email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 4 Οκτωβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Κόντρα στο ρεύμα το ελληνικό ελαιόλαδο

Καταγράφει θεαματική αύξηση παραγωγής

ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ 11-2-2023, Σπ. Πιστικός

Κόντρα στην τάση της μείωσης της παραγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών κινείται στην τρέχουσα σεζόν η ελληνική παραγωγή, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ. DSC 0281.JPG30Η γενικότερη πτωτική τάση καθώς η συνολική παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου για τη σεζόν 2022/23 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2.625 χιλιάδες τόνους, έναντι 3.391 χιλιάδων τόνων το 2021/22, μία πτώση της τάξεως του 23% σε ετήσια βάση.

Μάλιστα, η επίδοση αυτή αναμένεται ότι θα είναι μακράν η χαμηλότερη της τελευταίας εξαετίας. Η πτώση είναι πιο αισθητή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (-34% σε ετήσια βάση και -30% συγκριτικά με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας), καθώς η παραγωγή στην Ισπανία αναμένεται να μειωθεί φέτος κατά 48%, αυτή της Πορτογαλίας κατά 39% και αυτή της Ιταλίας κατά 29%.

Η ελληνική παραγωγή, αντίθετα, προβλέπεται ότι θα αυξηθεί φέτος κατά 51%, φτάνοντας τους 350.000 τόνους και ξεπερνώντας την επίδοση της σεζόν 2017/18 (346.000 τόνοι). Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική παραγωγή θα είναι φέτος κατά πολύ μεγαλύτερη από την ιταλική (235.000 τόνοι) και θα παρουσιάζει σαφώς μικρότερη «ψαλίδα» με την ισπανική σε σχέση με πέρυσι, αφού η Ισπανία προβλέπεται ότι θα παραγάγει φέτος 780.000 τόνους ελαιολάδου, έναντι 1.491.000 την περσινή χρονιά. Πάντως, η Ισπανία θα συνεχίσει να αντιπροσωπεύει πάνω από τη μισή παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (52%), με την Ελλάδα να ακολουθεί με μερίδιο 23% και την Ιταλία με 16%.

Σχετικά Άρθρα

ΑΚΚΕΛ: Άμεση καταγραφή των καταστροφών στην Κρήτη. Πλήρεις αποζημιώσεις στους πληγέντες

Η Κρήτη δοκιμάζεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, με πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές σε αγροτικές...

Άμεσες αποζημιώσεις στα πρότυπα του «Daniel» – Τεράστιο πλήγμα στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης

Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα σε ολόκληρη την Κρήτη οι καταγραφές...

Νέο 112 στον Μυλοπόταμο: «Μετακινηθείτε σε υψηλότερα σημεία» – Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας

Νέο μήνυμα του 112 ήχησε στις 11:55 το πρωί του Σαββάτου για την ευρύτερη...

«Σαρωτικό χτύπημα» στον πρωτογενή τομέα – Τεράστιες απώλειες σε ζώα, καλλιέργειες και αγροτικές υποδομές

Η κακοκαιρία γονάτισε τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης – Νεκρά ζώα και ανυπολόγιστες...

Αγρότες: Η ΑΙ δείχνει πότε είναι η ώρα της συγκομιδής

Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης επιχειρούν να προβλέψουν πότε και σε ποιες ποσότητες θα είναι διαθέσιμη...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ