email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Τσακάλια: Μια σύγχρονη μάστιγα της κτηνοτροφίας του τόπου μας

Γράφει ο Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος

Ραχοκοκαλιά της οικονομίας της ορεινής περιοχής των Καλαβρύτων, όπως και του μεγαλύτερου μέρους της χώρας μας, είναι η κτηνοτροφία. Πέρα από την οικιακή-οικογενειακή παραγωγή, μεγάλες βιομηχανίες παράγουν όλα τα είδη τυροκομικών προϊόντων, για εγχώριες και εξαγωγικές ανάγκες.

Εδώ και μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, τα τσακάλια, που καθώς φαίνεται πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, αποδεκατίζουν μικρότερα και μεγαλύτερα κοπάδια αιγοπροβάτων στα βουνά μας. Πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές απόγνωσης των κτηνοτρόφων μας, που πέρα από τις άλλες γνωστές δυσκολίες (καιρικές συνθήκες, οικονομικές δυσχέρειες και ειδικά η εκτόξευση τελευταία των τιμών του πετρελαίου κίνησης, των ζωοτροφών κλπ), τα ζώα τους που κατασπαράζονται από τα τσακάλια καθημερινά. Να σημειωθούν, παράλληλα, και οι αναφορές που γίνονται για εμφάνιση λύκων, που κάνουν το μεγάλο πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο. Ενδεικτικά παραθέτω τη μαρτυρία πολύ γνωστού μου κτηνοτρόφου: «Μέσα σε επτά μήνες έχασα 31 σφαχτά! Το κακό έχει παραγίνει! Δεν πάει άλλο! Τρώνε τα ζωντανά μας μπροστά στα μάτια μας! Σε λίγο θα τρώνε εμάς! Είμαι αποφασισμένος όσα μου μείνανε, ή όσα τελικά μου μείνουν, να τα πουλήσω! Δυο-τρία χρόνια που θέλω ακόμα να συνταξιοδοτηθώ, κάτι θα μπορέσω να κάνω να ζήσω!…».
Αν με ρωτήσει κάποιος «τί πρόταση έχω για το θέμα», δεν θα μπορέσω ν’ απαντήσω, ως μη ειδικός. Το πρόβλημα, όμως, είναι ηλίου φαεινότερον και πέρα από την ατομική-οικογενειακή οικονομία, οι επιπτώσεις είναι σημαντικές και για την τοπική, αλλά και για την εθνική.

Με την ευκαιρία τη αναφοράς μας στο φλέγον αυτό θέμα, ας μην παραλείψουμε και τα αγριογούρουνα, που και αυτά προκαλούν μεγάλες καταστροφές στη γεωργική παραγωγή. Χώρια τα εξ αιτίας τους τροχαία ατυχήματα στους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους.

Γενικότερη οικονομική κρίση, λοιπόν, αλυσιδωτές αυξήσεις τιμών ειδών πρώτη ανάγκης για την γεωργοκτηνοτροφία λόγω πολέμου, τσακάλια, λύκοι, αγριογούρουνα, «ροκανίζουν» όχι μόνο το εισόδημα, αλλά και το κεφάλαιο. «Πού οδηγούμεθα, τελικά»; Να βάλουμε και το «κερασάκι στην τούρτα»; Πόσο πουλάει ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος τα προϊόντα του και πόσο αυτά φτάνουν στον καταναλωτή, που καταναλωτής, τελικά, είναι και ο ίδιος ο παραγωγός;

Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.

kalavrytanews.com

Σχετικά Άρθρα

Η Κρήτη και τα προϊόντα της στη SIAL Paris 2026

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στη Διεθνή Έκθεση SIAL Paris 2026,...

ΚΑΕΚ… Ψηφιακός έλεγχος, αναλογικοί τίτλοι

Ιωάννης Περουλάκης Βρισκόμαστε στις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου και η παράταση για την Ενιαία Αίτηση...

Επιστροφή ενοικίου: Πόσα θα πάρετε τον Νοέμβριο – Οι παγίδες και τα παραδείγματα

Με την επιστροφή ενοικίου έως το τέλος Νοεμβρίου, οι δικαιούχοι ενοικιαστές θα λάβουν μια...

Αγροτικό πετρέλαιο: Πώς θα πάρουν λειτουργεί το mydiesel – Τα 4 βήματα

Η νέα ψηφιακή διαδικασία βασίζεται στην έκδοση ηλεκτρονικού κουπονιού, το οποίο θα χρησιμοποιείται την...

De minimis ζωοτροφών: Προς Νοέμβριο μεταφέρονται οι πληρωμές των 53,7 εκατ. ευρώ – Τα ποσά ανά ζώο

Για τον Νοέμβριο μετατίθεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ