email:

info@agrocretanews.gr

Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Επιστολή ΕΘΕΑΣ σε Στύλιο για εφαρμοστικές ΚΑΠ

Ολόκληρη η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ, Η εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ 2023-27 από 1.1.2023 περιέχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την εφαρμοζόμενη τα προηγούμενα χρόνια και αυτό δημιουργεί ανησυχία ανάμεσα στους συνεταιρισμούς μέλη της ΕΘΕΑΣ και σε όλους τους παραγωγούς. Η νέα εφαρμογή είναι πολυπλοκότερη και δημιουργεί ανασφάλεια για την μη καλή αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται για τους παραγωγούς. Μια από τις κρίσιμες εκκρεμότητες αποτελεί και η έκδοση της εφαρμοστικής απόφασης, ώστε να γνωρίζουν οι παραγωγοί τις δυνατότητές τους και τις υποχρεώσεις τους επακριβώς, ώστε να προγραμματίσουν και τι θα συμπεριλάβουν στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023 που πρέπει να αρχίσουν να υποβάλλονται άμεσα για να μην έχουν απώλεια ενισχύσεων. Αυτή την στιγμή δεν έχει δοθεί στην ΕΘΕΑΣ κανένα σχέδιο στα πλαίσια της διαβούλευσης για να υπάρξουν παρατηρήσεις και βελτιώσεις που θα αφορούν τους αγρότες.

Ήδη έχουν εντοπισθεί θέματα με διαφορές ερμηνείας μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών σας, όσον αφορά τον βασικό κανονισμό 2115/2022 και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο. Ένα τέτοιο θέμα αφορά τον πιθανό αποκλεισμό νέων αγροτών και δικαιούχων σχεδίων βελτίωσης από την μη σωστή επιλογή οικολογικού σχήματος. Αντίθετα έγινε γνωστό ότι αντί της απλοποίησης με την προώθηση έκδοσης μίας εφαρμοστικής απόφασης όπως ίσχυσε την περίοδο 2014-2022 θα εκδοθούν περισσότερες της μια εφαρμοστικές αποφάσεις, με βάση τις αρμοδιότητες των διαφόρων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ ! και όχι την ανάγκη των συνεταιρισμών και αγροτών για απλοποίηση.

Εάν ληφθεί υπόψη ότι οι αρμοδιότητες αυτές αργότερα μπορεί να αλλάξουν γίνεται κατανοητό ότι οι πολλές αποφάσεις εφαρμογής με το ξεκίνημα δεν είναι καθόλου λειτουργική επιλογή. Για να αποφευχθούν προβλήματα και να μην αυξηθεί και άλλο η πολυπλοκότητα από αχρείαστο κατακερματισμό αποφάσεων, παρακαλούμε ως ΕΘΕΑΣ και Συνεταιρισμοί, να εκδοθεί μια απόφαση εφαρμογής και για την οποία πριν την έκδοση της, να υπάρξει διαβούλευση για τυχόν παρατηρήσεις από την πλευρά μας που θα διασφαλίζουν την κατά το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση για τους αγρότες το 2023. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση σας είναι αναγκαία».

Σχετικά Άρθρα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έφοδος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στα Τρίκαλα και νέος “κύκλος” ερευνών

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την αιφνιδιαστική έφοδο...

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 9 Νοεμβρίου έως 13 Νοεμβρίου

Κατά την περίοδο 9 Νοεμβρίου έως 13 Νοεμβρίου, θα καταβληθούν 64.500.000 ευρώ σε 59.600...

Δηλώσεις ΟΣΔΕ: Αιχμές για σκόπιμες καθυστερήσεις – Αντιδράσεις από τα ΚΥΔ της Κρήτης

Έντονη ανησυχία προκαλούν στην κυβέρνηση οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στην οριστικοποίηση των δηλώσεων του...

Κραυγή αγωνίας από τους αμπελουργούς της Κρήτης – Μέτρα για τη Σουλτανίνα και ελέγχους στην αγορά ζητά η βουλευτής Ε. Βατσινά

Ε. Βατσινά: «Αντί για ουσιαστικά μέτρα στήριξης, η κυβέρνηση επικαλείται προγράμματα της ΚΑΠ, μελλοντικές...

Πλακιωτάκης: Στο επίκεντρο οι καταστροφές στο Λασίθι και η κλιματική θωράκιση

Την ανάγκη για δίκαιη πράσινη μετάβαση και ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας υπογράμμισε ο Γιάννης...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ