email:

info@agrocretanews.gr

Παρασκευή, 24 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Οι κινητοποιήσεις της Κρήτης

Χτες Κυριακή 5 Φλεβάρη επιλέξαμε να στήσουμε το αγροτικό μας μπλόκο στον κόμβο των Πραιτωρίων. Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, οι βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής που παλεύουμε να μείνουμε στα χωράφια μας και στην παραγωγή μας με αξιοπρέπεια, βγήκαμε για να βροντοφωνάξουμε απέναντι στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν. Τα τρακτέρ και τα αγροτικά μας οχήματα ξανά στο δρόμο του αγώνα.

Καλούμε και άλλους αγρότες που έχουν τα ίδια προβλήματα με εμάς να έρθουν, να συμμετέχουν, να διεκδικήσουν, να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας γιατί:

-Η φετινή βεντέμα στο λάδι, και η αυξημένη τιμή κατά 35% περίπου από πέρυσι, δεν μας σώζει. 

-Ο πληθωρισμός, το κόστος παραγωγής και τα έξοδα του νοικοκυριού μας έχουν απογειωθεί. 

-Οι τιμές δεν είναι εξασφαλισμένα εγγυημένες με βάση το κόστος παραγωγής.

-Το κόστος παραγωγής συνεχίζει να ανεβαίνει, τα εφόδια ακριβαίνουν, τα καύσιμα φτάνουν πάλι τα 2€, τα λιπάσματα είναι απλησίαστα, το κόστος της άρδευσης και των ειδών πρώτης ανάγκης εκτινάσσονται. Η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

-Η νέα ΚΑΠ παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης μειώνει πάνω από 15% την βασική ενίσχυση, ενώ βάζει περισσότερα εμπόδια και οικονομικές επιβαρύνσεις στους αγρότες για το τμήμα των ενισχύσεων από το πρασίνισμα.

Συντονίζουμε τον αγώνα μας με τους αγροτοκτηνοτρόφους της υπόλοιπης Ελλάδας που αυτές τις μέρες είναι στους δρόμους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-Κατάργηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια.

-Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και του χρηματιστηρίου ενέργειας, επιδότηση στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

-Επιδότηση των θαλάσσιων μεταφορών στους παραγωγούς και κτηνοτρόφους

-Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις.

-Να παρθούν μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που εκτινάσσει το κόστος του ποτίσματος.

-Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στους αμπελουργούς στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί στην παραγωγή. Η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού του ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. 

-Καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μας.

Σχετικά Άρθρα

Λάουρα Κοβέσι: «Η Κρήτη δεν είναι περισσότερο διεφθαρμένη από άλλες περιοχές της Ελλάδας ή της Ευρώπης»

Στο Θέμα Κρήτης 103.1 και στη Μαρία Σπυριδάκη μίλησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Εισαγγελίας,...

Αναδρομικά συντάξεων: Μαζικές πληρωμές σε δικαιούχους του Δημοσίου το επόμενο διάστημα

Σε τροχιά καταβολής μπαίνουν μέσα στους επόμενους μήνες τα αναδρομικά για χιλιάδες συνταξιούχους του...

Το ΑΚΚΕΛ προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη και στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για δίκαιες και ρεαλιστικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων

Το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) ενημερώνει τους κτηνοτρόφους ότι ολοκληρώθηκε η επίσημη...

Στην αντεπίθεση ο Λαζαρίδης: «Η σκευωρία που πήγαν να μου στήσουν, θα πέσει στο κενό»

Σε έντονο τόνο τοποθετήθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης, λίγες ημέρες μετά την παραίτησή του από...

Εργάτες γης: Έως 30 Ιουνίου παρατείνεται η διαδικασία μετάκλησης

Κατατέθηκε η τροπολογία για τους εργάτες γης – Τι περιλαμβάνει Έως 30 Ιουνίου 2026 παρατείνεται...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ