέλος, σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, το φυσικό μέλι προκάλεσε μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε σχέση με τη δεξτρόζη και τη σουκρόζη.

Πηγή: Τρώμε και ομορφαίνουμε – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας, κρυμμένα στην Ελληνική κουζίνα, Δημήτρης Κουρέτας & Ηλίας Μαμαλάκης, Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση του ΥπΑΑΤ Μ. Σχοινά με τις επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: Στο επίκεντρο η αποτελεσματικότερη άσκηση των κρατικών αρμοδιοτήτων στον πρωτογενή τομέα

Η αποτελεσματικότερη λειτουργία του πρωτογενούς τομέα σε ολόκληρη την επικράτεια και ο καλύτερος συντονισμός...

Τραγική κατάληξη στο Ρέθυμνο: Αυτό είναι το σημείο που βρέθηκε νεκρός ο κτηνοτρόφος στις Καρίνες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση ανάσυρσης της σορού του άτυχου άνδρα, ο οποίος βρέθηκε...

Αγωνία για κτηνοτρόφο που αγνοείται στο Ρέθυμνο – Έρευνες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής

Πήγε χθες το βράδυ στο ποιμνιοστάσιό του και έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής...

Μ. Σχοινάς: 3,63 εκατ. ευρώ σε 7.715 καλλιεργητές μηδικής που επλήγησαν από τα μέτρα για την ευλογιά

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων η ενίσχυση – Αφορά έξι Περιφερειακές Ενότητες Στην καταβολή 3.635.944,05 ευρώ...

Γιατί ακριβαίνει η φέτα – Αυτοί οι δύο παράγοντες εκτοξεύουν την τιμή της

Η φέτα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες πιέσεις, καθώς η μείωση της παραγωγής πρόβειου γάλακτος,...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ