email:

info@agrocretanews.gr

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, 2025

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Χτύπησαν κόκκινο οι τιμές των Κρητικών τυροκομικών

Την παραπέρα άνοδο των τιμών στα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα της Κρήτης, που ήδη βρίσκονται σε δυσβάσταχτα επίπεδα για τους περισσότερους καταναλωτές, προβλέπουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, αφού εκτιμούν ότι οι τυροκόμοι ολοκληρώνουν τις πωλήσεις των τυριών που είχαν τυροκομήσει με το γάλα του χειμώνα, το κόστος παραγωγής δεν έχει πέσει και η κατανάλωση λόγω των τουριστών και των Αθηναίων που έχουν κατέβει στο νησί παραμένει υψηλή και σύντομα θα είναι πάνω από την προσφορά των προϊόντων.

«Εμείς το λέμε διαρκώς, ότι θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης να τύχουν ιδιαίτερης ενίσχυσης για να μπορούν να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες», τονίζει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι έχουν ξεκινήσει μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας και μειώνουν σημαντικά τις τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και εκφράζει και ο ίδιος την ανησυχία του, για την αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων, μέσα στο καλοκαίρι!

«Μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες ήδη έχουν αρχίσει να μειώνουν σημαντικά τις τιμές των παραγωγών στο αιγοπρόβειο γάλα στη χώρα μας. Αν αυτό συνεχιστεί, θα είναι καταστροφικό», λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του ΣΕΚ.

«Οι γαλακτοβιομηχανίες ισχυρίζονται πως έχουν μειωθεί οι ζωοτροφές και γι’ αυτό πρέπει να μειώσουν προς τους παραγωγούς και τις τιμές του γάλακτος. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Για παράδειγμα η τιμή στη σόγια παραμένει στα ύψη», σύμφωνα με τον ίδιο.

Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη η τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα είναι στο 1,30 ευρώ το κιλό και στο κατσικίσιο στο 1 με 1,05 ευρώ το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα αρκετές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε μειώσεις τιμών στα τιμολόγια του Απριλίου και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο κύκλος των επιχειρήσεων αυτών, που επικαλούνται παράλληλα και τη μείωση της κατανάλωσης της φέτας τους στην αγορά, διευρύνεται διαρκώς.

Στο ερώτημά μας αν φοβάται για ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλακτος στη χώρα μας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος μάς απάντησε πως «τα γάλατα που έρχονται από τη Ρουμανία είναι λιγοστά. Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί δραματικά και εκεί. Και έτσι δεν υπάρχει το περιθώριο τώρα να έρχονται μεγάλες ποσότητες στη χώρα μας και να “βαφτίζονται”»…

Ο παλαίμαχος συνδικαλιστής καταλήγει: «Εμείς συνεχίζουμε να πιέζουμε, ώστε οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης να τύχουν ιδιαίτερης στήριξης από το κράτος. Γι’ αυτό ζητήσαμε να εφαρμοστεί και το εμπορικό ισοδύναμο, αλλά ούτε και αυτό φτάνει».

«Έρχονται νέες ανατιμήσεις»

«Εμείς το γάλα για να φτιαχτούν τα σημερινά τυριά το βγάλαμε τον χειμώνα με αυξημένο κόστος. Έτσι τώρα, που πλέον δεν ταΐζουμε με ζωοτροφές όπως τον χειμώνα, ακόμα και τσάμπα να είναι, εμείς δε θα έχουμε κανένα όφελος», εξηγεί από την πλευρά του στο neakriti.gr ο κτηνοτρόφος-τυροκόμος και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, Μανούσος Σταυριανουδάκης.

Έτσι εξηγεί και τις αυξημένες τιμές που ισχύουν σήμερα στα ράφια των καταναλωτών για τα παραδοσιακά τυριά της Κρήτης. Σημειώνοντας ότι τώρα το αιγοπρόβειο γάλα τελειώνει και από τον Ιούλιο και μετά θα υπάρξουν στην αγορά ελλείψεις.

«Σήμερα τα τυροκομικά προϊόντα είναι πάρα πολύ λίγα. Δηλαδή, από Ιούλιο-Αύγουστο θα υπάρξει έλλειψη. Αυτό είναι σίγουρο. Ήδη καταναλώνονται 40 ημερών τυριά. Και σε λίγο καιρό γραβιέρα δε θα υπάρχει. Τα μεγαλύτερα προβλήματα θα τα δούμε από τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο», λέει ο Μανούσος Σταυριανουδάκης.

Μάλιστα, ο ίδιος καταγγέλλει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε ελέγχους στα εισαγόμενα τυροκομικά προϊόντα. Και θα γεμίσουν πάλι την αγορά με δήθεν τυριά που δε θα είναι τυριά, θα είναι κάτι άλλο»…

Για τις τιμές που επικρατούν σήμερα στην Κρήτη, ο ίδιος μας λέει ότι στη χονδρική η τιμή της γραβιέρας είναι στα 12 ευρώ το κιλό. Στη λαϊκή αγορά κυμαίνεται από 13 έως 16,5 ευρώ το κιλό, ενώ στη λιανική η τιμή φτάνει έως και τα 20 ευρώ το κιλό.

Στην ξινομυζήθρα οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 8 έως 10 ευρώ το κιλό. Και το λευκό τυρί άλμης κυμαίνεται γύρω στα 10 ευρώ το κιλό στη λαϊκή και από 10 έως 14 ευρώ το κιλό στα ράφια της λιανικής κατανάλωσης.

«Εμείς είχαμε πει ότι δε γίνεται να είναι ένα μεροκάματο και ένα κιλό τυρί. Εμείς έχουμε διεκδικήσει 20 ευρώ κατά κεφαλή παραγωγικού ζώου, αλλά δεν το δέχτηκαν», καταλήγει χαρακτηριστικά.

«Άδικα ελπίζουμε»

«Άδικα περιμέναμε τον Ιούνιο να πέσουν οι τιμές στο ράφι», λέει στο neakriti.gr το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Τάσος Ξενάκης.

«Παρόλο που υπάρχει κάποια μείωση σε ό,τι αφορά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, βλέπουμε δυστυχώς σε βασικά προϊόντα, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, να συνεχίζουν οι τιμές τους πραγματικά να εκτοξεύονται. Η κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές θα πρέπει να ασχοληθεί με το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Εμείς έχουμε προτείνει κάποιες λύσεις που δεν εισακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής. Κι εδώ πρέπει να πούμε ότι υπάρχει και το κόστος παραγωγής στους κτηνοτρόφους, που πληρώνουν πολύ ακριβά τις ζωοτροφές και το κόστος το βιώνουν και οι κτηνοτρόφοι, παράλληλα με τους καταναλωτές».

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής μάς είπε: «Εμείς είχαμε προβλέψει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι δε θα σταματήσει η άνοδος των τιμών, η οποία φτάνει στο σημείο της αισχροκέρδειας. Είχαμε κάποια σενάρια ότι θα σταματούσε τον Ιούνιο, αλλά το “φρένο” αυτό φαίνεται ότι δεν μπαίνει μέχρι τώρα και μάλλον θα συνεχιστεί το φαινόμενο αυτό και μέσα στο καλοκαίρι… Και όταν θα πληρώνεις μόνο τη φέτα 20 ευρώ, δυστυχώς, καταλαβαίνετε πόσο θα επιβαρύνεται συνολικά το κόστος κάθε νοικοκυριού… Από την άλλη, το να συντηρούμαστε από υποκατάστατα και όχι από γνήσια γαλακτοκομικά προϊόντα αυτό δεν είναι και το καλύτερο, όχι μόνο για την τσέπη μας, αλλά και για την υγεία μας».

“Στεγνώνει” από γάλα η Κρήτη – Μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες παίρνουν όλο το γάλα του νησιού

«Τα τελευταία χρόνια έρχονται μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες στην Κρήτη και αγοράζουν το περισσότερο γάλα. Στο νησί στη συνέχεια μένουν ελάχιστες ποσότητες», λέει από την πλευρά του στο neakriti.gr ο κτηνοτρόφος, τυροκόμος και πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου, Γιώργος Τζουλιαδάκης.

«Η κρίση στα γαλακτοκομικά μας προϊόντα», όπως λέει, «έχει ξεκινήσει από την ανάγκη των κτηνοτρόφων τα τελευταία δύο χρόνια να μειώσουν δραματικά το ζωικό τους κεφάλαιο. Έτσι, μειώθηκε και η παραγωγή στο γάλα. Και οι τυροκόμοι αναγκάζονται να μειώσουν έτσι τον χρόνο ωρίμανσης των τυριών, για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς. Όμως τα τυριά δε φτάνουν για να καλύψουν τη ζήτηση. Και έτσι έχουμε την άνοδο των τιμών», σύμφωνα με τον Γιώργο Τζουλιαδάκη.

Ο συνδικαλιστής τονίζει, μάλιστα, πως ο ίδιος περιμένει νέες ανατιμήσεις στην αγορά της Κρήτης στα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα. «Ήδη στη γραβιέρα η τιμή στην αγορά ξεκινάει από τα 17 ευρώ. Και φτάνει ή και ξεπερνάει τα 20 ευρώ το κιλό. Έχω δει γραβιέρα να πωλείται στα 22 ευρώ το κιλό», λέει χαρακτηριστικά.

neakriti.gr

Σχετικά Άρθρα

Διορθώσεις στα αγροτεμάχια ΟΣΔΕ για συνδεδεμένες – Τι ισχύει για τις πληρωμές Νέων Αγροτών και τα 168 εκατ. ευρώ του πριμ εγκατάστασης

ΟΣΔΕ: Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για τις διορθώσεις στα αγροτεμάχια που δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ 2025για τις συνδεδεμένες...

Η πιο γλυκιά γιορτή επιστρέφει!

9η Γιορτή Μελιού – Προαύλιος Χώρος Ζαππείου | 30 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου |...

Η Νέα Αριστερά καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη διάλυση του αγροτικού τομέα

Η Νέα Αριστερά καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη διάλυση του αγροτικού τομέα και την πρωτοφανή κρίση...

Όλες οι πληρωμές αγροτών και κτηνοτρόφων που πλησιάζουν

Στην καθυστέρηση των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, την εξεταστική επιτροπή για το κύκλωμα επιδοτήσεων, αλλά και στην πορεία της ευλογιάς...

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για τις πυρκαγιές του 2025 μέσω myAADE

Μέσα από το πληροφοριακό σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, γίνεται η υποβολή των...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ