email:

info@agrocretanews.gr

Παρασκευή, 24 Ιουλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Κίνδυνος για τη δακοκτονία λόγω νέων διαδικασιών

Υποχρεωτική η πιστοποίηση των ψεκαστικών

“ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ” – Γ. Κώνστας 08-05-23

 Την ανάγκη να επισπεύσουν τις διαδικασίες πιστοποίησης των ψεκαστικών τους καλούν ιδιοκτήτες τρακτέρ και αγροτικών που συμμετέχουν στη δακοκτονία οι αρμόδιοι φορείς.AFEFAWEFW

Φέτος για τη συμμετοχή στο έργο της δακοκτονίας θα πρέπει να έχουν “πιστοποίηση ψεκαστικού συγκροτήματος” κάτι που δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα όλοι οι μετέχοντες στη δακοκτονία.

 Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων η διαδικασία προχωράει και υπάρχει η εκτίμηση πως μέχρι να γίνει ο σχετικός διαγωνισμός οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων θα έχουν λάβει τη σχετική πιστοποίηση.

 Σημειώνεται πως τόσο για τα Χανιά όσο και το γειτονικό Ρέθυμνο είναι μόλις ένας ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο του ελέγχου των ψεκαστικών και της πιστοποίησης τους.

 Για να γίνει η πιστοποίηση τα αγροτικά και τα τρακτέρ μιας περιοχής θα πρέπει να φέρουν πάνω τους το ψεκαστικό μηχάνημα και να συγκεντρωθούν σε κεντρικό σημείο στο οποίο και θα έλθει ο εργολάβος να κάνει τον έλεγχο και να δώσει τη πιστοποίηση. Ο έλεγχος αφορά την τοποθέτηση του ψεκαστικού, τη σωστή λειτουργία, την μη απώλεια φαρμάκου και ότι άλλο προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

 Για να συμμετέχει στη δακοκτονία ένας ιδιοκτήτης τρακτέρ ή αγροτικού οχήματος θα πρέπει να έχει λάβει τη σχετική πιστοποίηση που θα κατατεθεί ανάμεσα στα δικαιολογητικά για την ανάθεση της δακοκτονίας σε συνεταιρισμό, κοινωφελή ή αναπτυξιακή Δήμου. Αν δεν έχει αυτήν την πιστοποίηση δεν θα μπορεί να συμμετέχει στον ψεκασμό κάτι που σημαίνει ότι μπορεί ένα ή περισσότερα χωριά να εξαιρεθούν από την δολωματική δακοκτονία που γίνεται υπό την επίβλεψη του κράτους.

 Σε επίπεδο Δήμων, ο Δήμος Αποκορώνου έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία ώστε να μην κινδυνεύσει η διαδικασία, ενώ εκτίμηση των φορέων είναι πως το επόμενο διάστημα οι ιδιοκτήτες τρακτέρ και φορτηγών σε όλο τον νομό θα προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς στην πιστοποίηση των ψεκαστικών τους.

Σχετικά Άρθρα

Νέα ΚΑΠ 2028-2034: Ισχυρή χρηματοδότηση, ευελιξία και στήριξη της ελληνικής παραγωγής στο επίκεντρο του Εθνικού Διαλόγου

Γιάννης Ανδριανός: Περισσότερη ευελιξία δεν μπορεί να σημαίνει λιγότερηΕυρώπη – Διεκδικούμε μια ισχυρή και πραγματικά κοινή ΚΑΠ με επαρκήχρηματοδότηση Θανάσης Καββαδάς: Η νέα ΚΑΠ αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τονεπαναπροσδιορισμό του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ισχυρής, επαρκώς χρηματοδοτούμενης και περισσότερο προσαρμοσμένης στις ανάγκες της ελληνικής...

Επιστολή ΑΚΚΕΛ στο ΥΠΑΑΤ για “αδικαιολόγητο κενό πληρωμών” αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος

Με επιστολή που του απέστειλε και παρατίθεται στη συνέχεια, το ΑΚΚΕΛ περιγράφει την κατάσταση...

Πατεράκης: «Το Κτηματολόγιο οδηγεί την Κρητη στο Υπερταμείο και στους δανειστές»

Ακούστε την συνέντευξη του Εμμανουήλ Πατεράκη, μέλους του ΣΕΚ, στον Studio Ρέθυμνο 9,80,...

Η ελληνική κτηνοτροφία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η ελληνική κτηνοτροφία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κρίση δεν αφορά μόνο έναν κλάδο....

Στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης ο Γ.Πιτσιλής της ΑΑΔΕ

Τα γραφεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης επισκέφθηκε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ